Laura Gherescu: „Sper sa ajung sa inteleg vinul asa cum merita“

Nu prea bea vin, dar o iertam! Pentru ca are o voce extraordinara. Si ne incanta cu ea in serile de vineri, la Cafepedia Romana. Cand noi si alti iubitori ai vinului ne dam intalnire la Casual Wine, editia de Bucuresti. Laura nu vine, deocamdata, pentru vin. In schimb, ii place ideea de a canta pentru cei care iubesc vinul. Si crede ca, in timp, va ajunge sa inteleaga acest univers pe care il reprezinta vinul. Doamnelor si domnilor, ….. Lauraaaaa Gherescuuuu.

Publicitate
Vinarte

De ce canti?

Imi place. Cant aproape de cand ma stiu. Mai precis, de la trei ani. Am inceput cu corul Alegretto. Am avut o singura pauza, de doi ani. Intre 17 si 19 ani. Prietenul meu din acea vreme era foarte gelos si nu accepta sa apar pe scena. Culmea, si el canta. Poate de aceea am suportat pauza, pentru ca nu mi-a lipsit muzica in acea perioada. Dar, gata, a trecut…

Publicitate
IWCB

De ce fumezi? Nu-ti cauzeaza?

Deocamdata nu simt sa-mi fi creat probleme. Si fumez de la 15 ani, practic de cand am inceput sa am o cariera ca solista. Pana atunci, cantasem in cor, dar si la vioara si pian. La 15 ani, impreuna cu sora mea, Sabina, si cu un baiat, Bogdan, am format trupa Extra. Am avut si o piesa care a devenit hit, „Ingerasul meu“ se chema. O stii?… (La momentul acela, nu-mi aminteam de Extra si de „Ingerasi“, sa ma fi picat cu ceara. Acum, cu Youtube in fata, da. Imi amintesc si ce reactii am avut cand am auzit-o. Laura nu va afla niciodata…)

Nu cred ca-mi amintesc. Dar hai sa continuam. De ce Vocea Romaniei?

Am vrut sa vad unde as fi cotata din punct de vedere muzical, dar, mai mult, am vrut sa intru mai bine in lumea asta. Pentru ca simt ca pot mai mult. Sincer, eu, care cant mai mult cover-uri, nu ma asteptam sa se intoarca Smiley si Marius Moga. Imi doream, dar speranta mea mare era in jumatatea cealalta, Loredana si Horia Brenciu. Mai ales ca, in urma cu ceva ani, cand lucram cu CRBL, Smiley, care ma auzea cantand foarte des, pentru ca repetam in acelasi loc, imi spusese ca n-am o voce timbrata, ca n-am o personalitate in voce. M-am bucurat ca s-au intors cei doi, asta inseamna ca am evoluat.

Pana la Vocea Romaniei, ai cantat si, sper eu, vei canta la Casual Wine, la Cafepedia. Intr-un fel, canti pentru vin. Si nu-mi aduc aminte sa te fi vazut cu vreun pahar de vin in mana. Nu-ti place vinul?

Nu pot sa spun ca nu-mi place vinul, doar ca nu-l inteleg. Si asta si pentru ca nu prea am baut. Nu numai vin, orice. Nu inteleg alcoolul in general. Dar vin am mai incercat, in general dulce. Or, la Cafepedia, din cate stiu eu, au fost mai mult vinuri seci.

Si, totusi, cand vezi atata lume vesela in jurul tau, cu pahare de vin in mana, nu esti curioasa sa incerci?

Probabil ca va veni si momentul acela. Toti prietenii mei beau vin, dar eu nu il inteleg inca. Eu asociez vinul si cu o stare de liniste, pe care nu o am, inca. Sunt hiperactiva, nu pot sta o ora intr-un loc. Poate de aceea imi place atat de mult Spania, e o tara in care totul se misca foarte repede, e agitatie, dar si multa voie buna.

Si cand ai fost in Spania, ce-ai baut?

Mi-a placut foarte mult Sangria, mi-a placut Agua de Valencia… Adica vin si spumant, care tot vin este. Sigur, sunt mai dulci, sunt vinuri amestecate cu sucuri, cu fructe, cu gin, vodca, dar sunt pe baza de vin…

Pasiunea pentru mix-uri se manifesta si in muzica?

Absolut, ascult orice si incerc sa cant orice. Orice merita, ca sa fiu mai bine inteleasa.

Sa revenim la Cafepedia. Cum ti se pare Casual Wine?

Ma simt bine. Eu cant la Cafepedia de trei ani, insa niciodata n-am vazut atata lume ca la acest eveniment. Plus ca este si alta participare afectiva a oamenilor, sunt mult mai prezenti, mult mai veseli si mai deschisi. Vin mai devreme si pleaca mai tarziu. Cred ca, de fapt, si publicul s-a schimbat.

Unde o vezi pe Laura Gherescu peste cinci ani?

Va fi nasol, voi avea 30 de ani. Pentru barbati e mai usor, ei abia atunci devin cu adevarat barbati, dar la noi e mai greu. Trebuie sa aratam mereu bine, mai ales in muzica. In acest domeniu trebuie sa fii mereu atenta, sa speculezi momentele, sa-ti creezi un nume. Sper sa ajung la o doza de notorietate, sa-mi creez o nisa a mea, cu fanii mei. Iar daca nu, macar sa ma ocup de alti artisti, sa-i cresc, sa-i invat, sa merg cu ei. Asta vine si din faptul ca am absolvit SNSPA, sectia Comunicare si Relatii Publice, am si un masterat in Jurnalism Radio si TV.

Si cu vinul, peste cinci ani?

Sper sa ajung sa-l inteleg asa cum merita. Pentru ca vinul bun e compatibil cu muzica buna, cu starea de bine. O sa iau si eu niste meditatii, dar nu promit ca voi consuma mereu.