Lorena Deaconu Stoian, de două decenii „în slujba” pasiunii

De nouă ani Senior Winemaker la Halewood Wines, Lorena Deaconu Stoian rămâne una dintre puținele femei enolog cu mână de fier de la noi și una dintre puținele femei membre al Asociației Române a Degustătorilor Autorizați (ADAR). Are o carieră impresionantă, cu mai bine de 20 de ani de experienţă în domeniu, timp în care a lucrat la crame bune din România, a obţinut numeroase medalii la concursuri internaţionale pentru vinurile ei, a făcut stagii de pregătire peste hotare şi a fost jurat la competiţii de specialitate, la rândul ei.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Primul contact cu lumea vinului l-a avut în timpul facultăţii de Horticultură, secţia Oenologie la Universitatea de Științe Agricole din Pitești, în 1995, când a mers la Institutul de la Ștefănești, unde a vinificat  9.000 de tone de vin roșu, îşi aminteşte Lorena.  Aici a devenit enolog, după trei ani  şi a rămas până în 1998, când ajungea la Vinexport. În 1999, “făcea prima ieșire” în SUA, în California, la un schimb de experiență la Matanzas Creek Winery Sonoma Valley. Au urmat o etapă la Murfatlar, alături de vinificatorul australian Stephen Bennett, cu care a colaborat aproape șase ani și alte experiențe în Franţa, la Chablis, Domaine Jackie Renard, în Chile, la Concha Y Toro ş.a. În 2007, ajunge la Halewood, iar  recunoaşterile internaţionale, obţinute în timp de vinurile sale, vorbesc de la sine:

loreana_deaconuNu le voi aminti pe toate pentru că sunt foarte multe, dar iată numai câteva dintre acestea: Rosso di Valachia 2014 ia Argint la Mondial du Bruxelles 2015 şi la International Wine Contest Bucharest 2015; Floare de Lună Fetească Neagră 2013 obţine aur la Concours Mondial de Bruxelles 2014, Hyperion Cabernet Sauvignon 2011 ia aur la International Wine Contest Bucharest în 2014 şi 2015, La Umbra Merlot 013 – bronz la Decanter World Wine Awards 2014, Surprisingly Good Pinot Noir 2014 – Bronz la The Drinks Business Pinot Noir Masters 2015 ş.a.

Publicitate

Filozofia despre vin
„Cea mai mare provocare a unui enolog este de a face vinuri pe placul consumatorilor. Asta este în sine o știință. Așa cum fiecare cercetător pune suflet în proiectul lui, așa și un enolog lasă o parte din sufletul lui în vinul căruia îi dă viață. Un vin de calitate e acela ce mulțumește deopotrivă și văzul, și mirosul, nu doar gustul. Este vinul care rămâne în memoria consumatorului. Calitatea vine mereu pe primul loc, întreaga noastră activitate se bazeazã pe acest principiu. Un vin bun se cunoaște «din copilărie». Prima condiție în obținerea unui produs de calitate este materia prima – strugurele. Din fericire, anul trecut, am avut struguri excelenți, ceea ce se va reflecta în calitatea vinurilor noastre. Pentru a obține struguri de calitate, ei bine, aceasta este o altă poveste. E nevoie de terroir, de la sol, climă, până la oamenii implicați în producție, așa cum îmi place mie să spun, deși ei nu se regăsesc în definiție.”

Cunoştinţele acumulate, munca şi prestigiul de care se bucură  o fac invitată în juriile unor concursuri de specialitate, de la IWCB din 2003 până în 2014, International Wine Competition Ljubljana, 2005, International Wine Competition, Thessaloniki 2010, până la Vinitali, Verona, 2015. Toate acestea nu o fac să uite însă de cei care i-au influenţat cariera: “Am avut marele noroc să întâlnesc foarte buni cercetători în domeniul viti-vinicol, care mi-au îndrumat primii pași și mi-au insuflat pasiunea pentru vin. Chiar ţin să le mulțumesc pe această cale domnului director Gioșanu Teodor, domnului Titus Popescu, familiei Heroiu, doamnei Lambescu”, ne spune Lorena.
Mi-aduc aminte, la final, că Halewood are vii nu doar în Dealu Mare, ci şi în Transilvania şi Murfatlar. O mai întreb cum arată viaţa ei pe drumuri, între podgorii şi Bucureşti (unde locuieşte). Spune că un om care și-a petrecut zilele și nopțile într-o cramă ani la rând, drumurile reprezintă cea mai mică problemă.

