La mijlocul lunii iunie, Crama Liliac din podgoria Lechinta, judetul Mures, si-a deschis portile pentru vizitatori. Incepand cu aceasta data iubitorii de vinuri si calatorii se pot bucura de vizita cramei si a plantatiei din satul Batos si de o degustare a gamei de vinuri in cabana special amenajata pe Colinele Batosului. Atmosfera calda si pitoreasca si cabana de degustare imbie la un pahar de vin bun si un moment de relaxare. In functie de timpul dedicat acestor degustari, Crama Liliac pune la dispozitie mai multe pachete de degustare: varianta 1 cu 4 vinuri alese din gama Liliac, varianta 2 cu 4 vinuri alese din gama Liliac plus gama Private Selection si Nectar of Transylvania sau varianta 3 pentru grupuri cu programare prealabila, pentru care se ofera selectia de vinuri dorita, insotita de servirea mesei. Pentru cazare crama are un parteneriat cu pensiunea Casa Blanca sau exista varianta mai pitoreasca a agroturimului in satul Batos, pentru care cei interesati tot de la crama pot lua cateva referinte.
Anul 2011 a fost primul an de vinificatie al cramei si a avut si un caracter experimental, insa aprecierile primite si premiile castigate la concursurile de specialitate evidentiaza clar directia mai mult decat buna a noului producator: Nectar of Transylvania – medalie de argint Decanter, medalie de aur International Wine Contest Bucuresti si International Wine Contest London – medalie de argint; Sauvignon Blanc – mentiune Decanter si medalie de aur IWCB. Si participarea la London International Wine Fair si VieVinum Viena a adus vinurile Liliac in atentia specialistilor si a pasionatilor de vinuri.
Pe langa soiurile internationale vinificatorul austriac Willi Opitz, in colaborare cu Rudolf Krizan, si-au propus nu doar sa mentina soiurile romanesti din zona, ci chiar sa le dea „o noua identitate”. Cel mai spectaculos dintre produsele Liliac este vinul Nectar of Transylvania produs dupa metoda schilfwein, o premiera in Romania. Deshidratarea strugurilor pe rafturi din rogojina duce la „pierderea” a pana la 70 % din cantitate, insa calitatea obtinuta merita orice sacrificiu. Dupa principiu „less is more”, aceasta tehnologie a permis crearea unui nou vin romanesc de desert cu o personalitate aparte.
Vinurile Liliac „sunt vinuri noi, care beneficiaza de caracteristicile unei zone de mare traditie viticola si de cele mai bune tehnologii de vinificare. Alegerea numelui Liliac exprima caracterul vinului: curajos, simbolic, memorabil. Liliacul este simbolul legendelor si misterelor Transilvaniei, al spiritului sau fantastic si atemporal.” declara Ioana Micu, Manager Executiv amb Wine, compania din spatele proiectului Liliac.
Vinurile Liliac se pozitioneaza ca brand premium. Capacitate de productie a cramei in momentul actual este de 100.000 sticle pe an, iar in perioada urmatoare se doreste cresterea capacitatii pana la 350 000 de sticle. Vinurile Liliac sunt distribuite anul acesta exclusiv in segmentul Horeca si in magazinele specializate sau se pot comanda si de pe website-ul www.liliac.com.