6.230 sticle (13% vol alc, 4 grame de zahăr) din Pinot Noir Mârșavu & Shiraz Cioaca: noul rose Jiana de la Oprișor e pe piață și vrei să guști ediția limitată!

Vinul Jiana Rose 2021 de la Crama Oprișor este o ediție limitată de 6.230 sticle, din struguri Pinot Noir și Shiraz

Doar 6.230 de sticle numără această ediție specială din rose-ul Jiana 2021 de la Crama Oprișor. Are un nivel confortabil de zahăr (4 grame / litru – sec la limita de sus) și 13% vol alc, ceea ce îl face degrabă alunecător pe gât, mai ales fiindcă textura e una mătăsoasă și bine “îmbrăcată” de arome.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Jiana 2021, în viziunea autoarei Veronica Gheorghiu: cireșe albe, piersici albe, mango, grapefruit, zmeură. Și o notă fină de lemn

“Cireșe albe, piersici albe, mango, grapefruit, zmeură, frăguță, petale de trandafiri” – așa descrie enologul Veronica Gheorghiu creația ei și a lui Liviu Grigorică. Veronica spune că “face papilele să tresalte precum clapele unui pian, datorită multitudinii de arome”. Ea mai distinge și o notă fină de lemn, datorată faptului că o mică fracție din acest vin (2%) a fost maturată 3 luni în butoaie de stejar. “O experiență a Cramei Oprișor născută din pură curiozitate despre cum s-ar comporta rose-ul la baric” – nouă ni se pare că se comportă foarte bine și vei dori să-l testezi – nota redactorului!

Din ce e compus și cum e făcut rose-ul Jiana 2021

Veronica Gheorghiu este cea care semnează, alături de Liviu Grigorică, vinurile emblematice de la Crama Oprișor
Veronica Gheorghiu este cea care semnează, alături de Liviu Grigorică, vinurile emblematice de la Crama Oprișor

Potrivit fișei tehnice, Jiana 2021 conține Pinot Noir cu expoziție nordică de pe dealul Mârșavu într-o proporție (57%) doar cu puțin mai mare decât Shiraz (43%) de pe dealul Cioaca. Ambele plaiuri sunt deja recunoscute pentru calitate în plantațiile de la Oprișor. Strugurii au fost recoltați 100% manual, la o temperatură de 12-14 grade Celsius, după care a urmat o fermentație lentă de 3 săptămâni, la temperaturi scăzute. Apoi – foarte important – vinul a stat aproape o lună pe drojdii fine, pentru un plus de complexitate și cremozitate. A rezultat “un rose memorabil, o împletire a contrastelor și a sinergiilor, cu o aciditate potrivită și bine integrată într-o structură elegantă, ușor cremoasă, cu senzații retronazale de cireșe timpurii, condimente și vanilie”, mai spune Veronica Gheorghiu, care consideră că  “alcoolul moderat și finișul prelung fac din acest vin un companion perfect pentru o zi de vară. Poate fi consumat simplu sau acompaniat de fructe de mare, pește ori mâncăruri aromate și ușor picante”.

Publicitate

Din inima curată a pământului

“Oltenii, cobiliţa, copacul vieţii şi Jiana sunt precum trifoiul cu patru foi: rar de găsit şi norocos nevoie mare. Motivele de pe etichetă – preluate de pe un covor oltenesc tradiţional – sunt indiciile legendei zilelor noastre: Jiana, zână a locurilor, se arată grabnic oamenilor însetaţi ce trudesc întru avuţia şi rodul pământului. Celui cu poftă de licoare, preafrumoasa arătare îi potoleşte setea cu apa vie cu care hrăneşte copacul vieţii, izvorul tuturor lucrurilor şi protectorul fiecărui pământean. Binecuvântaţi sunt cei asupra cărora Jiana picură seva copacului vieţii, căci rădăcinile lui pornesc din însăşi inima curată a pământului” – așa își prețuiesc și descriu cei de la Oprișor creația. Ei amintesc și frumoasele vorbe de duh ale lui Vasile Ghica: “Singurele minuni aparțin naturii: torni în vie apă și crește vin”.