Manualul somelierului: Tarta din faina de castane

Ingrediente: 300 gr faina de castane, 30 gr ulei de masline extravirgin, 50 gr seminte de pin, 30 gr de miez de nuca, 50gr de stafide, rozmarin proaspat, sare.

Mod de preparare: Puneti stafidele intr-o cana cu apa. Cerneti faina de castane si puneti-o intr-o oala. Adaugati incet, mestecand continuu cu o lingura de lemn, in acelasi sens, circa 500 ml de apa. Daca veti avea rabdare, nu se vor forma cocoloase de faina. La final, veti avea o compozitie vascoasa. Scoateti stafidele care au absorbit deja destula apa si amestecati- le in compozitie. Adaugati uleiul si putina sare, dupa gust, si amestecati cu incredere, ca sa se integreze si uleiul. Ungeti o tava pentru tarte cu ulei si puneti compozitia in interior. Presarati cu semintele de pin, cu miezul de nuca faramitat si cu rozmarin. Ungeti totul cu ulei de masline si introduceti in cuptorul preincalzit la 180°C pentru circa jumatate de ora. Raciti inainte de servire. Ce vin asociem?? Va spuneam ca putem asocia doua vinuri total diferite, fara a prejudicia palatul sau senzatiile gustative. Caracteristicile acestui preparat dulce sunt: foarte aromat, datorita rozmarinului, o tendinta amaruie, tipica fainii de castane, o foarte buna persistenta gustativo- olfactiva, datorata miezului de nuca, semintelor de pin si stafidelor. Deci avem nevoie de un vin cu o discreta persistenta aromatica, dar cu o buna intensitate olfactiva si o buna catifelare. Acesta nu trebuie sa fie neaparat dulce. Asa ca, la inceput, propun un vin rosu, nou, novello sau beaujolais, si aici avem un produs national de renume, Floare de Toamna, ce apare chiar in perioada castanelor. Asta pentru ca, in Toscana, Novello se utilizeaza foarte des la acest preparat. Spre final, incercati tot un vin de la Vinarte, poate cel mai bine realizat dulce din Romania, Sirena Dunarii. Daca il mai gasiti, evident!