Maraton gourmet la Premiile de Excelenta

Avem niste jurati, cum procedam? O intrebare poate la fel de stresanta ca si organizarea concursului propriu-zis. Mai ales cand zilele pana la competitie pot fi numarate pe degetele unei singure maini. Si mai ales in conditiile in care o mana de oameni trebuie sa asigure, daca nu o vacanta de neuitat, macar cateva zambete pe fetele unor oameni pe care au ajuns sa ii considere prieteni. N-o sa va plictisim acum cu toate amanuntele organizatorice, cu cazari, preluari de la aeroporturi si livrari catre aceleasi locatii, desi chiar si in aceste categorii ne-am putea lauda cu oaresce performante. Mai ales ca au existat si cazuri de bagaje ratacite si de aterizari pe Baneasa. Dar sunt cateva locatii si, mai ales, cativa parteneri pe care trebuie sa-i amintim. Fara ei ne-ar fi fost mult mai greu.

ZIUA 1

Caroline Gilby MW a ajuns in Bucuresti. E mobilizare generala. O scurta plimbare prin Centrul Istoric, apoi o halta mai lunga la Caru’ cu Bere. Au fost de toate – de la salata de vinete, icre, afumaturi, pana la carnatii de Plescoi – au fost ciorbe de burta, chiar si ciorba de fasole in pita, dar in top, ca si anul trecut, tot pastrama. La fel de frageda, la fel de bine condimentata. Cu stomacurile pline, am iesit la o plimbare de siesta. Tot prin Centrul Vechi. Cu vinuri rosii la Bruno, in aer liber, cu digestive la Charme. Vadit surprinsa de avalansa de ospitalitate, Caroline cere time-out. Mai ales ca, a doua zi, are de facut o vizita in Dealu Mare. Se retrage la hotel, unii dintre noi o luam de la capat, cu Roberto Gatti, sosit si el seara tarziu.

ZIUA 2…

…incepe cu o vizita in Dealu Mare, pentru primii sositi. De pe drum este cules si Tamas Dobos, abia aterizat la Otopeni, apoi fuga la Sahateni, unde Aurelia Visinescu a organizat un tur de crama complet, dar si o degustare, in care au intrat si cateva din vinurile inca in formare ale anului 2011, dar si cele din gama de top a producatorului, Anima. Urmatorul popas, scurt, dar la obiect,putin mai sus, la Lacerta, acolo unde moderna crama si vinurile lui Mihai Banita, cu precadere cele rosii, au cules suficiente aprecieri. Apoi inca o halta, la Ceptura, la Davino, acolo unde Caroline dorea sa afle ce se mai intampla cu mai vechea ei cunostinta Flaboyant. A aflat, dar a descoperit si Rezerva, de care s-a declarat impresionata. N-a fost timp de mai multe, ca urma marea reunire a juratilor, organizata la restaurantul Lascar, sub patronajul Cramei Oprisor. Fiind prima seara, s-a recidivat intru gloria gastronomiei traditionale carpato-danubiano-pontice. Care s-a prezentat la inaltime, cu o deschidere de aperitive reci, in care ciupercutele cu zacusca si fasolea batuta pe gogosar murat au facut furori. Udate intens, ba cu un spumant brut de la Carl Reh, ba cu un Caloian Rose, un Chardonnay La Cetate Miracol si o Rusalca Alba, gustarile au disparut rapid, pentru a face loc pieselor de rezistenta ale serii, garnita traditionala cu mamaliguta si vitel la cuptor cu garnitura de cartofi noi cu rozmarin. Asortate de minune cu Dragaica Rosie si Cabernetul Sauvignon din gama La Cetate Miracol, dar mai ales cu Smerenia, primul vin care a disparut total de pe firmament, la nici jumatate de ora de la aparitie. Asa se face ca o masa tovaraseasca, estimata initial la maxim doua ore si jumatate s-a prelungit pana spre miezul noptii.

ZIUA 3…

…si prima de concurs. La 13.30 se incheie jurizarea si plecam in graba catre Hanul lui Manuc, unde Asociatia Producatorilor din Dragasani a pregatit cateva surprize. Prima, o prezentare a constructiei, facuta chiar de proprietar, printul Cantacuzino, scurta trecere prin istorie acompaniata de o cupa de spumant din Cramposie. A doua, prezenta masiva la eveniment a celor din Dragasani. Baronii Jakob si Ileana Kripp, Raluca si Oliver Bauer, de la Agricola Stirbey, Cristiana Irinel Stoica, Ghislain Moritz si Angela Prado, de la Avincis, dar si Cornel Sandu, initiatorul si sufletul Asociatiei. A treia, meniul savuros, care a culminat cu un berbecut la protap in stil libanez, prezentat si feliat chiar in fata invitatilor.

