Jurnal de enolog in Languedoc (IV)

Colega noastra, Otilia Chirita, a lasat pentru doua luni partea “poetica” a industriei vinului pentru partea practica, producerea vinului. Si nu oriunde, chiar in regiunea franceza Languedoc, la crama Les Claux de Tourettes. Intre doua sesiuni de vinificare, Otilia va tine si un “jurnal de bord“, pe care il vom publica integral pe site-ul Vinul.Ro.

Publicitate
e-vinul.ro

 “Asa cum spuneam vinerea trecuta, vinurile in plina fermentatie alcoolica trebuie supravegheate: densitatea scade cu 10 unitati pe zi (de exemplu de la 1080 la 1070), iar temperatura trebuie mentinuta sub 19 grade Celsius. Nivelul temperaturii este mentinut cu ajutorul sondelor, din vasele de inox, sau cu ajutorul “drapelelor” de racit, introduse in cuve, un fel de gratare tubulare prin care circula agentul de racire. Pentru a ajuta levurile sa transforme zaharurile in alcool le-am mai furnizat cate o mica doza de DAP (substrat nutritiv). In rest, lucrurile au avut o evolutie normala asa ca nimic nou de povestit.

Motiv pentru care m-am gandit sa va tin la curent cu noutatile din domeniul vinului in general, din Franta si din regiunea Languedoc.

Publicitate
Oprisor

Ca si in Romania si in mai toate regiunile viticole, in Franta productia de anul acesta s-a anuntat a fi una dintre cele mai scazute din ultimii 20 de ani. Ultima estimare oficiala a anuntat o scadere cu 18 % fata de anul trecut, insa referitor la calitate oficialii francezi anunta totusi un nivel promitator a calitatii vinurilor, vorbind adesea despre un “milessime”.

Cu 42,5 milioane hectolitri preconizati fata de 51 milioane de anul trecut, anul acesta acesta va inregistra cea mai scazuta recolta din ultimii 20 de ani, o situatie constatata la nivel mondial”, a declarat ministrul francez de agricultura, Stephane le Foll. Acest lucru a fost cauzat de conditiile climatice nefavorabile inca din primavara anului 2012, la care s-a adaugat si absenta precipitatiilor de peste vara.

Toti reprezentantii filierei viticole s-au pus de acord pentru sustinerea acestui sector, in care lucreaza peste 250.000 de persoane, in 70.000 de exploatatii viticole si care exporta anual 14 milioane de hl in valoare de 7 milioane de euro, “echivalentul vanzarii a 154 de Airbus”, a subliniat ministrul francez.

Una dintre primele actiuni in acest sens este cea de mentinere a dreptului de plantare. Declarandu-se constient de dificultatile sectorului noul ministru francez al agriculturii, ales in 2012, a anuntat redactarea unei platforme comune a marilor tari producatoare de vin, Franta, Italia, Spania si Germania, pentru renegocierea la Bruxelles in decursul lunii septembrie, a dosarului drepturilor de plantare. Conform legislatie actuale, care are la baza regulamentul european din 2008, liberalizarea ar intra in vigoare in anul 2015. Ingrijorarea producatorilor vinicoli referitor la liberalizare consta in dezechilibrul sectorului prin supraproductie.

Pe plan local, in regiunile viticole din sudul Frantei, tot din cauza conditiilor climatice nefavorabile, de anul acesta se discuta despre autorizarea saptalizarii vinurilor. Saptalizarea este operatiunea de ridicare a nivelului alcoolic a vinurilor seci prin adaos de must concentrat, must concentrat rectificat sau zaharoza in timpul fermentatie alcoolice. Este o operatiune permisa in zonele mai putin favorabile sau in anii foarte dificili. Se pare ca anul acesta este pentru prima data cand se accepta saptalizarea pentru sudul Frantei (dupa noua reforma OCM), insa producatorii au luat pozitii total diferite fata de aceasta practica enologica. Daca cei din partea sud vestica (Ardèche, Drôme si Vaucluse) au imbratisat aceasta practica pentru anul in curs, producatorii din regiunea Languedoc-Rousillon au spus in unanimitate nu saptalizarii.

Regiunea Languedoc-Rousillon, unde subventiile pentru cresterea nivelului alcoolic au fost anul trecut de 7,8 milioane de euro, pentru un volum de 2,5 milioane de hl de vin imbogatit, a renuntat anul acesta la acest ajutor. In urma consiliului administrativ din data de 8 august, organismele de gestiune si aparare (OGD) a Pays d’Oc au luat decizia de a exclude saptalizarea din caietele de sarcini pentru recolta de anul acesta. “Am fost tot timpul impotriva saptalizarii. In Languedoc-Rousillon vinul provine exclusiv din struguri. Si apoi trebuie sa fim coerenti. Nu putem cere autorizarea dezalcoolizarii si, in acelasi timp, sa crestem gradul alcoolic prin imbogatirea vinurilor”, a afirmat Jacques Gravegeal, presedintele ODG Pays d’Oc pentru o publicatie locala.

Se pare ca aceasta decizie a fost luata si pentru a castiga simpatia statelor viticole precum Italia si Spania in dosarul sustinerii drepturilor de plantare, state care se opun ferm saptalizarii, sustine publicatia online vitisphere.com. Apoi ar mai fi si argumentul tehnic si economic: utilizarea acestei tehnici impune o anumita dotare tehnica si o organizare mai greu de pus in practica anul acesta. Si nu in ultimul rand, un alt motiv foarte important este cel a riscului cresteri volumului de vin in conditiile in care piata este deja saturata, regiunea avand deja experienta unei supraproductii datorata saptalizarii care a adus la revolta viticultorilor in 1907.

Insa, spiritul latin al francezilor si mai ales cel mediteranean, ii mentine in forma si in perioade mai dificile. Conform traditiei locale in al treilea weekend al lunii septembrie, pe arena din Nimes si pe strazile orasului, se anunta o serie de evenimente, concerte de muzica live, coride si expozitii, care sa marcheze perioada recoltatului si al vinificarii! Feria des vendanges, un echivalent mai spectaculos al sarbatorii recoltei despre care va voi dezvalui mai multe la momentul respectiv.

Din Ners, Languedoc,

Otilia Chirita”

[googleMap name=”Claux des Tourettes” width=”520″ height=”300″ directions_to=”false”]Ners, Languedoc-Roussillon, France[/googleMap]