Juratii Premiilor de Excelenta 2010: „Profesionalism, excelenta, unul dintre cele mai bune concursuri“

Evident, dupa ce Premiile de Excelenta au avut loc si oamenii s-au imprastiat pe la casele lor, mai era nevoie de un singur lucru: feed-back. Astfel incât sa avem o imagine completa, dincolo de relatiile personale nascute din dragostea comuna fata de vin, asupra felului in care Premiile se incadreaza in peisajul international al concursurilor de vin. Drept urmare, am adresat juratilor straini un set de intrebari simplu si la obiect:

Publicitate
IWCB

• Daca acest concurs se constituie intr-o radiografie a pietei, cu bune si cu rele, ce spun rezultatele despre nivelul pietei românesti de retail si despre piata HoReCa? • Care au fost plusurile si minusurile legate de organizarea concursului? • Dupa cum stiti, cea de-a doua editie a concursului a inclus, in premiera, o sectiune separata, cea a vinurilor de HoReCa, furnizate de catre producatori. Din punctul dumneavoastra de vedere, cum evaluati aceasta deschidere catre producatori? • Cum evaluati decizia de a acorda vinurilor un punctaj mai mic la capitolul „Examen vizual“, in comparatie cu nivelul de punctare international (maximum 10 puncte, in loc de 15), in vederea realocarii punctelor catre examenul olfactiv, cel gustativ si evaluarea generala? • Ce sugerati pentru editia viitoare?

FABIO PRACCHIA

Master in Comunicare si Jurnalism Oenogastronomic, membru al Asociatiei Sommelierilor din Italia

Publicitate

„Nivelul general a fost foarte bun, vinurile selectate fiind corecte, limpezi si cu profunzimi. Imi place cum soiurile românesti se racordeaza la piata soiurilor internationale, insa am o problema – s-ar putea sa fie doar problema mea – nu recunosc in nici un fel personalitatea terroir-ului. Cea mai buna parte mi s-a parut caracterul competitiei – nu am mai intâlnit pâna acum concursuri in care vinurile sa fie achiztionate de la raft. Am admirat atitudinea profesionista a organizatorilor si felul in care priviti vinul. Nu gasesc puncte slabe, dar as avea o sugestie… vedeti mai jos! Imi place, pentru ca simuleaza foarte bine conditiile reale ale pietei. In munca mea, in Italia, mi se intâmpla sa gust des vinuri care nu sunt disponibile pentru vânzare, vinuri care nu vor ajunge niciodata, de fapt, la consumatori. Metoda aleasa de voi este foarte ingenioasa pentru ca va aduce cel mai aproape posibil de oameni, de consumatori. Sunt de acord ca examenul vizual nu mai este atât de important de când au fost implementate noile tehnologii. Gânditi-va ca sunt vinuri albe care nu ramân in contact cu pielitele decât câteva ore… Acum 10 ani, un somelier nu ar fi recomandat un asemenea vin, acum este acceptat de toata lumea. Am doua sugestii: prima este o degustare incrucisata a vinurilor in comisii, macar a vinurilor celor care obtin punctaje mari, sau degustarea acelora si vinuri in sesiuni diferite, astfel incât notele sa se confirme. A doua – reducerea timpului petrecut in autobuz si, daca este posibila, chiar organizarea concursului in oras.“

ROBERTO GATTI

Membru al Asociatiei Sommelierilor din Italia, membru al juriului la Concours Mondial de Bruxelles, International Wine Challenge, Challenge International du Vin din Bordeaux.

„Vinurile premium au fost nu doar bine reprezentate, ci au dezvalui si nivelul real al pietei din România. Cea mai buna parte din concurs mi s-a parut serviciul excelent al somelierilor, care a fost de acelasi nivel cu orice concurs international, am apreciat de asemenea si alcatuirea fiselor de degustare, in timp ce singurul neajuns – care este acelasi ca la orice concurs – a fost numarul limitat de medalii. Au fost vinuri care au obtinut punctaje de medalie, dar care au fost excluse pentru ca numarul de medalii posibile era mai mic. Deschiderea catre producatori, intr-un concurs care se adreseaza in primul rând consumatorului final, nu poate fi decât o veste buna. Evaluarea vizuala nu ar trebui sa fie un factor de departajare a vinurilor. personal, nu as acorda nici un fel de puncte, ci as trece examenul vizual ca proba eliminatorie – trece sau nu trece. Pentru anul urmator mi-as dori sa existe mai multe vinuri din Ungaria, Bulgaria si fostele state iugoslave, iar vinurile chiliene, italiene sau din alte parti sa fie mai putin reprezentate. De asemenea, as vedea ca plauzibila utilizarea fisei de degustare de la Concours Mondial du Bruxelles.“

YVES PAQUIER

Trezorier al Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor de Vin, jurat al Concours Mondial du Bruxelles si a altor mari concursuri internationale, colaborator al unor reviste de specialitate din Elvetia, Franta, Luxemburg si Belgia.

