Marci de legenda – Roederer, sampania de Cristal

Unul dintre cele mai scumpe vinuri spumante din Romania este Cristal-ul produs in Republica Moldova. Acesta are marele avantaj ca o sticla goala costa aproape cat una plina, asa ca, daca aveti colectionari de brizbriz-uri (in genul celor pasionati de Swarovski), va puteti amuza pe acest subiect.

Publicitate
Excursii

Adevaratul Cristal, insa, este legendarul spumant produs de Louis Roederer, cap de lista atunci cand vine vorba despre cele mai luxoase, mai bune si mai iubite produse din Champagne. Da, poarta cu sine nu doar adaosul comercial pe care il permite DOC-ul, ci si cel dat de nume si, uneori, de numarul redus de sticle dintr-o anumita editie. Insa Roederer este una dintre acele „sampanii“ pentru care merita efortul, si in nici un caz dintre cele care va fac sa suspinati dupa o cava aproape la fel de buna si la a zecea parte din pret.

CUVÉE DE PRESTIGE

Cand spui „cuvée de prestige“, spui spumant din Champagne produs la cele mai inalte standarde. Spui Laurent- Perrier Grand Siècle, Dom Pérignon- ul de la Moët & Chandon, Cuvée Femme de la Duval-Leroy sau Cuvée Sir Winston Churchill de la Pol Roger. Cel mai probabil, termenul provine de la editia de Dom Perignon din 1936, care continea vinul produs in 1921, insa principiile sunt mult mai vechi. Cristalul lui Roederer, de exemplu, exista deja din 1876, desi era rezervat in exclusivitate pentru Tarul Rusiei, Alexandru al II-lea, prima editie „publica“ a vinului venind abia in 1945.

Publicitate
IPPU

Sa nu ne grabim, insa. Istoria casei Roederer incepe, de fapt, prin 1760, sub numele Dubois Père & Fils, casa care a fost mostenita de catre Louis Roederer in 1833. Mostenitorul sau, care se numea tot Louis Roederer, a avut grija de mostenirea sa, consacrand numele companiei ca producator de calitate. La moartea fiului, in 1880, firma intra in proprietatea sorei sale, Léonie Olry, si a celor doi fii ai sai. La inceputul secolului XX, se ingrije ste de companie vaduva unuia dintre cei doi frati Olry, care o trasmite mai departe direct unui nepot, Jean-Claude Rouzaud, acesta ramanand la carma firmei pana in 2006. In prezent, sef este fiul lui, Frédéric Rouzaud.

Doua momente-cheie au marcat consacrarea Roederer: decizia tarului Alexandru de a comanda un cuvée special pentru el (comanda in urma careia a aparut Cristal, primul cuvée de prestige in sensul propriu al expresiei), urmata de „perioada neagra“, care a inceput cu revolutia bolsevica din 1917, soldata cu un stoc enorm neachitat, si s-a incheiat cu prohibita americana. In absenta a doua mari piete, eforturile companiei s-au indreptat spre cucerirea aristocratiei europene, care i-a confirmat valoarea. Pentru cei care nu-si permit un Cristal, exista mereu celelalte spumante ale casei Roederer: Brut Premier, Extra Dry, Grand Vin Sec si Carte Blanche (demisec). Reteta desi sufera alterari subtile de la un vin la altul, contine un amestec de aproximativ 2:1 Pinot Noir si Chardonnay, condimentat cu un strop de Pinot Meunier. Linia de spumante vintage (care au anul mentionat pe eticheta si nu se produc decat in anii exceptionali) include un Brut Vintage, un Rosé Vintage si un exceptional Blanc de Blancs, care se numara printre cele mai apreciate spumante din lume, obtinut exclusiv din struguri Chardonnay. Brut-ul si Rosé-ul au o proportie de aproximativ 7:3 Chardonnay si Pinot Noir, una dintre particularitati fiind aceea ca rosé-ul isi capata culoarea prin adaugare de vin rosu, nu prin contact prelungit cu pielitele. Ca cele mai multe case de champagne, Roederer produce cea mai mare parte din struguri pe suprafata proprie, de 214 hectare, restul strugurilor fiind alesi cu grija de la alti producatori din zona. Dintre cele 3,2 milioane de sticle produse anual, 70-80% sunt Brut Premier (in Romania, pretul de retail este de 223 de lei, fata de 1.472 pentru un Cristal Brut din 2002).

In afara de afacerea din Champagne, casa Roederer mai detine in prezent si doua proprietati in Bordeaux – Chateau de Pez si Chateau Haut-Beausejour, un deuxieme grand cru, Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande si un „cru bourgeois“, Chateau Bernadotte. La nivel international, Roederer Group este completat si de Champagne Deutz, Ramos Pinto Port (Portugalia) Portugal, Domaines Ott (Provence), Roederer Estate and Scharffenberger (California).