Manualul somelierului: Tocanita de mistret

Ingrediente pentru 3-4 persoane: 500 gr. carne de mistret (pulpa), sos de rosii cu rosii bucati, 0,5 litri de vin rosu, un morcov, o ceapa, un catel de usturoi, 3-4 foi de dafin, boabe de ienibahar, 3-4 felii de telina, rozmarin, salvie, cuisoare, patrunjel, cateva felii de burta de porc, un carnat de porc (doar tocatura dintr-un carnat).

Preparare: Carnea de mistret se macereaza o noapte in vinul in care am adaugat legumele aromate. A doua zi se scoate carnea si se taie in bucati groase. Baitul se arunca. Caliti la foc mic morcovul, ceapa si telina intr-o tigaie adanca, indicat una de ceramica, cu putin ulei de masline si cu apa. Dupa ce s-au calit, adaugati carnea de mistret. Mariti flacara si lasati sa fiarba pana la evaporarea vinului absorbit de carnea de mistret. Daca pulpa de mistret este macra, adaugati bucatile de burta de porc si tocatura de carnat, pentru ca vanatul sa devina mai fraged. Adaugati sosul de rosii si fierbeti la foc mic, circa 3 ore, adaugand din cand in cand, daca este necesar, putina apa calda. Cand sosul de rosii a scazut bine si carnea este destul de coapta, tocanita este gata. Merge perfect cu un Chianti Riserva, dar satisfactii mari obtineti si cu o Feteasca Neagra de la Basilescu sau cu un Merlot Prince Matei de la Vinarte. (Marian Timofti)