L’Chaim*!

TelAvivbyevening

Publicitate
Vinarte

Pana sa primesc o invitatie la o excursie de documentare in Israel, sponsorizata de un operator aerian si de Ministerul Turismului din aceasta tara, n-as fi crezut ca un prea putin credincios, ca mine, are ceva de cautat prin Tara Sfanta. Si probabil asta a fost si scopul invitatiei: sa arate ca ruta Bucuresti – Tel Aviv a WIZZ Air e de foarte mare interes si pentru cei mai putin interesati de religie. Scop atins din plin! 

Am pornit spre Tara Sfanta cu un troller plin de prejudecati, ceea ce este – m-am convins (cu doza de autoironie subinteleasa)! – un lucru bun. De ce? Pentru ca un „scepticism sanatos“ (asa imi place mie sa-mi alint ideile preconcepute) nu poate produce decat o mare bucurie, atunci cand e contrazis de realitate. Imaginea evreilor care se legana cu o carte de rugaciune in maini si se dau cu capul de un zid e reala. La Zidul Plangerii. Sigur ca da, Israelul nu e posibil de conceput fara mileniile de framantari turbulente si mai ales fara marturiile ramase de la civilizatiile care au clocotit in acest cazan uluitor al istoriei. Fara vechile cetati ale Ierusalimului, Bethleemului sau Cesareei nu ar fi existat Haifa ori Tel Aviv-ul de azi. Dar, in afara de incalceala unor timpuri contorsionate, care si-au facut de cap cu cinismul specific pe aceste meleaguri, eu am preferat sa descopar mai ales dovezile unei tari foarte sanatoase la trup si la minte, cu o pofta de viata (si de mancare) de invidiat.

Publicitate

La capatul a trei zile petrecute aici, motivul pentru care ma voi intoarce oricand cu placere in Israel este nu atat trecutul, cat prezentul. Un prezent in care tinerii soldati (baieti si fete) stau pe Facebook ori flirteaza zambind – cu arma la sold! – in „punctele de inspectie” de pe autostrada sau la Muzeul Holocaustului Yad Veshem (apropo, website-ul are si o sectiune in limba romana, v-o recomand). Un prezent in care te copleseste colcaiala imposibila a clientilor si urletele tarabagiilor care-si striga marfa in „suk“-uri (piete); in care sunt posibile, in acelasi continuum spatiu-timp, si carucioarele cu falafel sau „dim sum“ de la colt de strada, dar si restaurantele elegante si arhipline, unde vita, mielul sau fructele de mare se combina curajos (si savuros) nu doar cu condimente locale, ci si cu curry, cocos ori lemongrass; in care pe aceeasi strada (din Tel Aviv, de pilda) gasesti si buticuri cu ierburi de ceai si fructe uscate, dar si cluburi de noapte straight, „gay friendly“ sau mixte…

Apropo, nu stiu cine acorda titluri din astea, dar sigur Colina Primaverii (numele Tel Aviv-ului, in traducere) ar trebui sa concureze cu sanse la podium ca unul dintre orasele cu cea mai intensa viata de noapte din lume: forfoteala zecilor de mii de tineri care asalteaza terasele, pub-urile si cluburile de pe bulevardele Rothschild sau Herzl e greu de imaginat si de-a dreptul naucitoare. Stilurile muzicale, de amenajare ambientala sau de mixologie din localurile deschise noaptea sunt, si ele, aproape la fel de numeroase ca si clientela. Ziceam ca nu trecutul, ci prezentul ma vor readuce in Israel. Un prezent in care urla din plin, imposibil de ignorat, viata.

* L’Chaim (sper ca am transcris corect) este unul dintre toasturile evreiesti traditionale. S-ar traduce: „Pentru viata“!

Wizz Air opereaza saptamanal trei zboruri Bucuresti- Tel Aviv (miercurea, vinerea si lunea) si doua zboruri Cluj Napoca – Tel Aviv (miercurea si duminica). Tarifele pornesc de la 179 lei, rezervari si detalii suplimentare pe www.wizzair.com.