La Vie en O.R.A.N.G.E. By Crama Bauer.

Un curent tot mai răspândit în vinificaţia mondială, denumit Orange Wine, are, de la finalul lunii martie, un nou reprezentant în România. Este vorba de O.R.A.N.G.E., un vin realizat de Oliver Bauer în crama care îi poartă numele şi lansat în simpaticul winebar Winestone, din cadrul Hotelului Novotel. Din start trebuie precizat că vinul respectă notiunea modernă de Orange Wine, fiind vorba de un soi alb vinificat ca un vin roşu. Deci nu vorbim de un vin natural care, de obicei, se prezintă în faţa consumatorului însoţit de probleme. Mai mici sau mai mari. Bauer O.R.A.N.G.E. 2014 este un Sauvignonasse recoltat ceva mai târziu, fermentat – inclusiv malolactic – şi ţinut pe boştină în tanc de inox timp de 12 săptămâni, iar apoi maturat 14 luni în butoi mare de stejar la a patra folosire. a2E un vin încă tanic, pe care producătorul vă recomandă să îl consumaţi în pahar de vin roşu, pentru că are şi structura, şi corpolenţa unui asemenea vin. Pe lângă recomandarea producătorului, îndrăznesc să adaug că ar fi bine să achiziţionaţi mai multe sticle. Pentru că pe prima o veţi deschide imediat şi veţi constata că vinul are potenţial de învechire – nimic special în cazul vinurilor realizate de Oliver – şi veţi decide ca pe următoarele să le consumaţi peste unul, doi sau chiar trei ani. Plus că, la o ediţie limitată de numai 1600 de sticle, vinul se va epuiza repede şi va trebui să mai aşteptaţi măcar un an pentru a pune mâna pe Bauer O.R.A.N.G.E. 2015.