Jurnalul importatorului de cognac: Hardy – Cognac la rang de arta

Articol de Cesar Filip /

Publicitate
Excursii

In perioada 31 octombrie – 4 noiembrie la Romexpo s-a desfasurat Targul Indagra. Am participat cu 73 de etichete de cognac din cele 228 pe care le avem de la cei 35 de producatori pe care ii reprezentam in Romania. Acesta este portofoliul nostru actual. In cele cinci zile ale targului am discutat cu peste 500 de persoane. Evident, multe dintre discutii au abordat tema cognac-ului, cert este ca, dupa aceste experiente simt nevoia acuta sa dau o scurta definitie a cognac-ului, definitie cu care voi incepe de acum incolo orice articol sau discutie pentru a stabili de la bun inceput despre ce este vorba.

Cognacul este o bautura alcoolica de culoarea chihlimbarului, cu tarie de cel putin 40 de grade, obtinuta prin dubla distilare de vin alb, sec, cu aciditate mare si alcool scazut, 8-10 % vol.alc., vin produs din struguri Folle Blanche, Ugni Blanc si Colombard, cultivati numai in regiunea delimitata Cognac. Un distilat care trebuie invechit minim 2 ani ( se poate pana la 80 de ani) in butoaie de stejar (numai frantuzesc), noi sau folosite, dar numai la invechire de cognac.

Publicitate

Foarte multi oameni au ramas surprinsi cand au aflat ce isi propune Infinity Cognac. „Un portofoliu de 35 de case de cognac? Nu este prea mult?!“ – Nu! Mai ales cand este vorba de marci de renume, fiecare avand rolul si locul ei ca intr-un joc de puzzle. Este motivul pentru care pur si simplu m-am „batut“ pentru casa Hardy. „Ce este acest Hardy in lumea cognac-ului, intr-o colectie de cognac? Nu se poate si fara el?“ – Ba, da! Dar este ca un salon de masini de lux fara Aston Martin, ca Liga Campionilor fara Barcelona sau ca o colectie de parfumuri a unei doamne din inalta societate fara Chanel. Pur si simplu trebuie sa fie acolo!

Cognac „Perfection“

Casa Hardy, infiintata in anul 1863 de o familie de britanici, nu numai ca a facut si face unele dintre cele mai bune cognac-uri, dar a realizat cea mai spectaculoasa prezentare a produselor sale, o prezentare care a intrat in domeniul artei. Si este vorba aici de carafele realizate in colaborare cu Verrerie Daum France, o manufactura care de la finele sec. XIX scrie istorie in domeniul sticlariei artistice (vezi si Daum Nancy, Daum Freres). Acum poate intelegeti de ce, atunci cand am primit un raspuns negativ, e drept, foarte elegant, prin care Hardy ma anunta ca nu doreste sa-si extinda activitatea in Europa de Est, m-am simtit ca si cum as fi primit o lovitura sub centura. Insa pur si simplu nu puteam renunta la Hardy si, dupa modelul „daca usa nu ti se deschide, bate si la fereastra“, profitand de faptul ca am stat o luna in regiunea Cognac, am facut mai multe vizite la sediul Casei Hardy. Pana la urma am fost primit de domnul Philippe Prevel, managerul general, care mi-a spus de la bun inceput ca Hardy este in pozitia de a-si alege clientii. Totusi, in bruma de franceza pe care mi-o mai aminteam de pe vremea scolii, am reusit sa-i captez atentia. Si a urmat o discutie de peste doua ore, exact in timpul pauzei de masa. Mai important mi se pare insa ca dl. Philippe Prevel a sustinut aceasta discutie, desi cu doua zile inainte, la un joc de volei, isi rupsese o coasta. Acestea au fost conditii in care eu mi-am expus proiectul Infinity Cognac. Se pare ca am reusit sa fiu convingator, pentru ca, la final, am primit ceea ce-mi doream, adica cognac-urile Hardy. Ne-am despartit cu o strangere de mana, el spunandu- mi ca a facut acest lucru pentru ca citeste pe mine ca sunt un entuziast al cognac-ului. Eu i-am raspuns ca este un bun psiholog.

Peste doua ore aveam oferta casei Hardy. Fara prezentari, fara degustari, fara fotografii! Cand vrei Hardy inseamna ca stii ce vrei, ca stii ce este si se discuta direct afacerea! Oricum, pentru mine, dl. Philippe Prevel ramane un model de manager care stie sa sacrifice timp si rabdare pentru o cauza aparent pierduta, care stie sa reevalueze si sa ia o noua hotarare, chiar contradictorie cu cea initiala… Acum Hardy este la Bucuresti in 10 variante, cu preturi cuprinse intre 138 si 8357 lei. Indiferent de pret, de gust, de vechime, cognac-urile Hardy au intotdeauna ceva de bijuterie. Dar daca tot am amintit de bijuterii, trebuie sa va spun cateva cuvinte despre gama de top a celor de la Hardy, Perfection.

Initial, cand a fost creata, Hardy Perfection cuprindea 5 variante: Aer, Apa, Foc, Pamant si Lumina. In prezent mai pot fi procurate doar doua variante: Lumina si Pamant. Pentru celelalte, stocurile de cognac vechi pe care le contineau, unele dinainte de 1870 – adica obtinute din vii prefiloxerice – s-au epuizat. Nu peste multa vreme, gama Perfection va intra in legenda. Va mai exista in colectii particulare, iar din cand in cand va aparea la licitatii unde vor atinge preturi demne de Marile Cognacuri ale tuturor timpurilor.