Ambasadorul Italiei, E.S. Mario Cospito: “Romanii nu au baut vin bun pana nu au cucerit Dacia”

ambasador-mario-cospito_mg_1316Excelenta sa, ambasadorul Italiei la Bucuresti, dl. Mario Cospito, a explicat pentru Vinul.ro care este cel mai plauzibil viitor al vinului romanesc, subliniind ca singura solutie este concentrarea pe cresterea productiei de calitate. Din pacate, evolutia din ultimele decenii pare sa faca imposibila revenirea Romaniei in randul producatorilor traditionali de vin, intrarea pe piata globala fiind mai plauzibila din pozitia de competitori ai Lumii Noi.

Publicitate
e-vinul.ro

Vinul.ro: Italia si-a consolidat pozitia ca cel mai mare exportator de vin din lume, insa acest lucru a fost posibil si datorita cresterii exporturilor de vin vrac. A afectat acest fapt imaginea generala a Italiei?

E.S. Mario Cospito: Timp de destul de multi ani, Italia a furnizat vinuri de calitate inferioara, fara DOC, pentru pietele din Franta si Spania mai ales. Erau vinuri fabricate in Sicilia, Puglia, Campagna, in general in sudul Italiei. Insa lucrurile s-au schimbat foarte mult in ultimul timp, iar in aceasta zona au inceput sa se inmulteasca vinurile de calitate. In primul rand, producatorii au inceput sa arunce mustul prost. Daca folosesti must prost, nu ai cum sa obtii vin bun, oricat ai incerca… Cert este ca exista deja, in sudul Italiei, producatori de calitate ale caror produse sunt comparabile cu cele din Toscana, de exemplu, mai ales printre vinurile rosii, dar si unele vinuri albe. Exista in aceasta zona si producatori care refuza sa produca un numar prea mare de sticle… Nu trebuie decat sa amintesc nume precum Sassicaia sau in zona Montefalco din Umbria… In aceasta zona se produce un numar foarte limitat de sticle, cu un vin exceptional, si care nu costa decat 12-13 euro. Acesta este un exemplu perfect pentru ceea ce inseamna vinul italian – calitate superioara la preturi medii. Asa ca, rezumand, se poate spune ca faima Italiei ca producator de vin se datoreaza vinurilor de calitate, nu vinului vrac.

Publicitate

Vinul.ro: O mare parte din aceasta faima se datoreaza si felului in care producatorii au inteles sa se organizeze si sa coopereze… Credeti ca acest model este plauzibil si in Romania?

ambasador-mario-cospito_mg_1332E.S. Mario Cospito: Da, exista cantine si exista consortii, preocuparea lor fiind sa protejeze calitatea, fie ca este vorba despre un strugure sau despre o metoda de vinificare. Imi vine in minte succesul recent inregistrat de Castelli Romani, o organizatie care cuprinde cateva comune din apropiere de Roma, unde nu exista decat producatori mici. Acestia s-au unit pentru a-si promova vinul si deja se poate spune ca se bucura de succes, mai ales ca este o zona turistica buna – zona castelelor. La nivel mai mare, ca solutie regionala, exista cooperativele regionale, de genul Emilia Romagna, Toscana sau Marche. In fine, exista consortiile, care sunt o forma mai elevata de organizare – aici este vorba de grupuri de producatori de calitate care colaboreaza pentru a-si proteja vinul in fata pirateriei. In Romania, prioritatea actuala este sa creasca productia de vin de calitate. Cand vor exista suficient de multi producatori de calitate, se vor organiza, inevitabil, in grupuri care sa le protejeze interesele.

Vinul.ro: Insa, deocamdata, suntem la nivelul la care se produce mult si prost…

E.S. Mario Cospito:  In Romania a existat vin de calitate pana la venirea comunismului. Dupa aceea, a existat o relatie, sa-i spunem privilegiata, intre Moscova si vinurile din Moldova, ceea ce a condus la concentrarea productiei pe volume, mai putin pe calitate. Dupa atata vreme, viticultura romaneasca are nevoie sa importe specialisti, pentru ca multi dintre cei care lucreaza astazi via sunt mosteniti din acele timpuri. Oenologii italieni au ajutat multe tari sa creasca in domeniul calitatii, acolo unde oamenii au inteles ca este nevoie de import de cunostinte. Romania are nevoie, in acest moment, sa-si reconstruiasca o scoala de viticultura, sa evolueze la nivel de tehnologie si expertiza. Apoi, trebuie sa puna bine in balanta cantitatea si calitatea, pentru ca nu trebuie sa uitam ca romanii sunt un popor care nu-si permite sa cheltuiasca sume prea mari pentru vin. Probabil este si motivul pentru care Romania are foarte putin vin bun in prezent.

Vinul.ro: Lucrurile s-ar putea schimba in viitor, cand cei care lucreaza azi in Spania si Italia se vor intoarce, si vor avea pretentia sa bea un vin bun, pentru ca s-au obisnuit cu el in tarile in care au lucrat…

ambasador-mario-cospitoimg_1299E.S. Mario Cospito: Da, cert, cand se vor intoarce, vor aduce cu ei gustul pentru vin si pentru arta vinului. Cel putin in Italia, dar sunt sigur ca si in Spania, stiu ca au invatat ca vinul este prezent la fiecare masa, ca traditie.

Vinul.ro: Dar traditie au avut si aici, ne laudam ca vinul exista in regiune de mii de ani…

E.S. Mario Cospito: Da, si exista chiar o traditie a vinului bun. Pana sa ajunga aici, romanii beau otet, nu vin… Abia dupa cucerirea Daciei au ajuns sa bea vin bun. Din pacate, nu mai este cazul in prezent si trebuie sa fim constienti de asta. Romania va intra in concurenta, in cazul in care va evolua spre calitate, cu tari precum Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud sau SUA.

