Lecția de vin a micilor creatori din Republica Moldova

După cum ne-au obișnuit în ultima vreme, vinurile moldovenești au făcut și de această dată vâlvă la ediția de toamnă a GoodWine: nu unul, ci două masterclass-uri – unul susținut de Cătălin Păduraru, directorul International Wine Contest Bucharest (IWCB), și celălalt susținut chiar de către președintele Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova, Gheorghe Arpentin, alături de colegii săi. A fost o seară despre pricepere și pasiune și despre dorința de a face lucrurile altfel.

Publicitate
Ravago

Dacă la faptul că standurile cu vinuri moldovenești au fost anul acesta și mari, și vizibile, și amplasate în trei locuri diferite ale sălii GoodWine mai adaugi și evenimentele conexe, susținute în sălile adiacente expoziției, ai putea trăi cu senzația că această ediție a târgului a fost “dominată vizual” de doi jucători: unul din România, care și-a adus specialiștii proprii și invitați speciali dintre furnizorii străini, și Vinul Moldovei, care a reușit să stârnească mai multă atenție decât majoritatea expozanților autohtoni.

WoM prezidiu lat“Colinele de pe Nistru – tradiție, diversitate, excelență. Vinuri de autor de la mici producători” a fost titlul masterclassului derulat sâmbătă seara, în Sala Eminescu de la Romexpo. Gheorghe Arpentin (foto stânga, sus), în dubla sa calitate de președinte al Asociației micilor producători și de director al Oficiului Național al Viei și Vinului din Moldova, a fost amfitrionul mai mult decât competent al serii și cel care i-a introdus în scenă pe la fel de talentații săi colegi veniți să-și promoveze mărcile la București.

Publicitate
Oprisor

Seara micilor producători din Moldova a debutat cu Serendipity și Cabernet Sauvignon, două vinuri puternice, intense și bine rotunjite de la crama Et Cetera – o aventură improbabilă pornită în 2002 de către matematicianul Alexandru Luchianov, căreia i s-a alăturat ulterior și fratele său, Igor (foto: al doilea din stânga, sus). Recolta maximă a acestei crame e de 200 de tone de struguri – cultivați prin metode pur ecologice, care sunt recoltați manual, sortați și apoi presați, după care are loc fermentarea și maturarea vinurilor în lemn de stejar. Crama dispune și de un restaurant unde cei interesați pot nu doar să deguste vinurile, ci și să trăiască o experiență gastronomică deosebită (doar un detaliu edificator: pâinea de casă servită în restaurant este produsă din făină de struguri). “Producem vinuri incomparabile, al căror gust și arome sunt îmbibate cu duhul pâmântului moldovenesc. Cultivăm relația-comuniune a omului cu natura, cultivăm conexiunea omului cu întregul” – acesta este crezul antreprenorilor de la Et Cetera.

Al doilea moment al serii a fost Equinox – Trei Crai și Shiraz – în prezentarea lui Constantin Stratan (foto: al doilea din dreapta, sus). O vie de numai 5 hectare, certificată ca ecologică începând din 2013, pe care se cultivă 11 soiuri diferite (unele dintre ele, noutăți pentru viticultura moldovenească), dar al cărei enolog reușește să “facă spectacol” prin cupajele îndrăznețe și inovative pe care le propune consumatorilor. Potrivit lui Stratan, “calitatea este predeterminată de terroir dar, mai presus de toate, de felul în care viticultorul își simte via și știe să comunice cu ea, Totul pornește din vie, iar tehnologiile nu fac altceva decât decât să păstreze mai bine ceea ce oferă natura”. În consonanță cu aceste principii, Stratan a accentuat pe tot parcursul prezentării sale tehnicile pe care le folosește în viticultură și care fac, după părerea sa, diferența dintre vinurile produse la Equinox din Olănești (sub 10.000 de sticle anual) și altele.

A urmat Dan Prisăcaru (foto: dreapta, sus), de la crama de familie Minis Terrios din Chișinău, cu Cabernet Sauvignon și un Pinot Noir, un vorbitor pasionat, care a reușit să stârnească aplauzele asistenței povestind aventura prin care el și soția sa au ajuns, de la absolvenți ai unor facultăți și MBA-uri de business, la un stagiu în Burgundia și apoi la producerea propriilor vinuri. “Admir lucrurile aparent imposibile” este, așa cum s-a văzut, nu doar un simplu brand comercial, ci chiar un principiu de viață al creatorilor vinurilor Minis Terrios. Și, dacă până acum vinurile au provenit din struguri atent selecționați și cumpărați, din 2016 Dan Prisăcaru va face vin din propria roadă.

Public WoM

Pelican negru – un nume ales ca să exprime curățenia naturii unde acest tip de pasăre alege să își stabilească cuibul și unde sunt cultivați strugurii – a fost o încheiere excelentă a masterclass-ului despre ceea ce înseamnă “vin de autor, de cramă mică” din Republica Moldova. Soft Red Blend și Velvet Red Blend, cele două cupaje prezentate, provin dintr-o vie care nu se laudă, dar aplică principiile ecologiei, și dintr-o cramă care urmărește naturalețea strugurelui mai mult decât aplicarea tehnicilor de vinificare. Gheorghe Arpentin s-a dovedit un maestru al cupajării, cele două vinuri (Cabernet Franc și Merlot și Cabernet Sauvignon cu Malbec, doar 40.000 de sticle în total) prezentând o personalitate distinctă și distinsă. De altfel, așa cum a arătat și în parcursul prezentării sale, Arpentin crede că vinul, ca și marile parfumuri, nu trebuie să prezinte o singură aromă dominantă, ci se compune din îmbinarea reușită a mai multor nuanțe care îi oferă complexitate și profunzime. “Nu am folosit baricul, am folosit fructul”, a subliniat creatorul din Moldova principiul care a stat la baza celor două vinuri.

Masterclass WoMVinurile micilor producător din Republica Moldova au fost prezentate la București sub auspiciile Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova (www.winemoldova.com). Vinurile se găsesc deja pe piața românească. Pentru informații suplimentare, cei interesați se pot adresa și direct producătorilor, la următoarele contacte:

Constantin Stratan
www.equinox.md
Tel: +373.695.005.05
vin@equinox.md
Facebook/ Equinox-VieVin

Igor Luchianov
www.etcetera.md
Tel: +373.222.106.69; +373.222.299.00
etcetera@etcetera.md
Facebook/EtCeteraWines

Dan Prisăcaru
www.ministerrios.com
Tel: +373.078.167.723; +373.079.584.163
dv.prisacaru@gmail.com
Facebook/Minis-Terrios-Wines

Gheorghe Arpentin
www.pelicannegruwines.com
Tel: +373.222.188.70
pelicannegruwines@gmail.com