La Private Wine a inceput noua campanie de degustari – galerie foto

a 2Inca de la aparitie, magazinul specializat Private Wine (Calea Serban Voda nr 28) a fost, saptamanal,  gazda unor evenimente menite sa apropie oamenii de vin. Ca au fost degustari, prezentari de crame (inclusiv portofoliul acestora), cursuri de asociere a vinului cu mancarea, toate au starnit interesul clientilor, mai mult sau mai putin cunoscatori in ale vinului. Dupa o pauza de mai bine de o luna, cauzata de perioada de concedii, Private Wine si-a reluat bunele obiceiuri si a organizat, deja, o prima degustare comparativa avand ca obiect al muncii Tamaioasa Romaneasca. Iar pana la finalul lunii mai promite doua astfel de evenimente, primul, programat joi, 19 septembrie, avand ca tema de cercetare vinurile din Merlot, pentru ca pe 26 septembrie sa fie analizata Feteasca neagra. Numai ca, pana la aceste evenimente, era necesar un antrenament. Asa ca joi, 5 septembrie, Mihai Nicolici si Istvan Pentek au convocat, intr-o avanpremiera a noului sezon, cativa apropiati – specialisti, clienti, bloggeri si jurnalisti, la o degustare surpriza. Tot ce au reusit sa afle invitatii, inainte de eveniment, la un pahar de spumant Glera de la Bernardi, a fost ca vor trece printr-o selectie de noua vinuri, sase autohtone si trei de peste hotare, si ca vinurile romanesti provin din acelasi soi si din acelasi an de recolta, 2011. In rest, tacere…Noi, invitatii, trebuia sa descoperim soiul, producatorul sau macar regiunea, sa-i stabilim un pret si sa punctam fiecare vin in parte.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Pe pamant avem de toate, si mai bune, si mai rele…a 3

Primul vin n-a avut darul sa aduca prea multe lamuriri. Destul de verde, usor dezechilibrat, cu taninuri agresive, putea fi orice vin rosu nu tocmai bine executat. Personal, nu l-as recomanda. Al doilea, insa, a inceput sa aduca zambete pe chipurile participantilor, ba chiar si timide incercari de recunoastere a soiului. Mai dens, mai corpolent, cu lemn evident, dar destul de bine incadrat, a obtinut o medie de 83 de puncte. Urmatorul vin a adus primul verdict. „E Feteasca neagra”, au spus toti participantii, regasind notele de prune afumate, cirese negre, dar si tonurile verzi si lactate, semn ca vinul inca se bucura de copilarie. Dar daca proba trei a adus clarificarea in ceea ce priveste soiul, in schimb la punctaje n-a mai fost vorba de unanimitate. Acum il vad la 82, dar potential are si o evolutie corecta ii va mai aduce cateva puncte. Proba a patra, in schimb, a fost apreciata de toata lumea. Nas fin, cu note de gemuri de fructe negre si ciocolata, cutie de lemn si o tusa de fum, cu un gust pregnant de fructe negre. Vin tanar, dar deja catifelat, echilibrat, care merita acum 87 de puncte. Sa-l vedem si la anu’… Ne-am trezit brusc din reverie, pentru ca urmatorul vin, ma rog, alcoolul lui, a dat cu noi de pamant. Un pic cam extractiv, vinul se prezenta initial cu note lactate si de hidrocarburi, nu neaparat neplacute, iar taninurile, puternice si cam uscate, nu se prea intelegeau cu alcoolul, care domina finalul. Si el foarte tanar, ar putea sa sara peste cele 81 de puncte pe care le merita astazi. Ultima Feteasca neagra (pot sa spun asta, deja nimeni nu mai avea niciun dubiu) a reprezentat, cel putin pentru mine, o confirmare. Pentru ca o degustasem chiar cu 24 de ore inainte. Rubiniu stralucitor, cu un corp suplu, cu aciditate spintara, echilibrat, cu note de pruna afumata si cirese amare, vinul ar putea reprezenta o mostra de tipicitate in cazul in care acceptam ca port-draplul soiurilor romanesti se situeaza, ca forta si exprimare, undeva intre Pinot Noir si Merlot. 88 de puncte si mai creste. Finalizata fiind degustarea comparativa, organizatorii au desecretizat probele. Asa am aflat ca vinurile au fost, in ordine, Corcova, La Cetate-Crama Oprisor, Budureasca, Selene – Recas, Melgis – Petro Vaselo si Arezan – M1 Crama Atelier.

a 10Barolo, campionul serii

Dar ostilitatile nu se incheiasera. Pentru ca am avut ocazia sa incercam si trei vinuri de peste hotare, doua spaniole si unul italian. N-o sa insist cu primele doua, din simplu motiv ca, deocamdata, nu sunt pe piata romaneasca. Dar daca va ies in cale Habla diez , Syrah 2010 si Habla No 9, un cupaj de Cabernet Sauvignon, Tempranillo si Petit Verdot, 2008, nu le ratati. Chiar daca vin dintr-o zona, Extremadura, nu foarte elogiata de presa de specialitate. Cat priveste ultimul concurent, nu pot decat sa aplaud initiativa lui Mihai Nicolici de a-l introduce in degustare. Pentru ca am regasit un vechi prieten, Barolo Virna Preda Sarmassa, 2005, caruia i-am acordat, de la prima intalnire, peste 90 de puncte. Deschis cu 10 ore inainte de eveniment, vinul isi dezvaluia rapid intregul potential, chiar daca, pe nas, tusele fine de cerneala erau mult mai estompate. Un vin mare, de 93 de puncte, pe care il mai puteti gasi, in Romania, numai la Private Wine. Un motiv in plus ca sa va faceti timp fie pentru degustarea comparative de Merlot – 19 septembrie, fie pentru cea de Feteasca neagra, programata pe 26 septembrie.

Publicitate
Caloian