Lansari cu „eticheta“ in 2011

2011 a fost un an bun. Tendinta de crestere calitativa a vinurilor romanesti a fost, comparativ cu alti ani, mult mai evidenta. Acest fapt a fost accentuat si de aparitia unor producatori noi in peisajul vinului romanesc, dar si de dorinta producatorilor de a oferi produse cat mai competitive, destinate unor diferite segmente de consumatori, cu un raport pret-calitate bun.

Publicitate
IWCB

La capitolul aparitii de noi crame, una dintre cele mai asteptate a fost cea a cramei Lacerta Winery. Anuntata la sfarsitul lunii februarie intr-o conferinta de presa, crama din Dealu Mare a fost lansata oficial la sfarsitul lunii mai. Potrivit lui Walter Friedl, reprezentantul grupului de proprietari LacertA, intreaga investitie din comuna Fintesti (Buzau) a fost aproximata intre 8 si 10 milioane de euro. Noua crama, cu o capacitate relativ mica, foloseste o tehnica de vinificare moderna, bazata pe principiul gravitational. Vinurile Lacerta Winery au reusit inca de la lansare sa atraga noi fani printr-un stil elegant, cu accent pe tipicitatea de soi si pe plusul de personalitate (mai ales in cazul vinurilor rosii). O alta „aparitie spectaculoasa“ a fost cea a cramei Avincis, inaugurata in luna iunie. Proprietate a Cristianei si a lui Valeriu Stoica, complexul de pe Dealul Dobrusa (Dragasani) se numara printre cele mai reusite proiecte de acest fel realizate pana acum in Romania. Cu un bun echilibru intre stilul modern si cel traditional, crama reuseste sa convinga atat prin amploarea sa, prin atentia pentru detaliu, cat si datorita simbiozei cu natura. Primele vinuri prezentate de Avincis urmaresc o linie traditionala, clasica, slefuita prin mijloace moderne.

Cu toate ca a fost infiintata in 2002, compania Vigna SRL, localitatea Petrovaselo (Timis) si-a prezentat portofoliul publicului consumator din Romania abia la editia de toamna a targului Good Wine. Aceasta companie apartine familiei Dal Tio, lider mondiali in productia de espressoare de cafea, si detine in patrimoniu o suprafata totala de 175 de hectare, dintre care, pe doar 42 dintre acestea au fost infiintate plantatii de vita de vie. Primele vinuri Vigna au fost produse din struguri de la Recas la crama Winecircus, din regiunea Montalcino, a renumitului enolog italian Roberto Cipresso, acest lucru reflectandu-se foarte bine in modul de exprimare a acestora.

Publicitate

Noutatile 2011 din Dobrogea se numesc Vifrana si Divizia Premium Murfatlar. Vifrana este o investitie de aproape 8 milioane de euro, in 130 de hectare de vita de vie si o crama de 70 de vagoane de vin. Ceea ce deosebeste acest proiect de altele este faptul ca produce vinuri 100% bio-ecologice. Cu toate ca a fost construita in interiorul „marelui ”combinat, noua „crama mica” de la Murfatlar poate fi catalogata ca noutate deoarece reprezinta noua orientare a companiei dobrogene spre calitate. In afara de investitia in plantatie (30 de hectare) si in tehnologia de vinificare de ultima ora, s-a pus accent si pe capitalul uman, proiectul bucurandu-se de sprijinul unuia dintre cei mai apreciati vinificatori romani la nivel mondial, Razvan Macici.

Inovatii imbuteliate

Aparitia de noi crame a obligat pe multi dintre producatorii existenti sa fie mai competitivi, mai atenti, unii dintre ei propunand noi branduri sau largind gamele deja existente cu noi soiuri.

Senator Wine a fost unul dintre cei mai activi producatori in ceea ce priveste dezvoltarea portofoliului. Acesta a venit in 2011 cu Glia, gama de soiuri romanesti, cu Suav, linie de vinuri dulci, dedicata femeilor si cu Omnia, vinuri din struguri ecologici. Davino a reusit sa aduca anul acesta doua branduri noi: Ceptura (un cupaj rosu si unul alb dedicata segmentului HoReCa) si un Rose Special Reserve Chateau Domenii Ceptura 2010, imbuteliat la magnum. Aproape aceeasi strategie pare ca a urmarit-o si Crama Basilescu, care a lansat gama de doua cupaje Golem si vinul Eclipse Rose 2010. Domeniul Coroanei Segarcea a dedicat in 2011 o linie de vinuri Principesei Margareta a Romaniei, vinurile cu numele Altetei Regale fiind un cupaj alb de Chardonnay, Pinot Gris si Viognier si un Marselan 2007, cultivat pentru prima data in Romania. La „inovatii” mai intra si primul spumant din soiul Cramposie realizat de Agricola Stirbey, reactivarea soiului Plavaie, scos de Crama Girboiu in gama Livia si Zinfandel-ul vinificat in alb din gama Caloian (Crama Oprisor).

Dintre lansarile acestui an mai amintim: cupajul Cuvee Visan de la Casa Olteanu, cele trei vinuri 3Hectare Sable Noble si Shiraz M1 de la Murfatlar, diferitele expresii ale Merlot-ului Notorius si Clasic de la Rotenberg, linia Pelegrin de la Alcovin Macin si vinurile Incantation si Feteasca Neagra Paganus (Domeniile Dealu Mare Urlati).