Juratii Premiilor de Excelenta Vinul.Ro – 2010

Juriul international al celei de-a II-a editii a „Premiilor de excelenta Vinul.Ro” va fi si mai numeros decat cel de la editia de anul trecut. Comisiile de jurizare vor fi compuse in majoritate din jurnalisti straini specializati in domeniul vinului, de la publicatii cu traditie, reputatie si notorietate din diferite tari europene. Acestora li se vor alatura si specialisti si jurnalisti romani. Au confirmat deja interesul de a face parte din juriul competitiei personalitati internationale ale lumii vinului precum: Yves Paquier (Elvetia), Liliane Turmes (Luxemburg), Wilfried Moselt (Germania), Nemeth Agnes (Ungaria), Marc Dworkin (Franta), Roberto Gatti (Italia), Antonio Maria Casado Tome (Spania), Julia Kostadinova (Bulgaria) si Gergely Barsi Szabo (Ungaria). Sefii de comisii vor fi alesi din randul jurnalistilor straini.

Publicitate
Excursii

Yves Paquier, Elvetia

Detinator al unei diplome in pedagogie aplicata, Yves Paquier (Elvetia) este unul dintre cei mai activi membri ai Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor de Vin (FIJEV), detinand functia de trezorier al acestei organizatii. Pe langa admiterea membrilor si administrarea fondurilor FIJEV, Yves Paquier comunica vinul din pozitia de jurnalist, fiind colaborator al mai multor publicatii de profil din Elvetia, Franta, Luxemburg si Belgia. Este membru in juriul degustator al mai multor competitii internationale.

Liliane Turmes, Luxemburg

Jurnalist de vin si gastronomie, Liliane Tourmes este unul dintre degustatorii obisnuiti ai Concours Mondial de Bruxelles, Mundus Vini sau Guide Hachette. In prezent, desi isi petrece mare parte din timp calatorind prin toata lumea – pentru degustari, desigur – are „norma de baza” la unul dintre cele mai importante ziare luxemburgheze, „Tagelblatt”. Colaboreaza des la reviste de limba engleza si, pentru ca are un interes deosebit fata de toate noutatile din lumea vinului, se declara „norocoasa pentru sansa de a participa la “Premiile de excelenta Vinul.ro”. Cateva dintre notele de degustare ale Lylianei pot fi citite la adresa www.vinum.lu.

Publicitate

Roberto Gatti, Italia

Dupa ce a devenit membru deplin al Asociatiei Somelierilor din Italia, Roberto Gatti a hotarat sa se implice si in productie, deschizandu-si la inceputul anilor ’90 o mica podgorie, in care si-a dorit sa experimenteze ce a invatat din carti. Astazi, crama sa este membru in comisia care acorda treptele de calitate DOC din cadrul Camerei de Comert din regiunea Ferrara. Dezvoltarea comunicarii virtuale, i-a permis colaborarea cu mai multe site-uri de gastronomie si vin si crearea unui portal propriu (www.winetaste.it), destul de apreciat in Peninsula. Roberto Gatti este membru degustator in juriile unor competitii de referinta precum Concours Mondial de Bruxelles, Wine Challange, Londra sau Challenge International du Vin din Bordeaux.

Nemeth Agnes, Ungaria

Fosta profesoara de limba engleza, Agnes Nemeth a reusit sa isi exploateze public pasiunea pentru vinuri dupa ce a devenit jurnalist si a petrecut un an ca invatacel in Studii Europene. A devenit apoi editor al editiei maghiare a prestigioasei reviste Decanter, editie ce a sarbatorit recent 5 ani de existenta. A absolvit examenul Wine and Spirit Education Trust, a calatorit si degustat in multe dintre zonele viticole importante ale lumii – Bordeaux, Champagne, Rioja, Jerez, Toscana etc.

Wilfried Moselt, Germania

Jurnalist, autor de carti despre vin, vie, cultura vinului si despre specificul tarilor producatoare de vin. Cateodata, isi lasa imaginatia sa zburde si scrie si literatura – nuvele si romane. In prezent, este degustator oficial al Camerei Germane de Agricultura, participand la degustari si concursuri pretutindeni in lume.

