La Garina, jazzmanul Scott Henderson a baut Val Duna

O initiativa spectaculoasa a fost cea a Cramelor Carl Reh Winery, de a se prezenta, cu un stand de vinuri, la un festival de muzica. Si nu orice muzica, ci jazz. Intr-un context in care, de obicei, in ultima perioada, se bea bere din belsug, prezenta vinului a fost surpriza placuta. In primul rand ca vinul merge mai bine cu jazz-ul si, apoi, romanii au demonstrat ca au potential de a reveni la valorile traditionale ale culturii lor, valori din care vinul face parte integranta.

– un articol de Adrian Munteanu, revista Wine & Spirit Club –

De unsprezece ani, in creierii muntilor, mai exact in Semenic, se organizeaza un festival de jazz. Garina e un satuc de cateva zeci de case unde, o data pe an, se aduna cateva mii de amatori de jazz. In cei 11 ani de festival la Garina, pe scena au urcat muzicieni de mare valoare ca Stanley Jordan, Mike Stern, Jean Luc Ponty, Jan Garbarek, Nguen Le, Scott Henderson, Aura Urziceanu, Anca Parghel sau Teodora Enache.

Canicula a cerut vin

Chiar daca Garina e in varful muntilor Semenic, canicula s-a simtit si acolo. In consecinta, s-au baut multe lichide. Initial bere… „Timisoreana” fiind partener traditional al organizatorilor, a avut cerere mare, dar numai la inceput. Usorus or, cei peste 8.000 de spectatori s-au orientat spre vinul care s-a dovedit a fi mai racoritor decat berea. Cum Cramele Carl Reh Winery erau acolo, pentru prima data cu stand propriu, cozile de la bere s-au mutat la vin.

Jazz-ul merge mai bine cu vinul

Deja, din a doua zi de festival, vinul a luat locul berii, Val Duna fiind cumparat atat la pahar, cat si cu bag-in-box-ul. Practic, fiecare spectator avea vinul in fata. Val Duna – Blanc de Roumanie, Feteasca Regala, Rose de Roumanie au fost cele mai cerute si, multumita distribuitorului local, a fost din belsug. “Una e sa stai cu berea in fata si alta e sa savurezi un vin bun, atunci cand asculti o muzica buna”. Asta era parerea unui jazzman care statea comod intr-un fotoliu pliant, incercand sa-si creeze un microunivers „el-vin-jazz”. Nu-l deranja nimic. Nici cei care treceau pe langa el, nici cei care il intrebau ce bea. Tuturor le raspundea politicos: „Blanc de Roumanie. Un vin alb sec e mai bun ca 20 de beri”.

„A good wine! Are you sure it’s not a Californian Wine?”

Dupa terminarea recitalului de doua ore, senzationalul chitarist american Scott Henderson a cerut un pahar cu vin. “Romanian wine,” a specificat. A baut „Rose de Roumanie” si l-a catalogat: „A good wine. Are you sure is not a Californian Wine? Give me another one!” Amuzant a fost ca la standul Carl Reh era o coada maricica iar organizatorul a trebuit sa convinga lumea sa se bage in fata. „Domnule, Scott Henderson chiar vrea sa bea vin romanesc? Daca e pentru el, atunci ia in fata mea, daca nu, nu!”. Al doilea pahar a fost unul de Blanc de Roumanie. La plecare, Scott Henderson a primit cadou o sticla de River Route – Sauvignon Blanc.

S-a deschis un drum

Initiativa Carl Reh de a deschide un drum al educarii melomanilor ca vinul merge mai bine cu muzica buna este excelenta. Anul viitor, avand in vedere succesul de care au avut parte, cu siguranta ca standul va fi mai bogat. Si poate nu doar Carl Reh. Sincer, ca iubitor de jazz cred ca un pahar de Magnum – Shiraz va mangaia perfect recitalul lui Terry Bozio (fostul baterist al lui Frank Zappa) si Tony Levin (basist la King Crimson, Peter Gabriel). Sau River Route – Sauvignon Blanc… Sau, de ce nu, toata gama. Nu de alta, dar cei mai mari muzicieni stau cel mai bine alaturi de cele mai bune vinuri.