“Mã simt ca o mamă pentru vinul meu, iar ca orice mamă, nu resimt efortul din spatele muncii. Cea mai mare împlinire e aprecierea celor ce-mi gustă vinurile. Am foarte mulți prieteni, toți cei care cumpără un vin Halewood sunt prietenii mei. Și nu mã deranjează că dorm, mănânc și locuiesc în cramã și cã mã trezesc în toiul nopții să văd ce mai fac «copiii».”

conacul_urlateanu

Numele cramei / firmei: SC Cramele Halewood SA. Str. Găgeni, nr. 92, Ploiești, Prahova, tel.: 0244.530.975; mob.: 0745.660.777,
E-mail: crame@halewood.com.ro, office@halewood.com.ro, www.halewood.com.ro
Mărci comerciale: Floare de Lună – retail / horeca, magazinele specializate de vin, on line, Byzantium – horeca, magazinele specializate de vin + on line, Hyperion – horeca, magazinele specializate de vin + on line, Rhea Viognier – horeca, magazinele specializate de vin + on line, Kronos Pinot Noir – horeca, magazinele specializate de vin + on line, Principele R – horeca, magazinele specializate de vin +on line
Exporturi în: UK, Austria, China, Belgia, Danemarca, Canada, Germania, Japonia, Taiwan, Cehia, Luxemburg, Olanda, Polonia, USA, Mexic, Brazilia, Filipine, Coreea.
Suprafață de viță de vie în exploatare: 200 ha, cultivate cu soiuri pentru vin.
Caracteristici: plantații amplasate pe terenuri în pantă cu expoziție sudică sau la baza acestora; predominã solurile brun roșcate. În unele areale, se pot întâlni și diferite tipuri de cernoziom sau renzine. Pe terenurile în pantã, rândurile sunt amplasate pe direcția curbelor de nive, forma de conducere fiind semiînaltã, asociată cu tãiere de rodire de tip Guyot
dublu. Sistemul de susținere e format din spalieri metalici cu sârme portante și foliare din sârmã zincată sau inoxidabilã.
• Soiuri:  roșii: Pinot Noir, Feteascã Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz, albe: Pinot Gris, Cabernet Franc,
Chardonnay, Fetească Regală, Tămâioasã Românească, Riesling Italian, Viognier, Sauvignon Blanc, Feteascã Albã.
Capacitate de producție: 5.500 tone, capacitate de stocare: aprox. 350 vagoane
Oameni: Winemaker: Lorena Deaconu Stoian, Director general: Dan Ioan Muntean
Turism enologic la Conacul Urlãțeanu. Vizite și degustãri – O casă boiereascã impresionantã, în stil brancovenesc cu o pivnițăã subteranã în trepte și o salã pentru degustãri plus o frumoasã terasã amenajatã vara, Conacul Urlãțeanu* primește vizite de grup care includ: vizita pivniței și degustare de vinuri, masã, precum și vinuri la prețuri speciale, suveniruri. Turiștii află povestea cramei și poveștile vinurilor  vinurilor,  informații despre procesul tehnologic de vinificație. Conacul Urlãțeanu a f ost ridicat în 1922 de o familie de boieri si logofeți, dregători ai Țării Românești, cu același nume. La sfârșitul lui 1999, Halewood restaura conacul și pivnița, devenind practic prima companie care le-a oferit pasionaților de vin si turism vitivinicol posibilitatea de a vizita o cramă funcțională.
Contact: Str. Mãrunțișului nr. 2, loc. Urlați, jud. Prahova, tel. / fax: 0244.271.504, mb.: 0745.652.292, e-mail: urlati@halewood.com.ro