Marchizul Piero Antinori, proprietarul renumitei companii italiene producatoare de vinuri, Marchesi Antinori, a declarat la inceputul lunii, intr-un interviu acordat publicatiei Decanter, ca peste o treime din viile italiene ar trebui defrisate sau replantate, deoarece calitatea vinurilor obtinute aici este nesatisfacatoare.
Antinori, care in 2009 a primit din partea Decanter distinctia „Man of the Year”, a precizat ca, in ciuda succesului de care se bucura vinurile italiene pe piata externa, aproape 30% din viile din Peninsula ofera vinuri de calitate inacceptabila. Acesta a precizat ca problema este accentuata mai ales in partea centrala a Italiei, unde mii de hectare sunt plantate cu Trebbiano, „un soi nu foarte interesant” si in sud – Sicilia si Puglia, unde recoltele sunt mari, de 250 de hectolitri la hectar.
„De sute de ani viticultura italiana a fost orientata mai mult catre cantitate si mai putin spre calitate, iar o parte dintre podgorii reflecta acesta abordare in vinificatie”, afirma Antinori, adaugand ca „in trecut, vinurile italiene erau folosite in cupaje sau exportate catre Franta, pentru a fi comercializate ca vinuri de calitate slaba sau folosite pentru productia de Vermouth. Astazi Vermouth-ul nu se mai vinde, astfel ca multi dintre producatorii italieni sunt obligati sa isi gaseasca noi piete”.
Antinori mai spune ca miile de hectare de vie in cauza sunt detinute de catre mici producatori, care nu au nici resurse si nici motivatia necesara pentru a le replanta sau defrisa.