Mai mult vin in Franta

bourgogne1Franta poate redeveni primul producator de vin vin al lumii. Un studiu Agreste – departamentul de statistica al ministerului francez al Agriculturii – estimeaza ca, la nivelul intregii tari, productia de vin a anului 2013 va fi cu 11 % mai mare decat cea a anului precedent si cu 1 % peste media ultimilor cinci ani. Studiul, preluat de La Revue du Vin de France, nu ia in calcul pierderile suferite de via bordeleza din apelatiunea Entre-deux-Mers, lovita violent de grindina acum doua saptamani, insa tine cont de pierderile suferite de viticultorii din Cote de Beaune (Burgundia) la mijlocul lunii iulie.

Pentru vinurile AOC, cresterea estimata este de 5%, in vreme ce vinul ce va fi folosit pentru eau-de-vie (inclusiv in regiunile Cognac si Armagnac) va fi mai mult cu 18%. Cu cateva exceptii, cresteri ale productiei se vor inregistra in majoritatea regiunilor viticole. In Burgundia si Beaujolais, cantitatea de vin estimata a fi produsa in acest an este de 2,264 milioane de hectolitri, cu 25% mai mare decat in 2012. Insa, chiar si asa, ea va fi cu 2% mai mica decat media ultimilor cinci ani. In Champagne, cresterea va fi impresionanta. Conform previziunilor, recolta va fi de 3,097 milioane de hl, cu 56% mai mare decat anul trecut si cu 16 % peste media ultimilor cinci ani. Nici Languedoc-Roussillon, cea mai intinsa regiune viticola a lumii, nu face exceptie. Prognoza sustine ca aici se vor produce 13,3 milioane de hl de vin, cu 11% mai mult decat in 2012.grindina Bordeaux 1

In schimb, in Bordeaux, productia va fi mai mica, in principal din cauza bolilor care au afectat via, cu precadere soiul Merlot. Astfel, in aceasta regiune se estimeaza o productie de numai 5,025 milioane de hectolitri, cu 8% mai mica decat cea a anului precedent. Si, atentie, nu au fost luate in calcul ultimele furtuni, care au facut prapad in zona estica a Bordeaux-ului.