Dosar Dealu Mare: LacertA – soparla cu arome super-premium

Dealu Mare este una dintre regiunile viticole romanesti cu densitatea cea mai mare de producatori comparativ cu suprafata sa. Cu toate acestea, de aici din cand in cand isi mai fac loc pe piata producatori surpriza, cu intentii de calitate pe termen lung. Un astfel de producator este si LacertA Winery.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Cu toate ca este un nume nou pe piata romaneasca a vinului, aventura LacertA a inceput acum mai bine de 8 ani, cand un grup de investitori austrieci a hotarat sa dezvolte un proiect in regiunea Dealul Mare. Atrasi de mirajul acestei zone, comparata de multi specialisti cu Bordeaux sau Toscana din punct de vedere pedoclimatic, investitorii au demarat activitatea concentrandu-se mai mult pe productia de struguri. Primele lucrari de replantare au fost efectuate in 2005, cand au intrat in reconversie 17 hectare, urmatoarele etape de reconversie desfasurandu-se treptat in 2008 si 2010. Deoarece aceasta afacere nu parea una foarte profitabila, s-a luat decizia construirii unui complex de vinificare. Potrivit lui Walter Friedl, reprezentantul grupului de proprietari LacertA, intreaga investitie din comuna Fintesti (Buzau) a fost aproximata intre 8 si 10 milioane de euro, jumatate din aceasta suma fiind destinata constructiei cramei.

Ce a iesit in urma acestei investitii, cu toate ca nu are o capacitate foarte mare, rivalizeaza cu cele mai moderne crame din Europa. Noua unitate de productie, cu o capacitate relativ mica, foloseste o tehnica de vinificare moderna, bazata pe principiul gravitational, limitandu-se astfel nevoia folosirii pompelor. Astfel, la nivelul superior al cramei se face receptia strugurilor, sortarea manuala si zdrobirea, iar la nivelul inferior presarea, stocarea si vinificarea propriu-zisa. „Procesul de scurgere a partii lichide se desfa- soara natural si fara agresari mecanice, rezultand un must echilibrat si, in final, dupa fermentare, un vin rotund, catifelat, cu naturalete si fructuozitate placute. Principiul gravitational este important mai ales in fazele de inceput ale vinificatiei“, spune Mihai Banita, enologul cramei LacertA. Deoarece, dupa cum spune si Mihai Banita, crama se afla inca in stadiu de cercetare si experimente, sala de baricuri de la LacertA contine mai butoaie provenite din mai multe surse din Franta, SUA, Rusia, Ungaria sau Romania.

Publicitate

Insa, nu doar crama este prioritara pentru oamenii de aici, calitatea productiei fiind la fel de importanta, principiul care primeaza la LacertA fiind „Struguri buni la dispozitie, inseamna mai putina munca in pivnita“. Astfel, pentru a asigura de un anumit nivel calitativ, reprezentantii LacertA ajung sa faca normare succesiva a productiei pe parcursul anului pana la obtinerea a maxim un kilogram de struguri pentru fiecare butuc de vita. Cele 80 de hectare de vie sunt cultivate cu Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Merlot, Feteasca Neagra, Burgund, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Feteasca alba, Pinot gris, Muscat Ottonel. Pe langa soiurile comune regiunii, s-a incercat si aclimatizarea a doua soiuri mai mai putin cunoscute pietei romanesti: Riesling de Rhin si Blaufrankisch.

Pentru ca se are in vedere si dezvoltarea unei parti enoturistice, peisajul cramei a fost completat si cu un salon de degustari, un magazin de vinuri si o camera de conferinte, toate beneficiind de o arhitectura eleganta si un design impresionant. Conform reprezentantilor LacertA, atat crama si auxiliarele au fost proiectate in jurul Conacului Dorobantu, opera a arhitectului Ion Mincu, cladire construita in 1901 si a renovata in 2005 de catre actualii proprietari, conform planurilor originale.

Deoarece lansarea oficiala a LacertA a avut loc cu foarte scurt timp inainte de tiparirea revistei, editorii Vinul.Ro nu au putut prezenta decat 3 vinuri albe ale acestei crame. Acestea, fiind inca dupa „socul imbutelierii“, nu au putut oferi decat o imagine partiala asupra vinurilor LacertA – insa o imagine extrem de promitatoare. Vom reveni in numerele viitoare.

LACERTA WINERY / FINE WINE SRL
ADRESA:
localitatea Fintesti 434, jud. Buzau
EMAIL: office@lacertawinery.ro
WEB: www.lacertawinery.ro
SUPRAFATA: 80 de hectare
SOIURI: Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Merlot, Feteasca Neagra, Burgund, Sauvignon Blanc, Chardonnay, eteasca alba, Pinot gris, Muscat Ottonel, Riesling de Rhin si Blaufrankisch.