Jurnal de enolog in Languedoc (I)

Colega noastra, Otilia Chirita, a lasat pentru doua luni partea “poetica” a industriei vinului pentru partea practica, producerea vinului. Si nu oriunde, chiar in regiunea franceza Languedoc, la crama Les Claux de Tourettes. Intre doua sesiuni de vinificare, Otilia va tine si un “jurnal de bord“, pe care il vom publica integral pe site-ul Vinul.Ro.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Prima saptamana – pregatirea cramei si organizarea recoltatului

“Din 20 august, am inceput un stagiu de vinificatie la crama Les Claux de Tourettes, din localitatea Ners de pe langa Nimes, Languedoc. In prima saptamana, care tocmai s-a incheiat, am facut cunostinta cu echipa cramei: cu oenologul, cavistul si cei doi sezonieri, dar mai ales cu echipamentele si produsele oenologice pe care le vom folosi pe perioada campaniei. Cum o buna igiena e obligatorie pentru a obtine vinuri de calitate, impreuna cu cei patru colegi am pregatit tot complexul de vase si aparatura de vinificatie: de la buncarele de receptie a strugurilor, la pompe de transvazare, furtune de transfer, la vase pentru pregatirea levurilor sau al tratamentelor, pana la cuvele de pastrare a vinurilor. Aceasta prima etapa implica multa munca fizica, mai ales cand crama produce 30.000 de hl pe an si detine peste 100 de cuve. Mentionez inca o data ca echipa e formata doar din cinci persoane.

Inainte de a da drumul campaniei, membrii cooperativei, viticultorii, s-au adunat, de mai multe ori in decursul ultimelor saptamani, pentru controlul calitatii strugurilor. Fiecare a adus la crama probe de struguri si, pe baza rezultatelor obtinute despre evolutia coacerii strugurilor, s-a stabilit data inceperii recoltatului (27 august) si, nu in ultimul rand, ordinea de „atac” a parcelelor. Ordinea si disciplina sunt elementare pentru a nu aglomera anumite momente ale zilei si pentru ca strugurii sa nu-si astepte randul in bataia soarelui.

Publicitate
VinLaMunte

Pentru astazi s-a anuntat ca va veni prima transa de struguri Chardonnay, Chardonnay Selection – cei mai buni struguri din soiul Chardonnay de pe 14 parcele din cele cateva sute ale cooperativei.

Recoltatul a inceput de pe la ora 4 dimineata si va tine pana pe la 10, pentru ca strugurii sa nu fie incalziti de razele soarelui si pentru ca aromele sa nu combustioneze. Ei, si la asta se mai adauga si economia relevanta facuta la energia electrica, energie necesara racirii mustului de struguri trimis in vasele de deburbare. Dar despre cum se deruleaza lucrurile va voi povesti in zile urmatoare.

Din Ners, Languedoc,

Otilia Chirita”