Manualul somelierului: Risotto cu carnati

risotto carnatiIngrediente pentru 4 persoane: 350g orez superfin, 60g unt, 40g ceapa, 400g carnati proaspeti din porc cu vita, 4 carnati Verzini, 10cl spumant, Champagne sau bere blonda, un litru supa de rasol de manzat, doua pliculete de sofran, 80-100g branza Grana Padano rasa, 5cl ulei de masline extravirgin.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Preparare: Prajiti usor carnatii proaspeti cu putin ulei. Adaugati apoi un polonic de supa, acoperiti si lasati sa se coaca la foc mic, 10 minute. Intr-o tigaie incapatoare puneti untul, ceapa taiata marunt si toti carnatii si prajiti putin, la foc mic, pana se inmoaie ceapa. Adaugati orezul si prajiti-l la foc mai viu, pana se rumeneste putin. Turnati apoi spumantul (sau berea), acoperiti tigaia si lasati-o la foc mic, pana se evapora lichidul. Apoi adaugati supa, neaparat fierbinte, si lasati la copt pentru 15-20 de minute. Cand a scazut aproape toata zeama puneti sofranul si amestecati bine, adaugand si putina sare (dupa gust). Cand culoarea s-a omogenizat, stingeti focul, si adaugati treptat branza Grana Padano si untul, amestecand mereu. Se serveste cald, imediat dupa preparare.

Pentru bautorii de vin este indicat vinul folosit la preparare. Este cel mai bun, deoarece improspateaza senzatiile pe care preparatul le are deja. Pentru consumatorii de bere, o Birra Moretti, Baffo d’Oro. Cei care nu consuma alcool pot asocia cu o apa minerala carbo-gazeificata natural.

Publicitate

Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 68, decembrie 2013