Legenda

Legenda punctajelor afisate la fiecare vin din aceasta baza de date*:

Publicitate
IWCB

Sub 50 de puncte – nu îl recomandãm în niciun caz
Între 50 si 59,9 puncte – pãrerea noastrã este sã nu-l bei, chiar dacã plãtesti mai puþin de 10 lei!
Între 60 si 69,9 puncte – de bãut doar dacã esti nevoit. Nu da pe el mai mult de 17 lei!
Între 70 si 79,9 puncte – vin de calitate peste medie. Sfatul nostru este cã poti da pe el si 30 de lei
Între 80 si 87,9 puncte – vin pe care poti sã-l recomanzi si altora, pânã în 70 de lei
Între 88 si 91,9 puncte – vin remarcabil. Alegerea perfectã, pânã în 125 de lei!
Între 92 si 96,9 puncte – vin exceptional, tu decizi cât te tine buzunarul
Între 97 si 100 de puncte – vin pe care îl întâlnesti rareori în viatã. Dacã te intereseazã calitatea, chiar meritã sã faci eforturi financiare!

* Acolo unde este mentionat ca punctajul afisat a fost acordat de catre juriul international al Concursului „Premiile pentru Excelenta Vinul.Ro”, Legenda de mai sus nu se aplica, deoarece s-a folosit un sistem de punctaj (cu maximul la 100 de puncte) recomandat de Organizatia Internationala a Viei si Vinului.

Publicitate

Clasificările la vinuri  spumante, conform UE, sunt următoarele:

– Brut Natural sau Brut Zero (mai puțin de 3 grame de zahăr pe litru)

– Extra brut (mai puțin de 6 grame de zahăr pe litru)

– Brut (mai puțin de 15 grame de zahăr pe litru)

– Extra Sec sau Extra Dry (12 până la 20 grame de zahăr pe litru)

– Sec (17 până la 35 grame pe litru)

– Demisec (33 până la 50 grame de zahăr pe litru)

– Dulce (mai mult de 50 grame de zahăr pe litru)

In functie de acumularea zaharurilor, vinurile linistite (ne-efervescente) se impart in:

– Vinuri seci – cu un continut cuprins pana la 4,0 g/l inclusiv

– Vinuri demiseci – cu zahar intre 4,01 g/l si 12 g/l

– Vinuri demidulci – cu un continut de zaharuri cuprins intre 12,01 g/l si 50 g/l

– Vinuri dulci – cu zaharuri peste 50 g/l.