M1 – atelierul lui Razvan Macici

Anuntat in toamna anului trecut, proiectul M1.Crama Atelier, „crama mica din crama mare” de la Murfatlar, a starnit un val de curiozitate si de asteptare cum rar a fost intalnit in industria vinului de la noi. Noua strategie a colosului din Dobrogea, dar mai ales „repatrierea” unuia dintre cei mai renumiti enologi romani la nivel international, Razvan Macici, pareau sa fie premisele favorabile ale unui proiect de succes, anuntand o schimbare de directie a intregului sector. Mai mult, demersul Murfatlar i-a obligat si pe ceilalti mari actori din piata sa isi regandeasca pozitia fata de calitatea vinurilor, implicit fata de consumatori. Pe 14 iunie, la restaurantul Cantine de Nicolai, „promisiunile” lui Razvan Macici au devenit certitudini. In cadrul unei degustari „gourmet”, invitatii – ambasadori, politicieni, personalitati ale lumii culturale, manageri de restaurante, somelieri, bloggeri si pasionati de vinuri – s-au putut convinge ca noul „loc de joaca” al lui Razvan Macici, are un potential impresionant si ca poate produce surprize pe toate palierele de pret. Primele cinci vinuri de la M1.Crama Atelier – Sable Noble alb 2011, Cramposie Arezan 2011, Sable Noble Rosé 2011, Leat 6500 The Origin 2011, Fatum Roze 2011 si Amprenta Muscat Ottonel 2011, au fost prezentate chiar de catre autorul lor, fiecare in parte fiind asociat unor preparate culinare alese si pregatite de somelierul Cristian Baschir si Nicolai Tand, proprietarul restaurantului. Razvan Macici a precizat ca in realizarea acestor vinuri a tinut cont atat de caracteristicile soiurilor, dar mai ales de potentialul terroir-ului dobrogean, lasand sa se inteleaga ca factorul „surpriza” va fi semnificativ mai mare in momentul in care vor fi lansate vinurile rosii.

Publicitate
Vinarte

Concept nou, abordare noua

Odata degustate, toate vinurile noi de la M1.Crama Atelier impresioneaza printr-o acuratete a stilului si o exprimare destul complexa, fiind in acelasi timp prietenoase, solare. Insa, cel mai important aport al acestei linii este faptul ca vinurile nu seamana absolut deloc cu orice a fost produs la Murfatlar, reusind sa aduca un suflu nou, proaspat, atat prin calitate, cat si prin designul etichetelor. Daca la cele doua vinuri Sable Noble, albul si rosé-ul 2011 si la Cramposia Arezan 2011, Razvan Macici a incercat sa pastreze aceeasi orientare spre terroir ca la recolta 2010, la rosé-ul Leat 6500 The Origin 2011, Muscat Ottonel Amprenta 2011 si Pinotul Noir Rosé Fatum 2011 a reusit sa imprime in vinuri talentul care l-a consacrat in Africa de Sud, ca vinificator la Nederburg. De la structura, echilibru si personalitate, pana la exprimarea aromatica transparenta, concisa, vinurile atrag si se inscriu printre cele mai reusite ale acestui an, pe toate palierele de pret. Rosé-ul Fatum 2011 este vinul care, cel putin pentru moment, merita titlul de “icon” al acestei crame, personalitatea si profunzimea fiind uluitoare.

Vinurile M1.Crama Murfatlar vin si cu un concept nou de contraeticheta pentru piata romaneasca, sunt extreme de intuitive si bogate in informatii. O alta noutate o reprezinta timbrul detasabil de pe contraeticheta, special realizat pentru colectionari.

Publicitate
IWCB

Proiectul M1.Crama Atelier a fost realizat in urma unei investitii de 550.000 euro, crama avand o capacitate de 170.600 l bazine mici de inox si 60.000 l baricuri. Pentru a pastra linia autoimpusa, Cramei Atelier i-au fost „cedate” aproape 30 de hectare, parcele atent selectionate si pregatite inca din iarna lui 2010, din cele 3.100 de hectare ale Murfatlarului.

SABLE NOBLE 2011

DOC-CMD Murfatlar, Sauvignon blanc,
Chardonnay, Pinot Gris, Riesling Italian,
14% vol. alc, sec
Placut si intens, cu arome de piersici si flori albe. Gustul este expresiv si rotund, cu aciditatea bine integrata, textura de coaja de pruna alba si un final citric-condimentat, lung. Un vin cu o evolutie gustativa progresiva si cu o rezonanta fructata buna.
Punctaj: 86 de puncte

CRAMPOSIE AREZAN 2011

DOC-CMD Murfatlar,13% vol alc, sec
Etaleaza senzatii olfactive de grapefruit, liliac, licorice si unele note dulci de bomboane si zahar vanilat, care ii dau o tenta exotica. Gustul este usor astringent si usor efervescent, iar aciditate citric-minerala, ridicata. Destul de sustinut, cu postgust proaspat, direct si prietenos.
Punctaj: 84 de puncte

SABLE NOBLE CABERNET SAUVIGNON ROSÉ 2011

DOC-CMD Murfatlar, 13,5 vol alc., sec
Un rosé de Lume Noua, cu o culoare rosé-trandafirie si o exprimare aromatica si gustativa exploziva in care se disting tonuri de ireasa, grapefruit, drojdii, florale, capsune si ardei rosu. Atacul este placut, si cu toate ca sta pe un corp mai subtire, vinul este foarte prietenos, cu o aciditate buna, senzatii dulcege si postgust de fructul pasiunii, stafide si ierburi.
Punctaj: 84 de puncte

LEAT 6500 THE ORIGIN ROSÉ 2011

DOC-CMD Murfatlar,Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra,13% vol. alc, sec
O culoare rosé somon, stralucitoare si arome intense de capsune, flori albe de trandafir si caise. Gustul este placut, intens si prietenos, cu textura catifelata, final energic si aciditate vegetala. Si in acest vin se simte un caracter exotic impus de aromele de banane si scortisoara.
Punctaj: 87 punctaj

FATUM PINOT NOIR ROSÉ 2011

DOC Murfatlar,13,8% vol. alc., sec
Cu toate ca este un rosé, are o personalitate si profunzime de vin rosu, tonurile sale aromatice jucandu-se intr-un “spectru” din care nu lipsesc tonurile exotice de banane, ananas si cirese confiate, completate de tuse elegante de vanilie si ceara. Gustul pleaca cu senzatii dulci, evoluand atragator, plin si rotund, cu o textura catifelata.
Punctaj: 90 de puncte

AMPRENTA MUSCAT OTTONEL 2011

DOC-CIB Murfatlar,11% vol. alc., dulce
Are o culoare galben pai, translucida si arome medii de citrice, grapefruit si polen, nuante care ii dau vioiciune. Gustativ este dulce si placut, destul de catifelat, cu o aciditate medie si senzatii de cirese, ananas si gutui. Foarte prietenos, interesant si accesibil.
Punctaj: 83 de puncte