LacertA – consistenta si ceva in plus

In momentul lansarii, LacertA Winery s-a pozitionat intr-un mod cat se poate de natural in categoria producatorilor premium din Romania, atat datorita investitiilor facute in crama, una dintre cele mai moderne din tara, dar mai ales datorita calitatii vinurilor propuse pietei in acel moment. Gama lansata anul trecut se evidentia prin consistenta stilului si prin complexitatea si personalitatea deosebita a vinurilor.

Anul acesta LacertA s-a prezentat pietei cu o noua linie de vinuri, care, comparativ cu cele anterioare, pastreaza caracteristicile mai sus-amintite, dar cu un plus de constiinciozitate, de seriozitate. Enologul cramei, Mihai Banita, reuseste sa transmita in acelasi timp prin vinurile sale expresia soiurilor si caracteristicile terroir-ului, carora le-a dat o nota personala interesanta. Foarte interesant se prezinta Rieslingul de Rhin 2011, care, pe langa claritatea aromelor, sta foarte bine la capitolul aciditate si structura. Un vin tonic, cu senzatii tipice de hidrocarburi, incadrate de note dulci de piersica si polen. Comparativ cu Sauvignon Blanc 2010, un vin care a evoluat elegant si complex, Sauvignonul Blanc 2011, vine cu o componenta vegetala (ierburi aromate) pe langa cea citrica, de grapefruit, alcoolul destul de pronuntat conferindu- i o tinuta atletica, taioasa.

Un exemplu de tipicitate „scoala“ il reprezinta si Pinot Noir 2010 (14% vol. alc.), o combinatie aromatica de note de gem de gutui, piele si ciocolata, foarte intens si prezent, cu o structura destul de indrazneata pentru un Pinot. Pe o componenta vegetala se dezvolta si Feteasca Neagra 2010 (13,8% vol. alc), in cazul de fata, aceasta caracteristica fiind balansata de note de violete, prune uscate si fum. Atacul pare destul de catifelat, dar pe final explodeaza, alcoolul, destul de ridicat de altfel, prezentandu-se sub o forma condimentata. Cabernetul Sauvignon realizat la LacertA in 2010, cu toate ca este tanar, arata inca de acum un potential de invechire bun. Este viguros, structurat si bine construit, cu arome solare, calde. Cupajul Cabernet Sauvignon + Shiraz 2010 dezvolta arome de frunza uscata, coacaze si cacao, gustativ fiind foarte direct si intens, cu o rezonanta bogata de fruct si vegetale, pe o aciditate bine integrata. Vinul reprezentativ al cramei LacertA, cupajul Cuvee IX 2010, reuseste si la a doua aparitie pe piata sa faca impresie. Olfactiv combina arome de ciocolata, prune uscate, condiment si piele, cu lejere tonuri lactate, iar gustativ are profunzime si intensitate. Prin textura carnoasa, data de combinatia intre taninurile active, aciditatea integrata, alcool si senzatiile de gemuri, vinul promite un bun potential de maturare.

LacertA Winery se numara printre cei mai noi producatori din regiunea Dealu Mare, intreaga investitia in crama si in vie, facuta de un grup de firme austriece, fiind aproximata intre 8 si 10 milioane de euro. Primele lucrari de replantare au fost efectuate in 2005, cand au intrat in reconversie 17 hectare, urmatoarele etape de reconversie desfasurandu-se treptat in 2008 si 2010. Acum, LacertA exploateaza aproximativ 80 de hectare de vita de vie, pe care sunt plantate soiuri autohtone si internationale.

[googleMap name=”Lacerta Winery” width=”520″ height=”400″ directions_to=”false”]Fintesti, Buzau, Romania[/googleMap]