„Vinurile de pe piata s-au prezentat la un nivel bun. Dupa cum este normal si dupa cum se astepta toata lumea, cele mai scumpe au avut un nivel mediu mai bun. Este foarte bine ca i-ati facut si pe producatori sa se implice in aceasta initiativa, pentru ca astfel obtin si ei informatiile necesare pentru a-si reevalua constant productia si filozofia de productie. Din punctul meu de vedere, aspectul vinului ori este bun, ori nu e bun. As face o grila in care sa existe doar doua note, 1 si 5, sa spunem, fara trepte intermediare. Ca sugestie: Pentru moment, gasesc ca felul in care este organizat acest concurs este absolut just. Este insa foarte important sa fie evaluate cu prioritate vinurile românesti, vinurile pe care România le poate arata lumii. Cred ca vinurile de import ar trebui selectate in functie de importanta lor pe piata. Evident, in conformitate cu intentia voastra de a deveni un concurs regional, ar trebui sa fie ceva mai multe vinuri din Bulgaria, Ungaria si tarile invecinate, pentru ca, in tarile din Vest, exista un mare interes fata de comunicarea din aceasta zona. Pentru cea de-a doua editie a concursului, pot spune ca ati confirmat ca aveti un concurs de top. Numarul de probe degustate, orele la care au fost organizate degustarile, totul a fost exact cum trebuie. In plus, atmosfera a fost calma si agreabila, ceea ce m-a facut sa ma simt foarte bine. Este, de departe, unul dintre cele mai agreabile concursuri la care am participat pâna acum. Un mare „bravo!“ pentru echipa Vinul.ro si pentru dinamismul ei!“

ANTONIO CASADO MARIA TOMÉ

Co-autor al ghidului Guía Peñín de los Vinos de España, membru in juriile Concours Mondial de Bruxelles, Michelangelo International Wine Awards of South Africa, Concorso Enologico Internazionale of Vinitaly, director tehnic al concursului de sommelerie „Nariz de Oro“, colaborator al publicatiei El Mundo si editorul spaniol al revistei „Whisky Magazine“.

„In opinia mea, cele mai mari surprize si cele mai bune vinuri au aparut la sectiunea de retail, insa nivelul general al sectiunii a fost mai jos decât cel al vinurilor de restaurant. Pot spune cu mâna pe inima ca am descoperit câteva mici bijuterii printre vinurile de retail. Cred, si nu o spun doar din politete sau diplomatie, ca totul a fost exact asa sum ar fi trebuit sa fie. Cred ca o sesiune informala de degustare comuna a vinurilor medaliate cu aur ar fi fost singurul lucru care mai putea fi adaugat, pentru a compara evluarile unei comisii cu cele ale celorlalte trei. Ideea a fost excelenta, pentru ca astfel ati reusit sa puneti la dispozitie un instrument important pentru ambele categorii de vinuri. As reconsidera sistemul de punctare si, probabil, as alege fisa de degustare a OIV, care este cel mai notoriu instrument international de evaluare a vinurilor. Singurele sugestii ar fi degustarea de final, mai multe crame vizitate si, pe cât posibil, prânzuri mai usoare… Cred ca inca mai diger mâncarea din România…“

(n.r. Mailurile care au stat la baza acestui articol au circulat „in grup“, fiind vizibile pentru toti juratii. La aceasta ultima sugestie, Fabio Pracchia a reactionat imediat si ne-a scris: „In nici un caz!!! Nu-l ascultati pe spaniolul asta nebun! Mâncarea a fost senzationala!“ Moment in care Antonio a retractat si a modificat sugestia in „Daca nu mai usoare, atunci intinse pe mai mult timp, mai „slow“, ca marea pasiune a lui Fabio…“. Deh, nu prea am avut timp de siesta…)

MARINA KARAKONOVA

Jurnalist de vin, freelancer, jurat la Concorso Enologico Internazionale

„Daca privim concursul ca pe o radiografie a pietei, atunci pot spune cu certitudine ca un nou jucator incepe sa urce pe piata internationala. Ambitiile României nu se leaga doar de producerea vinurilor de calitate, ci si de promovarea lor, iar concursul Vinul.Ro este tocmai o dovada in acest sens. Degustarile, cazarea, alegerea restaurantelor – totul a fost organizat minunat. Daca am mai fi avut câteva ore in plus de plimbat prin oras, in aer liber, poate ca ar fi fost si mai bine. Inca ma mai intreb daca nu cumva unele comisii au fost mai dure decât altele, dar nu stiu cum altcumva s-ar putea proceda… Nu stiu in ce masura separarea degustarilor de vinuri de retail de cele de restaurant este folositoare pentru consumatorul final. Daca exista diferente de standarde, e necesara analizarea pietelor de retail si HoReCa in sine, nu doar a vinurilor. Luând in considerare tehnicile de producere a vinului si experientia vinificatorilor, un vin cu aspect necorespunzator nici macar nu ar trebui sa fie inscris in concurs. Nu-mi doresc, pentru editia urmatoare, decât sa apuc sa vad ceva mai mult din Bucuresti. Mi s-a parut un oras foarte frumos, si care va deveni si mai frumos când lucrarile din Centrul Vechi se vor termina. Pentru mine inseamna chiar un pic mai mult, pentru ca nu exista o asemenea zona in Sofia.