LARTIST! Gabi Lăcureanu vrea să întărească Valea Călugărească pe harta enoturismului din Dealu Mare prin vinurile cu semnătură personală

Cel mai recent proiect al enologului și consultantului Gabriel Lăcureanu, vinurile sub semnătura lui denumite LARTIST, în ediție limitată, sunt deja “la odihnă” în cramă și apar pe piață în curând. Ele sunt rodul unei vii vechi de 35 de ani și reprezintă “o evoluție naturală”, după cum spune el –  în care autorul se exprimă liber atât ca wine maker cât și ca antreprenor. Vor fi de găsit doar în magazinele specializate care au o relație strânsă cu clientela lor și în Dealu Mare, într-un spațiu pe care Lăcureanu îl va dedica degustărilor, consultanței și turismului. Un scurt interviu prin e-mail, mai jos. Pozele provin din arhiva intervievatului, titlul, introducerea și intertitlurile aparțin redacției Vinul.ro

Publicitate
Excursii

LARTIST sunt vinuri cu o puternică amprentă personală

– Gabi, câte sticle există în prezent? Și de câte feluri?

Scurt și la obiect: este vorba de patru vinuri – două albe, un rose și un roșu, care însumează aproximativ 4.100 de butelii. 

Publicitate

– Unde se găsesc de cumpărat și la ce prețuri?

În acest moment, vinurile “se odihnesc” în cramă. Urmează să fie etichetate și pregătite pentru degustare. Așa cum ați dedus din cifra anunțată mai sus, sunt vinuri în ediții extra limitate, cu o amprentă foarte personală. Această notă personală am căutat-o și la locurile unde se vor vinde vinurile. Mai exact, magazine specializate care au creat relații foarte strânse cu clientela lor, dar și cu care am dezvoltat și eu o prietenie strânsă. Deci mă orientez către magazinele de vinuri mici, foarte personale și cu abordare personalizată. Știu că au avut de suferit în ultimul  an… sper că această apariție să fie un proiect motivator și pentru ei.

Gabi Lăcureanu spune că vinurile sunt opere de artă, iar viticultorii și enologii sunt artiști ai viei și vinului

– E un proiect anual sau s-a întâmplat o singură dată?

Aș spune în acest moment că este un Proiect pilot, în contextul dat de împrejurări voi lua deciziile pe parcurs. 

– Chiar, ce te-a “mânat în luptă”, de ce te-ai apucat de o astfel de afacere?

Din punctul meu de vedere, această apariție este o evoluție naturală. Mi-am creat posibilitatea de a mă exprima liber, ca enolog și antreprenor în același timp. De aici și numele vinului LARTIST, care pleacă de la inițiala numelui meu de familie și de la ideea că vinurile sunt opere de artă, iar cei care contribuie la realizarea lor sunt artiști ai viei și vinului. Și tot de aici curajul/aroganța de a-mi pune semnătura pentru prima dată pe o etichetă de vin (până acum am semnat doar pe contraetichete ;)). Ideea însă poate nu s-ar fi materializat dacă nu descopeream în Dealu Mare o vie foarte veche, de 35 de ani. Așadar, iată un cumul de factori care mi-a dat curaj: plantația veche (cum rar mai găsim pe la noi), tehnologia din vie și cramă, colaboratorii și, desigur, experiența adunată timp de un deceniu și jumătate. 

Gabi Lăcureanu promovează podgoria Dealu Mare și vinul, în general. Urmează un spațiu de degustare

– Care e planul?

În al doilea an consecutiv de pandemie, a vorbi de planuri este un act curajos.  Sunt atât de mulți factori exteriori care dau toate planurile peste cap de trei ori pe zi, încât mă mențin cu ideea că cea mai mare constantă este nesiguranța. 

Dacă, însă, fac abstracție de contextul în care suntem, îmi doresc să integrez acest proiect cu cel de enolog consultant și cu unul de turism enologic în zona Dealu Mare. Mai exact vreau să întăresc pe hartă Valea Călugărească, încât iubitorii de vin să ajungă aici mai mult decât pentru Muzeul Crama 1777, dar și pentru un spațiu de degustare, relaxare și de conectare cu natura, pe care doresc să-l amenajez. Toate acestea trei: turism, enologie și consultanță să fie sub marca Gabi Lăcureanu. 

– Te vom vedea – pe tine, ca enolog și acum și antreprenor în domeniu, sau (și) cramele cărora le oferi tu consultanță în zona Dealu Mare – în Asociația Profesională Vitivinicolă care promovează turismul în regiune?

De ce la viitor? Sunt deja un comunicator al podgoriei Dealu Mare și al vinului, în general. Din 2006 promovez vinurile cu toate “armele” unui vinificator/enolog, prin: degustări cu grupuri organizate, premii naționale și internaționale, degustări cu oameni din domeniul HoReCa, atât la cramă cât și în locațiile respective și, nu în ultimul rând, prin apropierea de comunicatorii specializați din presa de vin. Sper ca prin aceste vinuri să mai pun o pagină de calitate în Cartea de Onoare a Vinului de Dealu Mare și să contribui constant la consolidarea proiectelor Asociației.