Text: Ioan T. Morar, Fotografii: Carmen Morar //
Pentru ca nu participa la intrunirea vinificatorilor din valea Rhonului (Découvertes en Vallée du Rhône, 11-14 martie 2013), care se tine la Palatul Papal din Avignon, cei din „enclava“ Chateauneuf du Pape au si ei ziua lor de prezentare si o petrecere de seara, la cativa pasi, in locul numit Le Petit Louvre. E 11 martie, cu o zi inainte ca la Roma sa se adune conclavul. Daca ramanea sediul Papilor la Avignon, degustarea la care particip ar fi fost umbrita de eveniment. Raspund invitatiei lui Michel Blanc, directorul Sindicatului Proprietarilor Viticultori de la Chateauneuf du Pape, si am privilegiul sa degust zeci de vinuri de la cei 25 de producatori prezenti. Cum trec de intrare raman putin derutat, nu stiu cum sa incep si cum sa ma bucur de aceasta sansa. E clar ca nu voi putea scrie despre toti, e greu sa notezi atatea informatii si sa sistematizezi atatea senzatii. Asa ca voi face o trecere in revista foarte subiectiva. Inainte de asta, doua observatii generale. Nici un vin din care am gustat eu nu era sub 14% concentratie alcoolica. In privinta compozitiei, tipic aici este vinul facut din Grenache majoritar, apoi Syrah si Mourvedre plus, adesea, Cinsault, Counoise si altele. In privinta preturilor trebuie subliniat ca el se situeaza intre 20 de euro, vinurile mai recente (2010, 2011), pana spre 70 de euro, cele mai vechi si mai mestesugite.
Chateau la Nerthe (www.chateaulanerthe.fr) este un domeniu care dateaza din secolul XII, proprietarii sunt mandri de asta, se diferentiaza si prin sticla pe care e embosat simplu Nerthe. Gust un vin din 2009, certificat ca provenind din agricultura biologica, notat cu 92 de puncte de Robert Parker. Un nas complex, de fructe si mirodenii, de lemn, cu un iz de vanilie. Gustul este surprinzator si el, dens, plin, generos si, totusi, echilibrat. Greu de descris, surprinzator. N-as mai pleca de la standul asta!
Chateau Sixtine (chateau-sixtine.com/ chateauneuf-du-pape) apartine, de cateva generatii, familiei Diffonty, iar la stand oficiile de gazda sunt facute de Karin Diffonty, care imi propune Cuvée du Vatican, Reserve Sixtine, din 2010 si prima editie, 2011, din noua marca Manus Dei. Nu stiu daca denumirile au vreo influenta, dar ambele vinuri mi s-au parut dumnezeiesti!
Domaine de la Charbonnniere (www.domaine delacharbonniere.com) a propus patru vinuri rosii, din care cel mai mult mi-a placut Cuvée Vieilles Vignes din 2010, un vin puternic, intunecat, cu o banda de gusturi foarte larga. E facut dintr-un Grenache majoritar (70%) provenind dintr-o vie veche de o suta de ani. Dupa ce mi-am declinat preferinta, am aflat ca Robert Parker il notase cu 95 de puncte, din 100! Asa ca se explica. Le cam nimereste americanul.
Chateau de Manissy (www.chateau-demanissy. com) produce Chateauneuf doar din 2011, restul fiind imbuteliat sub denumirea de Tavel, Lirac si Cotes du Rhone. Desi sunt 300 de producatori in aceasta apelatiune, iata ca se mai poate face loc daca vinul e bun! Mi s-a parut interesanta compozitia: Grenache 95%, 2.5% Mourvčdre, 2.5% Counoise, de fapt, aproape un mono-varietal.
Domaine de la Solitude (www.domainesolitude. com) nu-mi era tocmai necunoscut, bausem de la ei un Côtes du Rhône, cumparat din supermarket, care mi s-a parut foarte bun. Domnul Jean Lancon, proprietar, este urmasul unei familii care a dat si un papa, pe numele lui Urban VIII! Am retinut drept cel mai bun vin al serii un Cuvée Barberini (numele de mirean al Papei din familie) din 2007, ceva greu de descris. Ca o surpriza, la banchetul de mai tarziu, am trecut acest vin pe locul doi. Pe locul unu a urcat Cuvée Barberini din 2004! La stand am avut parte de o conversatie foarte placuta alaturi de domnul Lancon si de André Reboul, redactorul sef de la Guidvins.com (Corse, Provence Vallée du Rhone) un cunoscator avizat care era de aceeasi parere, Domaine de la Solitude era top de top!
Vignobles David (www.vignobles-david.fr) este, din cate am intalnit eu in Chateauneuf, singurul producator de vin Kosher, care poate fi consumat de evreii credinciosi, calificat si pentru consumul de Pesah. Toate vinurile sunt bio, catalogate organice. Particularitatea vinului Kosher este ca el e facut de un rabin care, insa, asculta indicatiile tehnice ale proprietarului. Desigur, vinul Kosher nu este produs sambata. Am fost impresionat de Les Masques, un vin intens, profund, cu o paleta de gusturi bogata. Un vin de sarbatoare. Indiferent de religie!