Jurnal de enolog in Languedoc (II)

Colega noastra, Otilia Chirita, a lasat pentru doua luni partea “poetica” a industriei vinului pentru partea practica, producerea vinului. Si nu oriunde, chiar in regiunea franceza Languedoc, la crama Les Claux de Tourettes. Intre doua sesiuni de vinificare, Otilia va tine si un “jurnal de bord“, pe care il vom publica integral pe site-ul Vinul.Ro.

Prima zi din campania 2012

“Luni, la cinci si jumatate, au ajuns la crama primii struguri, Chardonnay, dupa cum spuneam in postarea anterioara. Timp de o ora s-au perindat prin fata cramei vreo zece tractoare ca sa descarce “marfa”. Colega de la receptie, responsabila cu inregistrarea cantitatii si potentialului alcoolic al fiecarei sarje, ii rasplatea pe viticultori cu cate un bon-certificat, cu care, dupa vanzarea vinului, fiecare dintre ei va veni sa-si revendice dreptul.

Cantariti si desciorchinati, strugurii sunt expediati rapid (dupa o injectare automata cu SO2 pentru a proteja mustul impotriva oxidarii si o dozare cu enzime, care sa extraga aromele) spre presele pneumatice in care vor fi fortati sa dea ce-i mai bun din ei. Odata umpluta prima presa, ingenioasa masinarie incepe sa fluiere ca-n codru, anuntandu-ne ca s-a umplut si ca trebuie sa schimbam circuitul, pentru ca si a doua presa sa primeasca de lucru. Inainte de a porni programul de presat automat, recuperam “presa I” intr-o cuva de la etajul inferior, in care vinul se scurge gravitational. Presa I sau “P1” este de fapt mustul ravac, cel care se scurge sub propria presiune a strugurilor si care va fi folosit pentru producerea celui mai bun vin al cramei. Rotim de cateva ori cuva presei, pentru a colecta tot mustul, dupa care programam presa sa zdrobeasca cat poate de mult – P2, P3, P4 si P5. Si poate, deoarece la final nu raman decat semintele intregi, nici un pic de suc, si pielite fine scoase parca de la ierbar. Aceste sarje de must se recupereaza intr-un vas separat, in ambele cazuri sub o buna protectie de CO2, din care vor fi trimise spre vasele de deburbare utilizand pompele vinicole.

Aici mustul se va linisti. Partea mai densa (burba) se va lasa in mod natural la baza vasului, urmand ca a doua zi mustul limpezit sa fie transvazat in vasele de fermentare, iar sucul din burba se fie recuperat prin filtrare. Ne auzim maine pentru a va povesti ce s-a mai intamplat!

Din Ners, Languedoc,

Otilia Chirita”

Jurnal de enolog in Languedoc (I)

[googleMap name=”Claux des Tourettes” width=”520″ height=”300″ directions_to=”false”]Ners, Languedoc-Roussillon, France[/googleMap]