Marea carte a vinului romanesc

Articol de prof. dr. Valeriu V. Cotea

Publicitate
Vinarte

Discipol de elita a profesorului Stefan Teodorescu, devenit el insusi mentor al unor cunoscuti oenologi din tara noastra, prof. dr. Viorel Stoian a inzestrat literatura de specialitate cu o carte care de la prima editie din 2001 si-a cucerit o binemeritata faima.

Premiera in literatura oenologica romaneasca si internationala pe slova de foc (inspiratie), dar mai ales pe slova de faur (transpiratie), Marea carte a degustarii vinurilor* s-a dovedit a fi nu numai un bun alfabet pentru toti cei care vor sa patrunda in tainele cunoasterii vinului, dar si un izvor de informatie necesar la alcatuirea altor viitoare carti similare. Scriind ceva ce nu s-a mai scris, sau macar cum nu s-a mai scris, profesorul Viorel Stoian probeaza ca stapaneste foarte bine alchimia limbajului si in mod deosebit lexicul degustarii vinului, pe care, de altfel, il imbogateste cu noi termeni. Ca tot omul care are in taina sufletului sau ambitia ca ceva din el ramana, autorul a mai dorit ca lucrarea pe care o analizam sa nu fie in nici un fel „carte din carte” si intradevar a reusit intrucat ea se bazeaza, in primul rand, pe experienta acumulata de autor de-a lungul unei cariere de aproape jumatate de secol.

Publicitate

Cunoscut si recunoscut ca expert international in aprecierea organoleptica a vinului, autorul a mai fost framantat de inca un gand si anume cum sa prezinte „degustarea pe intelesul tuturor”. In acest sens, consideram ca nu este lipsit de interes de a mentiona ca materialul – conceput si cu ajutorul unor materiale straine dar solide (66 titluri bibliografice) – este ordonat in 15 capitole si numeroase subcapitole. Insiruite intr-o succesiune fireasca, scrise fluent, intr-o logica impecabila si sprijinite pe o argumentatie convingatoare si echilibrata, toate aceste 15 capitole acopera in mod reusit vastitatea domeniului aparent restrans pentru un necunoscator, dar extraordinar de complex si atractiv pentru cel care il slujeste sau il va sluji.

Cartea este foarte mult apreciata si prin faptul ca nivelul grafic este la nivelul continutului, mai ales la editia a III-a. De asemenea, avand o doza ridicata de inedit ea se citeste cu placere, semn ca autorul are talentul de a captiva sufletul cititorului.

In fine, as mai adauga ca, originala prin continut si mod de tratare, „Marea carte a degustarii vinurilor – Degustarea pe intelesul tuturor” este cea mai buna lucrare a profesorului Viorel Stoian si totodata una din cele mai reusite carti ale domeniului pe plan mondial. Cu trecerea timpului ea va dobandi o dimensiune valorica tot mai impunatoare, va fi citita, citata si folosita pana le iesirea din uz, care, cu siguranta va fi foarte tarzie.

*Viorel Stoian, Marea carte a degustarii vinurilor – Degustarea pe intelesul tuturor. Editura Agricola, Bucuresti, 2011