Marc Dworkin este autorul noilor vinuri de top de la Jidvei: „O provocare pe care nu o puteam refuza“

Mark Dworkin nu e o necunoscuta pentru romanii care iubesc vinul bun. Unii sunt realmente indragostiti de intreg portofoliu bulgaresc de la Bessa Valley sau de neaosul Merlot Alira, vinuri care poarta semnatura enologului francez. Vinuri puternice, complexe, dar cu atingeri tandre, misterioase, diafane, ce mai, aproape feminine. Totusi, toate aceste vinuri mai au ceva in comun. Sunt rosii. Din martie 2012, situatia s-a schimbat. Romanii au posibilitatea sa bea noi vinuri care poarta semnatura lui Dworkin. Vinuri albe, de Jidvei.

Publicitate
Ravago

In Romania lumea te cunoaste pentru vinurile rosii. Ce te-a determinat sa treci pe albe, la Jidvei?

Am facut mult vin alb in viata, nu e prima provocare. Insa, e prima data cand cineva mi-a dat mana libera. Am primit o crama separata, o echipa dedicata si entuziasta, am descoperit un potential enorm al Jidveiului. Iar la toate acestea s-a adaugat si dorinta de schimbare a lui Claudiu Necsulescu, fara de care, cu siguranta, nu s-ar fi ajuns aici. Sincer, daca acest om n-ar fi dorit cu adevarat acest lucru, astazi n-am fi avut motive sa sarbatorim.

Publicitate
IPPU

Un bun raspuns diplomatic. Totusi, cred ca a mai fost ceva…

A contat foarte mult si faptul ca mereu mi-am dorit ca implicarea mea in Romania sa fie mai mare. Poate si pentru ca, exceptandu-l pe Guy (n.r. – Tyrel de Poix, fondatorul SERVE), putini au fost francezii care au avut realizari deosebite in Romania. Iar cand Claudiu m-a contactat, am vazut aceasta oportunitate, sa fac mai mult in Romania, poate chiar pentru Romania. A mai existat un motiv. O sa-l spun, chiar daca o sa-mi mai fac cativa dusmani… La ce potential are Romania, albele m-au cam frustrat. Sigur, nu toate, dar la ce conditii sunt aici, ar trebui sa fie mai bune. Iar la Jidvei sunt cele mai bune conditii. Pe cei care se indoiesc ca Romania poate produce vinuri de mare calitate, ii invit sa viziteze Jidvei. Ca sa se convinga ca aici exista toate conditiile pentru a obtine vinuri mari… Si a mai fost ceva. Provocarea de a obtine vinuri premium cu un producator foarte mare. Pana acum, am fost dirijor la concerte de muzica de camera, am vrut sa vad daca ma descurc si cu o orchestra. Ca sa fiu mai bine inteles, oricine poate face vinuri bune in curtea casei, e mai greu cand ai peste 2000 de hectare…

„Jidvei se va schimba!”

Zvonul ca ai inceput colaborarea cu Jidvei aparuse inca din toamna anului trecut. Cu toate acestea, a devenit realitate abia acum. Cand ai fost contactat, cand ai inceput si cat va dura aceasta colaborare?

Primul contact a avut loc in aprilie 2011, dar prima intalnire am avut-o in iulie, la Jidvei. Si pot sa-ti destainuiesc ca eu, personal, am stiut din prima zi ca va fi vorba de un mariaj, nu doar de o relatie. Cu alte cuvinte, pot sa anunt ca voi continua la Jidvei. Si ma voi implica nu numai pe vinurile premium, ci si pe celelalte game. La viitoarele expozitii iubitorii de vin vor descoperi alta calitate la vinurile de Jidvei. La cele de 40 de lei, la cele de 25, chiar si la cele de 15. Asta e o promisiune pe care o fac si in numele meu, dar mai ales in numele lui Claudiu: Jidvei se va schimba! Si vor mai fi multe surprize!

„Va fi si un Pinot, pentru ca solul e sublim“

Un Rhein Riesling?

Va fi si un Riesling german. Am vrut sa-l scoatem chiar anul acesta, dar n-am avut calitatea dorita.

Pinot Noir?

(rade) – Nu ne intelegem, am spus ca vor mai fi surprize. Dar, fie, da, va fi si Pinot Noir, singurul rosu la Jidvei. Solul e sublim, seamana perfect cu cel din Cote de Nuits. Doar clima e putin mai calda…

Spuneai ca abia in iulie ai ajuns la Jidvei. Multe dintre lucrarile in vie erau deja definitivate… Nu ai riscat un pic?

Deloc. Eu am corijat volumul, eu am decis taierile in verde, ultimul tratament chimic, desfrunzirea. Singurul lucru pe care nu l-am putut face atunci a fost alegerea parcelelor, dar Marin Cucura, agronomul sef, e un maestru, am avut si voi avea permanent incredere in deciziile sale. De altfel, ca sa revin asupra unui aspect foarte important, echipa de la Jidvei este profesionista pana la ultimul fir de par, oamenii au inteles perfect ce le-am cerut.

Cum ai rezolvat acest conflict de interese, data fiind cealalta colaborare a ta din Romania, cu WineRo?

Nu e un conflict de interese, sunt consultant, pot lucra cu oricine. Dar pentru ca suntem prieteni, inainte de a bate palma cu Claudiu, i-am cerut acordul lui Karl (n.r. – Karl Heinz Hauptmann, actionarul majoritar WineRo). I-am spus ca voi face vinuri albe si ca singurul rosu va fi acest Pinot. N-a fost nicio problema…