La Congres, cerem declararea unei Zile naționale a gastronomiei și vinului din România

O Zi națională liberă anual – o sărbătoare care să promoveze gastronomia și vinurile autohtone – va fi cerută public de către organizatorii primului Congres național de gastronomie și vin ce va avea loc miercuri, 7 iunie 2017, la sediul ARCUB din Centrul Istoric al Capitalei. Organizatori? Revista Vinul.Ro, GastroArt.ro, Rare Foods Services și Concret PR, cu ajutorul partenerului principal al evenimentului – Selgros România.

Cererea pentru declararea unei Zile naționale a gastronomiei și vinului este cuprinsă în proiectul de “Manifest” propus spre adoptare participanților la Congres – bucătari profesioniști, manageri și proprietari de restaurante și hoteluri, comunicatori din presa generalistă și de specialitate. Manifestul se dorește, în același timp, un ghid de bune practici extrem de concis, spre folosul deopotrivă al lucrătorilor în domeniul HoReCa și al beneficiarilor, consumatorii. Principii ca adaptarea ofertei la sezon, promovarea specificurilor regionale, aprovizionarea pe canale ce susțin dezvoltarea sustenabilă a comunităților rurale, adaptările gastronomice făcute cu discernământ și cu respectarea principiilor de viață sănătoasă, cumpătarea (atât în ceea ce privește producerea cât și consumul alimentelor), naturalețea și autenticitatea ingredientelor – toate se regăsesc în textul “Manifestului pentru gastronomia și vinurile din România”. Invitat ca oaspete de onoare la acest prim Congres, ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre, s-a declarat deja adept al includerii gastronomiei și vinurilor din România ca un vector puternic de promovare în strategia turistică națională.

Printre temele dezbaterilor de la Congresul național de gastronomie și vin se regăsesc: originile, influențele și perspectivele gastronomiei românești, identitatea culinară autohtonă văzută din perspectiva antropologilor, oenoturismul ca factor de impulsionare a turismului, o lansare de carte, lansarea primului sindicat al lucrătorilor din HoReCa. În paralel, în spațiile adiacente sălii de Congres de la ARCUB are loc o expoziție (cu degustare) a unor producători locali de vinuri, alimente și ingrediente și a unor furnizori de produse și servicii destinate HoReCa.

Iată mai jos textul de Manifest pentru gastronomia și vinurile din România propus spre dezbaterea și adoptarea participanților la Congres (și pe care îl poți susține și tu, semnând această petiție):

“Obiceiurile culinare fac parte nemijlocită din identitatea unui popor, din fondul valorilor comune care țin laolaltă țesătura internă a unei națiuni. Înțelegând importanța culturală și economică a tradițiilor gastronomice – din dorința de a contribui la continuarea și propagarea unei identități românești de care trebuie să fim conștienți și mândri – noi, inițiatorii primului ,,Congres de gastronomie și vin” desfășurat în București, la ARCUB Centrul Vechi, în 7 iunie 2017, cu sprijinul Primăriei Capitalei, propunem spre cunoaștere de către profesioniști și public deopotrivă, spre dezbatere și îmbunătățire, următorul ,,Manifest pentru gastronomia și vinurile din România”:

1. Regionalitate – să păstrăm, promovăm și îmbogățim tradițiile rețetelor locale și specificul regional din fiecare zonă locuită de români.

2. Sustenabilitate – săîncurajăm producătorii locali de alimente și servicii, pentru dezvoltarea economică durabilă care să asigure și generațiilor viitoare continuarea accesului la propria identitate și bunăstare.

3. Sezonalitate – să promovăm alimentația adaptată ciclurilor naturale, cu ingrediente provenite din surse locale și inspirată din obiceiurile care au asigurat supraviețuirea și dezvoltarea generațiilor de înaintași.

4. Adaptabilitate – cultura (inclusiv cea gastronomică tradițională) este vie și în continuă schimbare, iar îmbrățișarea – cu discernământ a – multiplelor influențe este modul în care s-au format și vor continua să prospere tradițiile autohtone.

5. Sănătate – milităm pentru o alimentație sănătoasă, atât în ceea ce privește calitatea ingredientelor cât și a metodelor de preparare și a unui aport nutrițional echilibrat.

6. Cumpătare – evitarea risipei este o prioritate – atât în ceea ce privește cantitățile ingerate, cât și în ceea ce privește consumarea resurselor și impactul acestui consum asupra mediului înconjurător.

7. Naturalețe – chiar dacă industria alimentară modernă oferă o multitudine de aparente ,,scurtături”, prin recompunerea unor ingrediente a căror obținere necesită timpi mari de preparare, credem că acestea sunt de evitat.

8. Autenticitate – să îndrăznim să fim diferiți, începând prin a fi autentici.

Credem că păstrarea tradițiilor alimentare, valorificarea superioară a acestora (atât din perspectivă culturală cât și economică), trebuie să reprezinte o prioritate națională. Declararea unei “Zile naționale a gastronomiei și vinului din România”, care să fie liberă prin lege, poate constitui prilej permanent pentru reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identității noastre naționale și pentru promovarea economiei și turismului din țara noastră”.

În afara partenerului principal al primului Congres național de gastronomie și vin menționat mai sus – Selgros România – evenimentul se bucură de sprijinul restaurantelor La Mama, al apei minerale Aqua Carpatica, al cafelei Julius Meinl și al companiei Document.ro – your office partner. O listă mai completă a participanților, precum și alte detalii și articole despre Congresul de gastronomie și vin puteți găsi consultând site-ul evenimentului.

Inițiatorii Congresului de gastronomie și vin sunt Chef Nico Lontras și jurnaliștii Cosmin Dragomir (GastroArt.ro) și Cezar Ioan (Vinul.Ro).

Ediția 2017 a Congresului național de gastronomie și vin se desfășoară în cadrul unei campanii de evenimente interconectate care cuprinde: International Wine Contest Bucharest (IWCB), Festivalul blogurilor și vinurilor, Luna gastronomiei românești în restaurante.