Licorna Winehouse: cum duci unicornul către performanță?

Virgil Harabagiu, proprietarul cramei Licorna Winehouse, este antreprenorul care a pus la dispoziția cramei toate resursele necesare pentru atingerea performanței: dovadă stă medalia de Aur obținută de vinul Bon Viveur roșu 2014 la Decanter World Wine Awards (o premieră românească)

Recenta reușită de la Decanter Awards, în premieră pentru România – și anume o medalie de Aur pentru un vin roșu românesc, Bon Viveur de la Licorna Winehouse – a adus în lumina reflectoarelor un nou tip de personaj al lumii vinului românesc. E vorba despre proprietarul de cramă mijlocie fără experiență în domeniu, dar obsedat de performanță. Pentru că Aurul de la Londra a fost precedat sau însoțit și de alte recunoașteri. Și probabil vor mai urma. Am stat de vorbă cu proprietarul Licorna, Virgil Harabagiu.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Investiția de la Licorna Winehouse a fost făcută pentru a ajuta un prieten: „Am luat decizia dintr-un impuls de moment”

În calitate de antreprenor și manager în turism (conduce mai multe hoteluri și restaurante în Sinaia), s-ar putea spune că Virgil Harabagiu are o oarecare legătură cu vinul. Dar, de la vândut vin în restaurantele pe care le deține și până la activități specifice de viticultură și vinificație, nu e vreo legătură apropiată. Spune chiar el că a intrat în lumea vinului fără să aibă habar în ce se bagă – din dorința de a ajuta un prieten care ajunsese la ananghie și nu mai era în măsură să finalizeze un început de investiție la actualul domeniu Licorna. “Am luat decizia să preiau și să continui investiția dintr-un impuls de moment, fiind convins că o să mă descurc eu. La vreo lună după ce cumpărasem, când am venit prima dată aici să văd realitatea de la fața locului, am crezut că o să intru în depresie: mi-a luat doi ani și mii de ore de muncă (ale mele și ale echipei mele) doar ca să reușim să punem în ordine toate actele. Noroc că am o echipă bună. Peste toate, aveam un termen limită foarte strâns ca să finalizăm o investiție în construcții și dotări tehnice ale cramei, riscând să pierdem foarte mulți bani dacă nu o terminam la timp. Sincer, au fost momente când m-am îndoit serios chiar și eu că vom reuși”, își amintește Harabagiu.

La Licorna Winehouse, profitul din vin este nu este un obiectiv în etapa actuală

Și totuși, de la investiții până la recunoașterea calității și vânzări e cale lungă: “Sigur că eram convins că voi putea vinde o mare parte din producție prin restaurantele mele. Ceea ce s-a dovedit a fi relativ adevărat, în sensul că aproximativ 12% din producție o vindem noi. Atenție!: fără să facem vreo presiune sau eforturi deosebite în sensul ăsta, pentru că mi se pare o cale nesănătoasă care poate da rezultate pe termen scurt, dar e greșită pe termen mediu și lung, căci limitează opțiunile clientelei de restaurant”, spune Harabagiu. “Am știut de la bun început că nu vreau să ne adresăm unui segment foarte larg de consumatori, ci unui segment de nișă, de pretențioși, eventual de cunoscători. Am decis să limităm producția la cel mult 120.000 de sticle, dar care să fie de calitate. Nu depind de vânzarea vinului ca să trăiesc, și asta mă ajută să văd lucrurile într-o altă perspectivă: nu vreau neapărat profit acum, ci să construiesc o afacere solidă pe termen lung și de care să fiu mândru”, e crezul lui Harabagiu.

Publicitate
IPPU

Investițiile în vie și crama Licorna Winehouse vor fi continuate de cele în turismul oenologic

O imagine despre viziunea cu care Harabagiu își construiește business-ul cu vinuri o poate oferi și faptul că, deși încă nu a început să extragă profit de aici, va continua să investească: o achiziție nouă de teren, vizavi de viile Licorna, a fost deja făcută. Aacolo urmează să înceapă, în primăvara lui 2019, construcția unui mic complex turistic. “Va fi ceva nu foarte mare, dar care să se încadreze frumos în peisaj, în primul rând. Probabil un grup de 4 clădiri la început, la care să se adauge construirea și refacerea unor drumuri printre vii care să ofere șansa vizitării podgoriei pe jos sau cu biciclete, în căruțe, pe cai șamd. Plus o zonă în care copiii să se joace în siguranță și unde să descopere natura”, spune Virgil Harabagiu, la rândul său bunic al unui nepot de 11 ani.

Oenologul Gabi Lăcureanu despre condițiile care i s-au pus la dispoziție: „O investiție de mare calibru, care să dăinuiască pentru generațiile viitoare”

În afară de Aurul pentru Bon Viveur 2014 roșu, alte 2 vinuri de la Licorna au fost medaliate cu Argint la prestigioasa competiție de la Londra: Serafim Fetească neagră 2015 (Aur și la Premiile de excelență Vinul.Ro 2017) și Tămâioasă românească 2016. Dacă la asta adaugi și cele 3 medalii de aur din ultimii trei ani de la concursul BASF rezervat cramelor sub 100 de hectare, se conturează un palmares bun pentru Licorna Winehouse.

Gabi Lacureanu, oenologul și directorul cramei Licorna Winehouse
Directorul cramei Licorna Winehouse, Gabriel Lăcureanu, a fost desemnat de două ori „Oenologul anului” de către revista Vinul.Ro

Responsabilul direct pentru funcționarea cramei Licorna și pentru calitatea vinurilor, enologul Gabi Lăcureanu, spune că a văzut în Virgil Harabagiu “un proprietar care vrea să construiască, asumându-și o investiție de mare calibru, care să dăinuiască pentru generațiile viitoare”. Și azi crede că nu s-a înșelat, căci “în acești ani, nu a făcut nici un compromis de la calitatea și imaginea acestei investiții. În fiecare an de la venirea mea în echipa Licorna s-au realizat învestiții majore atât în centrul de vinificație, plantațiile viticole, cât și în echipă. Anul acesta avem în desfășurare, spre exemplu, un proiect pentru centrul de vinificație de câteva sute de mii de euro, investiție ce are un impact major în calitatea vinurilor ce se vor produce în următoarea perioadă. O atenție deosebită este îndreptată și pe partea de plantație viticolă, unde s-au achiziționat 10 ha anul trecut în luna septembrie, astfel, compania deține în acest moment 30 de ha, dintre care 10 ha sunt plantații cu soiurile românești Fetească Neagră, Fetească Regală și Tămâioasă Românească”.