Jurnalul importatorului de Cognac: Braastad, o casa nobila pentru consumatori nobili

Articol de Cesar Filip /

Publicitate
Excursii

Acum cateva zile am primit un telefon de la un „iubitor“ de cognac, care m-a intrebat daca avem, intr-adevar, atatea sortimente cate apar pe site-ul nostru si daca nu cumva avem si un cognac Calvados. Prima data am crezut ca este un prieten care imi joaca o festa, dar curand mi-am dat seama ca persoana vorbea serios, asa ca ma simt dator sa mai dau o data definitia cognac-ului. Cognac-ul este o bautura alcoolica de culoarea chihlimbarului, cu tarie de cel putin 40 de grade, obtinuta prin dubla distilare de vin alb, sec, cu aciditate mare si alcool 8-10 grade (din soiurile Folle Blanche, Ugni Blanc si Colombard) cultivati numai in regiunea delimitata Cognac, invechit peste 2,5 ani (se poate pana la 80 de ani) in butoaie de stejar (numai frantuzesc) noi sau folosite, dar numai la invechire de cognac. Pe cand Calvados este un distilat pe baza de mere.

Casele de cognac la care marile concerne sa nu fie proprietare de drept si de fapt, pastrand insa fatada unor familii celebre, sunt foarte rare. Una dintre aceste raritati este Casa Braastad, unde familia conduce intru totul afacerea. Mai mult de atat, Richard Braastad este presedintele companiei, este maestru pivnicer si din cate am vazut eu atunci cand i-am vizitat, biroul lui este mai mult gol, munca lui desfasurandu-se preponderent in marile depozite de cognac. Casa a fost infiintata de o familie de norvegieni in 1875 si la ora actuala detine trei branduri: cognac Braastad, cognac Tiffon si cognac Chateau Trijac, Chateau care nu este un castel inchipuit sau vreo cutie postala, ci chiar resedinta familiei. Nu intamplator, atunci cand maiestatea sa regala, Printul Consort al Danemarcei – pe numele sau Henri Marie Jean André Conte de Laborde de Monpezat – si-a dorit un cognac care sa exprime dorintele lui, a apelat la casa Braastad.

Publicitate
IPPU

Cognac pentru Printul Consort al Danemarcei

Sa fiu sincer, pana acum vreo doi ani nici nu stiam ca exista acest producator. Rascolind insa lumea cognac-ului pe internet, am descoperit ca au un site cu o oferta foarte frumoasa si am incercat sa-i contactez. Daca cineva isi inchipui ca afacerile cu cognac se fac pe e-mail, se inseala amarnic. La mai multe mesaje nu am primit niciun raspuns. Casa Braastad a fost trecuta pe „planul meu de atac“ al regiunii Cognac din aceasta vara. Doar ca ghinionul nu dadea semne ca ar vrea sa cedeze, asa ca am nimerit acolo exact in perioada in care erau concedii, neavand altceva de facut decat sa admir frumoasa cladire de pe cealalta parte a podului de peste Charente, unde se afla cladirea cunoscutului Courvoisier, din orasul Jarnac.

Pana la urma directorul economic al firmei, pe care il prindeam de fiecare data la birou si care incerca disperat sa imi explice ca el are treaba numai cu facturile, mi-a aranjat o intalnire cu domnul Frederic de Cazanove, directorul de vanzari. Un om extraordinar. A scos din buzunar un carnetel si m-a intrebat ce poate sa faca pentru mine, iar eu, care avusesem timp zile in sir sa studiez „cazul Braastad“, i-am spus foarte repede despre ce e vorba. A fost intru totul de acord. A urmat o scurta vizita in uriasul depozit de cognac, in care, intr-un colt, era si o mica expozitie cu toate etichetele lor. Am si degustat ceva si, in fuga, am dat mana cu domnul Richard Braastad, care mi-a fost prezentat scurt: Le president.

Tot uitandu-ma la sticlele din fata mea, pe care le stiam foarte bine din fotografii, am sesizat ca ceva era in plus: o sticla pe care scria „Selection Royale du Prince Consort de Danemark“. Era ramasa dintr-o comanda de 5000 de sticle, editie unica si speciala pentru persoana regala mai sus amintita. La o asemenea comanda se fac intotdeauna cateva sticle in plus, pentru a putea compensa pierderile pricinuite de mici accidente. Cum accidente se pare ca nu s-au produs, au ramas vreo 70-80 de sticle din aceasta editie in depozitul Braastad. Daca domnul de Cazanove tot fusese asa de amabil, am indraznit sa-l intreb daca as putea intra in posesia acestei rezerve, care se parea ca nu va mai lua drumul Danemarcei. Nu era un lucru usor si mi-a explicat ca ii trebuia acordul furnizorului Casei Regale Daneze prin care se facuse livrarea si ca imi va da raspunsul pe e-mail. Dupa o asteptare de vreo 3 saptamani, care mi s-a parut eterna, am primit ok-ul, cu un mic amendament si anume ca numai 54 de sticle aveau si ambalajul original cu efigia printului consort pe versoul cutiei si cu un mic istoric al cognac-ului in limba daneza. Bineinteles ca am acceptat. Sincer, insa, nu am crezut ca voi primi acest cognac pana in momentul cand am primit transportul. Iar primul lucru pe care l-am facut a fost sa ma reped cu un cutit in mana la baxuri. Erau toate si, dupa ce tot transportul a fost descarcat, m-am asezat intr-un fotoliu si m-am jucat vreo jumatate de ora cu o sticla. Apropo, sticle au 1 litru! Si nici macar nu sunt la niste preturi exorbitante, costa numai 870 lei in magazinul nostru si pe www.infinitycognac.ro.

De ce este acest cognac asa de important pentru mine? Pentru ca este un etalon. Nu este un cognac comercial, este un unicat. Este facut dupa gustul unei persoane pentru care aceasta bautura nu mai are prea multe secrete. Oricine, orice cunoscator sau necunoscator poate sa spuna ce vrea, poate sa isi dea cu parerea, poate sa ii dea puncte mai multe sau mai putine, acest cognac ramane in picioare. Richard Braastad insusi l-a conceput dupa dorinta Printului Consort folosind cognac din toate cel 4 regiuni de frunte – Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies si Fine Bois – si din cele mai vechi rezerve pe care le avea. Pentru el a fost in primul rand o chestiune de prestigiu. A avut, ce-i drept, si satisfactii. Pentru ca, in aprilie 2012, intr-un cadru mai mult sau mai putin oficial, dar patronat chiar de Printul Consort, a primit nu numai acceptul regal, ci si laude. Noi vom prezenta acest cognac la o degustare, pentru a afla si parerea romanilor. Iar daca nu va fi pe placul publicului nostru, colegul meu Doru a gasit deja solutia: asteptam sa se epuizeze stocul la Copenhaga si il oferim Casei Regale.