Julia Kostadinova, Bulgaria

Inca din 1999, Julia Kostadinova a reprezentat o voce importanta pe piata vinului bulgaresc. A lucrat ca „degustator junior” la publicatia Bacchus Magazine – singura revista de vinuri din Bulgaria, unde apoi a devenit wine-editor. A participat ca degustator-jurat la mai multe editii ale concursurilor Vinitaly (Italia), International Thessaloniki Competition (Grecia) sau Best BG Sommelier 2007 (Bulgaria). A realizat o serie emisiuni despre vinuri la postul bulgaresc de televiziune TV7 si la radioul Radio Horizont. Impreuna cu Emil Koralov, a pus bazele concursului Best Bulgarian Wine of the Year Contest, jurizand alaturi de Steven Spurrier. Acum, Julia este proprietarul portalului DiVino.bg, principalul site de vinuri din Bulgaria.

Marc Dworkin, Franta

Oenolog cu o vasta experienta, Marc Dworkin are trecute in CV nume grele precum Company Benjamin et Edmond de Rothschild (Bordeaux), Vignobles Bessineau, Belves-de-Castillon, Chateau Larmande, Grand Cru Classé de Saint-Emilion, Chateau Bellefont Belcier, Grand Cru Classé de Saint Emilion si Chateau Grand Destieux, Saint Emilion Grand Cru. Incepand cu 1999, a inceput sa lucreze ca oeno-consultant pentru crame noi infiintate din Bulgaria (Bessa Valley, Belvedere, Katarzyna, Group Gradus), Israel (Bin Yamina), Turcia (Kavaklidere) si China. De curand, impreuna cu compania WineRo si cu proprietarii de la Bessa Valley a pus bazele unui complex de 100 de hectare in zona Aliman, Romania.

Gergely Barsi Szabo, Ungaria

A inceput sa scrie despre vinuri in 2006 la Borravaló, publicatie de profil din Ungaria, insa la scurt timp a absolvit cu brio cursurile Wine and Spirit Education Trust, Londra. In prezent este „Head Sommelier” al restaurantului Le Bouchon Breton, din Londra, unde are in „grija” stocurile si meniurile de vinuri. A colaborat cu diverse companii de profil din Londra, precum Vinopolis, participand la organizarea de degustari de vinuri si cursuri de initiere in degustare. Este membru al Federatiei Internationale al Jurnalistilor si Scriitorilor de Vin, degustator colaborator al publicatiei Imbibe si jurat al Concours Mondial de Bruxelles.

Antonio Maria Casado Tome, Spania

Dupa ce si-a terminat studiile in Stiintele Comunicarii in Madrid si Londra, s-a intors in Spania unde timp de patru ani a colaborat la realizarea celui mai important ghid iberic de vinuri, Guía Peñín de los Vinos de España. A participat la mai multe concursuri de vinuri ca membru in juriul degustator (Concours Mondial de Bruxelles, Michelangelo International Wine Awards of South Africa, Concorso Enologico Internazionale of Vinitaly). In 2007, devine director tehnic al concursului „Nariz de Oro”, competitie pentru somelieri. Este colaborator al publicatiilor El Mundo, SpainGourmetour, Revista del Aula Marqués de Arienzo, Flavours from France, Finewines and Simple Wines (Rusia) si editorul spaniol al publicatiei „Whisky Magazine”.

Fabio Pracchia, Italia

Este detinator al unei diplome de Master in „Comunicare si Jurnalism Oenogastronomic”, organizat de publicatia Gambero Rosso, laureat in Litere Moderne al Facultatii de Litere si Filosofie al Universitatii din Pisa si membru al Asociatiei Somelierilor din Italia. Timp de cinci ani a fost angajat al cramei “Tenuta di Valgiano”, din Toscana. A colaborat cu celebra publicatie italiana Gambero Rosso in proiecte precum „Guida Caffe d’Italia” – 2004 sau „Guida dei vini d’Italia” (2006-2009). Din 2009, este redactor-sef al publicatiei Slow Food, fiind implicat si in organizarea evenimentului Slowine.

Alte articole pe aceasta tema:

Interes crescut pentru Premiile de excelenta Vinul.Ro – 2010

Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2010 – eveniment international