Si, bineinteles, vinurile Prince Stirbey – Cramposie, Novac, Negru de Dragasani si Tamaioasa Romaneasca demidulce – si Avincis – Cramposie, Sauvignon Blanc, Feteasca Regala si Muscat Ottonel demisec -, consumate dupa pofta inimii de toti invitatii… O plimbare scurta prin Centrul Vechi, pentru unii, o siesta pe fuga la hotel, pentru ceilalti si din nou la masa…

De data asta la Chez Marie, unde amfitrionii de la Murfatlar ne-au intampinat cu un savuros Bitter Mamaia, apoi au propus oaspetilor o incursiune in fineturile gastronomiei internationale. De la canape-uri cu diferite umpluturi, pana la un Tournedo Rossini, cu popasuri prin Creveti Tiger cu reductie de unt si verdeata, prin Cotlet de porc Julien cu ciuperci de padure si sos Madeira si Piept de rata cu reductie de aceto balsamico. Intreaga gama a vinurilor Trei Hectare Sable Noble, dar si Syrah-ul M1 au insotit bucatele. Nu si desertul, un sufleu de ciocolata, caruia i-a fost repartizat un pahar (sau mai multe) de brandy Zaraza 7 stele. Drumul de la masa pana la autocar a fost de-a dreptul dificil, insa nu putini au fost cei care au decis ca o plimbare nocturna prin Centrul Vechi ar fi imperios necesara digestiei.

ZIUA 4

Concursul s-a desfasurat conform programului, astfel ca, la ora 14, toata lumea era la Restaurant Ginger, unde Ghenadie Bobeica, Mark Dworkin si Mircea Niculescu, pe scurt WineRo, asteptau oaspeti cu vinurile deja in decantoare. Nu si Rose-ul, dar Alira, Enira si Reserva 2006 stateau aliniate cuminti si asteptau minunile pe care Cesar Filip si Doru Pencea le-au gandit timp de o saptamana. Iar cei doi si-au intrecut pana si propriile asteptari. Un file de salau cu taleri de bulz, parmezan ras si sos de creme fresh, lime, unt, capere si coaja de lime rasa, urmat de un mix din piept de rata si file de berbecut, o minunatie, cu garnitura de legume, ciuperci trase in unt si sos andaluz. Finalul a fost apoteotic, cu „Alirame“ cu merisor, un desert care contine 30% Alira Merlot, un preparat care l-a determinat pe Mark sa atenteze la rezerva strategica de BV 2007, spre bucuria mesenilor.

Doar cateva ore de pauza si din nou la treaba. De data aceasta la Casa Union, unde amfitrionii de la Cramele Recas au pus la dispozitie un bufet suedezo-romanesc, in sensul ca majoritatea preparatelor proveneau din bucataria neaosa. De mancat ca de mancat, ca, deh, bietele stomacuri, cat pot duce si ele?, insa, dupa prezentare, vinurile de Recas – Chardonnay Cocos, Feteasca Regala Sole, Syrah Cocos si Cabernet Sauvignon La Putere – au readus zambetele pe chipuri si culoare in obraji. Iar inainte de miezul noptii toti juratii erau in camerele lor, refuzand ferm orice prelungire a programului „literar-artistic“.

ZIUA 5

Ziua rejurizarii s-a incheiat mai repede. Mai bine, pentru ca asa s-a ajuns pe lumina la Conacul Urlateanu, in Dealul Mare, unde gazdele de la Cramele Halewood s-au prezentat la inaltime. Dar si la adancime, in cea a cramei, unde au fost degustate, chiar din baricuri, Cabernet Sauvignon-ul si Feteasca Neagra. Sus, in conac, producatorul a prezentat o multitudine de branduri din portofoliu, de la Single Vineyard pana la Hyperion, vinuri degustate si apreciate mai bine de o ora, pana cand a sunat clopotelul, semn ca era vremea mesei. Una tipic romaneasca, cu sarmalutele si pastravul la gratar in rolurile principale. Seara tarziu ne-am luat ramas-bun de la gazde, iar la sosirea in Bucuresti a urmat programul de liber alese. Totusi, chiar daca era ultima seara, cei mai multi au ales sa urce in camere, realmente obositi dupa maratonul gastronomic la care au participat vreme de atatea zile.