Workshopul “Luce”, susținut cu mare pasiune și competență de reprezentanta producătorului toscan Luce della Vite, Elena Capobianco, la finalul lunii februarie, a adus iubitorilor de vinuri superpremium și clienților privați sau de business ai importatorului Vinimondo un nou prilej de a vizita “depozitul cu bunătăți” din incinta Iride Business Park, de pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu din București.
Lucente, al doilea vin al cramei, obținut din Merlot și Sangiovese, Brunello di Luce (Sangiovese) și Luce (Merlot și Sangiovese) au fost prezentate și disecate cu această ocazie specială, asistența apreciindu-le la superlativ pentru forța, expresivitatea și caracterul lor, care le clasează an de an în topurile mondiale de specialitate (niciunul dintre ele, în niciun an de recoltă, nu a coborât vreodată sub 90 de puncte în review-urile și clasamentele întocmite, rând pe rând, de Wine Spectator, Wine Enthusiast, Wine Advocate, Robert Parker, James Suckling sau Falstaff și citate pe site-ul producătorului).
Rezultate ale unui proiect inițiat la începutul anilor ’90 de către două dintre cele mai celebre familii ale industriei enologice mondiale – Frescobaldi și Mondavi – vinurile obținute de pe plantațiile Luce della Vite sunt gândite să reprezinte atât tradiția din Montalcino (Brunello) cât și inovația (asamblarea soiului local Sangiovese cu Merlot-ul), pentru a oferi unui consumator internațional pretențios satisfacție la superlativ.
Întreaga proprietate Luce della Vite numără 192 de hectare, dintre care 77 sunt plantate cu viță de vie pentru vin, la altitudini între 350 și 420 metri deasupra nivelului mării – unele dintre viile din Montalcino situate la cea mai mare înălțime. Lucrările agricole sunt preponderent de tip tradițional, organic, iar densitatea de peste 6.000 de plante per hectar, împreună cu limitarea producției la cel mult 3.000 litri la hectar, asigură o calitate deosebită vinurilor obținute aici. E, de asemenea, de reținut că viile au o expunere sudică, ceeea ce permite o coacere constantă a strugurilor. Terenurile de la altitudini mai mari, sărace în materie organică și bine drenate, sunt ideale pentru Sangiovese, în timp ce acelea situate mai jos, ceva mai bogate, sunt considerate perfecte pentru Merlot. Strugurii sunt recoltați manual și selecționați atent, pentru a asigura o expresie cât mai fidelă a terroir-ului și a soiurilor.
Fotografiile de mai sus au fost realizate de Răzvan Manea . Mai multe lucrări de-ale lui Răzvan puteți găsi aici.