Jurnal de enolog in Languedoc (III) (galerie foto)

Colega noastra, Otilia Chirita, a lasat pentru doua luni partea “poetica” a industriei vinului pentru partea practica, producerea vinului. Si nu oriunde, chiar in regiunea franceza Languedoc, la crama Les Claux de Tourettes. Intre doua sesiuni de vinificare, Otilia va tine si un “jurnal de bord“, pe care il vom publica integral pe site-ul Vinul.Ro.

Publicitate
Domeniul Bogdan

„Ploile de saptamana aceasta au schimbat planul de recoltare si vinificare, astfel ca la crama nu au mai venit decat cateva tractoare cu Chardonnay si cateva cu Muscat. Desi inainte de recoltare e bine sa fie vreme frumoasa, aici, ca si in Romania, ploile au fost mult asteptate, deoarece recolta se preconiza a fi mai scazuta decat anul trecut (cu aproximativ 20 %). Ploaia va ajuta strugurii sa mai creasca in volum, sa acumuleze apa si sa mai dilueze un pic continutul de zahar destul de ridicat pentru aceasta perioada. De aceea nimeni nu e suparat ca s-a intrerupt un pic munca in crama, atat timp cat cresc sperantele pentru un vin mai bun decat cel preconizat ultima data.

Noua transa de struguri Chardonnay a urmat acelasi traseu ca cea anterioara, doar ca de data aceasta s-au colectat P1 (mustul ravac) cu P2 (mustul din prima presa, mai fina) si P3 cu P4 si P5 (mustul de presa mare).

Publicitate
IWCB

Muscatul, fiind un soi aromat, necesita inainte de presare o macerare de cateva ore. In aceasta crama se practica o macerare de 24 de ore, timp in care aromele din pielita boabelor sunt extrase cu ajutorul enzimelor. Astfel, Muscatul a fost trimis direct de la receptie, unde a fost desciorchinat, in vasul de macerare, unde a stat pana a doua zi. Dupa aceasta scurta macerare, mustul a fost presat, apoi trimis pentru inca o zi la deburbare, dupa care in vasul de fermentare. Aici levurile adaugate, carora li s-au furnizat si cateva elemente nutritive, ca sa poate lucra la randament maxim, au pornit fermentatia alcoolica.

Invaluiti in aromele de Muscat, nu am uitat de Chardonnay-ul care ramasese la limpezit pentru deburbare (tragerea mustului limpezit de pe parte tulbure data de pulpa bobitei de strugure). Am pus in functiune filtrul rotativ cu care am filtrat burba de la Chardonnay P1 (mustul ravac sau presa unu) si burba de la presele P2, P3, P4, P5, pe care l-am asamblat intr-un singur vas. Mustului clarificat i s-a administrat maiaua de levuri si a fost trimis in cuvele de fermentare, fiecare la categoria lui. Fiind inca rece (120C), din vasul de deburbare, abia a doua zi levurile incepusera sa-si faca treaba incet incet, lucru evident prin spuma formata la suprafata vasului.

Noi, supraveghetorii de pe margine, vom avea grija ca temperatura sa nu depaseasca 19 grade C. In weekend vom trece pe la crama ca sa supraveghem fermentarea, iar luni va voi tine la curent cu noutatile!

Din Ners, Languedoc,

Otilia Chirita”

Jurnal de enolog in Languedoc (I)

Jurnal de enolog in Languedoc (II)

[googleMap name=”Claux des Tourettes” width=”520″ height=”300″ directions_to=”false”]Ners, Languedoc-Roussillon, France[/googleMap]