Jurnalul importatorului de cognac: Marile Familii – Casa Tesseron (galerie foto)

Articol de Cesar Filip /

Publicitate
Excursii

Cu multa vreme in urma am vazut un film frantuzesc cu Jean Gabin, „Marile familii“. Daca cineva vrea sa cunoasca mari familii, destine, urcusuri si coborasuri uneori inevitabile, poate foarte bine sa inceapa cu „Marile familii“ ale cognac-ului. Una dintre ele este, fara indoiala, familia Tesseron. Cum? Exista un cognac Tesseron? Sa fiu foarte sincer, pana de curand nici eu nu stiam de el, dar stia domnul Parker, Robert Parker. Da, cel care da puncte la vinuri. Daca Robert Parker da 100 de puncte cognacului Tesseron Lot no.29 (XO) si 98 de puncte celui Lot no.53 (XO), trebuie sa fie ceva de calitate. Cognacul Tesseron Lot no. 76 (XO) are 95 de puncte Wine Enthusiast, in vreme ce Lot no. 90(XO) se mandreste cu 94 de puncte Wine International. Pe cel denumit Lot no.65 (XO) nu l-a punctat nimeni (sau, cel putin, nu am gasit eu punctajul), ceea ce este o mare greseala. Ce v-am prezentat pana acum este doar gama de baza a casei Tesseron. Mai exista o gama, creatie a maestrului pivnicer, care, dupa preturi, este la vreo trei trepte peste gama normala! Iar peste aceasta apare varful piramidei, Tesseron Extreme, un cognac despre care numele spune totul. Ei bine, despre aceste creatii de top ale Casei Tesseron pot sa va spun ca, pana acum, nimeni nu a avut nimeni tupeul sa se creada atat de mare expert in cognac pentru a le evalua.

Ingredientele super-cognacului: pasiune, munca si rabdare

Cum a aparut acest cognac Tesseron? Ei bine, asa ceva apare numai din pasiune, multa munca si rabdare. Multa, multa rabdare! Pe la finele secolului al XIX-lea, Abel Tesseron a inceput pur si simplu sa tezaurizeze cognac. A cumparat cognac deja conceput (cel mai vechi pe care l-am vazut si degustat eu era din 1860), a creat o distilerie unde distila vinul de pe propriile proprietati, dar si pe cel al unor producatori care nu aveau distilerie. Acestora, evident, le percepea „uium“, adica o taxa in „eau de vie“. O mare parte din distilat (eau de vie) era vandut marilor producatori de cognac, insa cele mai bune sarje, considerate „bijuteriile familiei“ erau pastrate si puse la invechit. Asta pana in 2006, an din care Tesseron nu mai vinde nicio picatura de distilat si pune sub propria eticheta tot ce produce. Iar la mai bine de 100 de ani de la infiintarea casei, Alfred Tesseron, nepotul lui Abel, transpune in viata visul bunicului si scoate unul dintre cele mai bune cognac-uri ale tuturor timpurilor (XO Lot nr.29 -100 de puncte Parker), intrand in Marile Familii ale cognac-ului. Si numai ale cognac-ului. De ce spun asta? Pentru ca, in anul 1975, familia Tesseron a devenit proprietara domeniului Chateau Pontet-Canet, un Grand Cru Classe 1855 din Paulliac-Bordeaux, gard in gard cu Mouton Rothschild, proprietate cu care, in secolul XVIII, forma, in principiu, un singur domeniu, avand acelasi proprietar.

Publicitate
IPPU

Cognac depozitat in istorie

In august, atunci cand am am vizitat Casa Tesseron, am fost intampinat de Jackie Martial, maistrul pivnicer. Oare exista un ghid mai bun cand ai de vizitat sute de metri de pivnite si depozite de cognac? Si sunt depozite la suprafata, depozite in subteran, cognacul vechi este depozitat peste tot. Langa proprietatea Tesseron din Chateauneuf-sur-Charente este o biserica din secolul al XII-lea, care a fost candva si manastire. Acolo, calugarii au sapat o cripta foarte mare, aproape un tunel, probabil pentru a depozita provizii si chiar de a se ascunde in vremuri de restriste. De multa vreme, aceasta cripta adaposte ste o parte din Tezaurul de cognac vechi Tesseron. Per total, sute de butoaie si sute de damigene de cognac vechi. Am degustat cognac din anul 1860, 1865, 1870 si alte cateva, ceva mai „tinerele“. Din toate aceste cognac-uri, ba nu, gresesc, super-cognac-uri, maestrul pivnicer creeaza cognac-uri de 100 de puncte, daca nu cumva si mai bine cotate. Pe tot timpul vizitei, domnul Jackie Martial a fost foarte vesel si dispus sa-mi povesteasca despre cognac lucruri pe care numai de la un maestru le poti afla. La un moment dat mi-a spus ca e un om fericit, pentru ca face ce-i place cel mai mult in viata, adica cognac, si ca poate transmite tot ce a invatat, toata aceasta arta, fiului sau. La InfinityCognac avem toata gama de baza descrisa la inceputul materialului. Mezinul XO Lot no. 90, notat cu 94 puncte Wine International, costa 228 de lei, iar „tatal lor“, XO Lot no. 29, cel de 100 de puncte Parker, costa 1745 lei.

In lumea vinului se vehiculeaza denumirea de Super Toscan. Stiti la ce vinuri ma refer. Ati auzit insa denumirea de Super- Charenteseul? Acum cred ca stiti la cine ma refer. Cand am parasit proprietatea Tesseron si mi-am luat ramas bun de la Jackie Martial, am simtit o usoara ameteala. Poate de la vaporii de alcool care pluteau in depozite, poate de la ce am degustat acolo, sau poate, pur si simplu, numai de la ceea ce am vazut si auzit in aceasta vizita.