Legendele Burgundiei, de Zoltan Szabo

Mai veche cunoștință a cititorilor Vinul.ro, Zoltan Szabo (autorul articolului de mai jos) este wine manager al restaurantelor Gastrolab și al companiei de import și distribuție fondată de familia Szarvadi, proprietarii Grand Resort Balvanyos. Cu o experiență internațională în somelărie și wine business de un sfert de secol, Szabo a făcut parte recent și din prima echipă românească înscrisă la Campionatul mondial de degustări, clasată pe un mai mult decât onorabil loc 11 dintr-un total de 28 de echipe. Părerile lui contează, deoarece sunt fundamentate pe pricepere tehnică și experiență nemijlocită, într-un context care depășește granițele României. (Introducerea de față, traducerea din engleză și intertitlurile aparțin redacției Vinul.Ro)

Publicitate
Samburesti

Burgundia, acum 20 de ani

Am vizitat Burgundia pentru prima dată acum 20 ani și m-am îndrăgostit imediat de această regiune. Fiind deja un fan al Chardonnayului și al Pinot Noir-ului, n-a fost nevoie de prea multe rugăminți ca să accept să mă deplasez către acest tărâm al legendelor, tradițiilor și terroir-ului. Astfel, după un zbor la Paris și un steak tartare în viteză la L’express Bleu, eram deja în TGV, îndreptându-mă spre Dijon, de unde am pornit spre descoperirea unora dintre cele mai bune regiuni ale Burgundiei. Această călătorie mi-a trezit amintirea unora dintre cele mai bune vinuri din lume, a unor oameni minunați, a unei remarcabile gastronomii și a unor amănunțite seminare educaționale. A fost o săptămână de neuitat. 

Burgundia are o veche tradiție în vinificație și un amplu patrimoniu gastronomic. Această regiune crede cu tărie în importanța terroir-ului atunci când vine vorba de producția de vin. “Climat” este termenul burgundez pentru noțiunea de terroir, care însumează geografia și condițiile climatice, tradiția, creșterea strugurilor, geologia, peisajul și expertiza în vinificație necesare pentru a crea vinuri extraordinare.

Publicitate
IPPU
Imagine preluată de pe Beaune-Tourism.com

Scurtă istorie a Burgundiei viticole

Burgundia viticolă se întinde pe 27.700 de hectare. În secolul al V-lea, regele merovingian al Burgundiei, Guntram, a donat primele vii bisericii iar călugării catolici au jucat mereu un rol foarte important în cultivarea strugurilor și în vinificație, în special din secolele al VIII-lea și al XIX-lea, de pe vremea lui Carol cel Mare. Călugării cistercieni au îngrădit prima vie cu ziduri – Clos de Vougeot, în 1336 – și erau deja foarte conștienți de diferențele între vinuri produse din struguri din diferite parcele. Ceea ce a dus la creșterea conceptului de “terroir”.

“Lieu-dit” – un concept pur burgundez

Lucrurile pot părea un pic complicate la început, dar odată ce te familiarizezi cu regiunea, gustul vinurilor și al mâncării locale, vorbești cu enologii și compari vinurile provenite din terroiruri diferite, totul devine mult mai ușor de înțeles. Vinurile de aici exprimă limpede chiar și cele mai fine nuanțe și caracteristici unice ale locurilor de origine.

Pe lângă terroir și climat, termenul “lieu-dit” (loc desemnat, loc anume, loc aparte – nr) este folosit în corelație cu vinurile Burgundiei încă de la crearea acestei regiunii în Franța. “Lieu-dit” înseamnă locul numit și se referă la un teren cu date topografice și istorie aparte. În multe cazuri, există mai multe lieux-dits într-un singur climat sau un singur climat care acoperă doar o parte a unui lieu-dit. Există câteva mii de astfel de climate doar în Burgundia.

Burgundia în câteva rânduri

Mai mult de jumătate din producția totală ale celor cinci principale regiuni din Burgundia (Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise și Mâconnais) o reprezintă vinurile albe, 32% din producție este de vinuri roșii și rosé și mai puțin de 10% este Crémant de Bourgogne. Côte de Nuit și Côte de Beaune formează așa-numita Côte d’Or (panta sau coasta de aur – nr), iar vinurile considerate a fi cele mai “pur sânge” din Burgundia vin de aici.

De la plânsetul bebelușului la denumirile actuale în Montrachet

Una dintre cele mai celebre zone viticole la nivel mondial, situată în mijlocul Côte de Beaune, este Montrachet, situată între satele Puligny și Chassagne.

Există cinci zone clasificate ca grand crus în Puligny-Montrachet, cu o istorie interesantă: potrivit folclorului local, un cavaler s-a îndrăgostit de o localnică și au făcut un copil în afara căsătoriei. Se spune că, la naștere, bebelușul a plâns atât de tare încât localnicii și-au dat imediat seama de secretul celor doi, dar i-au iertat pe indrăgostiți și au primit cu brațele deschise nou-născutul în comunitate. Nu este, așadar, de mirare că numele celor cinci vii clasficate grand crus din Puligny-Montrachet sunt Montrachet, Bienvenues-Bâtard-Montrachet, Bâtard-Montrachet, Chevalier-Montrachet și Criots-Bâtard-Montrachet (Bâtard = bastard, nr).

“Odrasla” mai puțin recunoscută a Burgundiei

Dacă în Montrachet “povestea bastardului” a făcut istorie, dând numele unor zone, la sudul Burgundiei se mai află un “bastard” nerecunoscută de comunitate: Beaujolais (cu 18.000 de hectare de viță-viță-de-vie – nr) și o climă diferită de restul Burgundiei, unde se cultivă în special soiul Gamay, este o zonă pe care “puriștii vinului” nu o consideră a fi “adevărata Burgundie”, dar de unde vin vinuri foarte gustoase (în special din cele zece “Cru Beaujolais” – cea mai înaltă clasificare a zonei – nr).

Aproape jumătate din vinurile produse în Burgunda sunt exportate.

Într-un articol viitor, câteva notițe despre vinuri din Burgundia care mi-au reținut atenția de-a lungul anilor…