Vinul.ro: Adica renuntam la istorie? Italia ar putea trece la vin modern?

E.S. Mario Cospito: Nu este vorba de renuntat la istorie, ci de o realitate. Tehnologiile moderne sunt o necesitate reala. Nu trebuie sa arunci istoria la cos, ci sa traiesti istoria si sa participi la ea. In orice crama, chiar si in Italia, vezi si vasele de inox, si baricurile de stejar. Pentru ca tinta este aceea de a fabrica cel mai bun vin, iar daca tehnologia ajuta la imbunatatirea vinului, atunci ea trebuie implementata. In Italia am avut un scandal enorm legat de vinurile cu etanol… De atunci, statul s-a implicat in legiferarea aceste zone, iar limitele impuse in Italia sunt cele mai drastice din Uniunea Europeana. Nici un stat din UE nu are, de exemplu, limita maxima de sulf atat de mica… In Italia este mica si este respectata, insa a fost nevoie de multi ani de munca pentru asta. Romania are acces acum la foarte multi bani europeni. Este nevoie de investitii si de asistenta. Sa stiti ca suntem pregatiti sa le oferim asistenta producatorilor vostri. Se poate intampla si aici ce s-a intamplat in Africa de Sud in anii ’90, cand oenologii italieni au produs acolo vinuri exceptionale si au ajutat aceasta tara sa se impuna pe piata. De fapt, oenologi italieni sunt activi peste tot prin lume, inclusiv in Chile, Australia sau SUA. Doar in California, cei doi mari jucatori, Gallo si Roberto Mondavi, au legaturi profunde cu Italia. Dar italienii lucreaza azi si in Canada, in Maroc, Algeria… Romania are un potential foarte, foarte mare. Insa mai are mult de lucrat.

Vinul.ro: Pentru o schimbare profunda ar fi nevoie sa se schimbe intai consumatorul, sa invete ce inseamna un vin bun… Cum merg vinurile italiene in Romania?

E.S. Mario Cospito: Ca ambasador, meseria mea este sa cresc exporturile tarii mele catre tara in care lucrez. Pana acum, pot sa spun ca vinului italian nu ii merge bine in Romania. In primul rand, este greu de accesat marea distributie, unde vinurile franceze, chiar si de calitate inferioara, sunt preferate vinului italian, chiar daca putem oferi calitate mai mare la acelasi pret.

Vinul.ro: Cu toate acestea, Institutul de Comert Exterior al Italiei (ICE) este una dintre cele mai active institutii de la noi de pe piata…

ambasador-mario-cospitoimg_1303E.S. Mario Cospito: Sunt multe probleme. Da, ICE tocmai organizeaza acum o actiune de promovare a vinului italian. Vor fi prezentate vinuri de la 25 de producatori in restaurantele italiene. Insa nu am asteptari foarte mari, pentru ca, in Romania, vinul este foarte scump la restaurant. In Italia, la restaurant gasesti vinul la pret dublu fata de magazin. In Romania platesti si de 3-4 ori mai mult. E o problema mare. Proprietarii de restaurante nu ar trebui sa se gandeasca doar cum sa faca bani. In Italia, vinul casei, care nu e excelent, dar nici nu e de aruncat de la masa, costa intre 4 si 6 euro. La 10-15 euro poti bea un vin mediu spre bun, iar peste 20 de euro sunt deja vinuri pentru care exista meniu separat – carta di vini. In Romania te poti trezi ca dai 100 de euro pe un chianti!  Problema nu e ca dai 100 de euro pe un vin, ci ca nu primesti de fiecare data calitatea pe care o merita acest pret. E vorba despre educatie, si aici un rol important il joaca revista voastra si media, in general, pentru ca altfel nu se poate educa nici un consumator…

Vinul.ro: Venind vorba despre restaurante – cum va place mancarea romaneasca?

E.S. Mario Cospito: Imi place foarte mult si chiar caut restaurantele cu specific romanesc. Angajatii de aici, de la ambasada, iesim des la Burebista, la Caru’ cu bere, la  Jaristea, Casa Doina si chiar si La Mama, desi este mai popular… Am mai gasit un restaurant excelent in Brasov, cu specific vanatoresc. Mancarea este senzationala, iar marea provocare este sa gasim un vin care sa se asorteze, pentru ca vanatul este cel mai dificil de asortat.

Vinul.ro: Dupa perioada petrecuta in Romania, care credeti ca sunt asemanarile si diferentele fundamentale dintre romani si italieni?

E.S. Mario Cospito: Legatura dintre popoarele noastre este o legatura de sange, cum spunea si presedintele Basescu recent, la intalnirea cu reprezentantii comunitatii italiene din Romania. Iata, au trecut 1900 de ani intre “primul si al doilea Traian” si se vad urmele culturii romane. In Libia, romanii au stat 600 de ani si nu a ramas nimic, doar niste ruine… {i romanii, si italienii iubesc muzica, artele, frumosul sub orice forma, si au si o traditie puternica in acest sens. Romania are insa nevoie de un efort de recuperare, pentru aducerea in modernitate. Noi avem si o limba foarte asemanatoare, nume similare. Limba latina pe care am mostenit-o are o mare forta de expresie, care a nascut o literatura importanta… In plus, si romanii, si italienii au caractere puternice. S-a vazut recent, cand au existat confruntari. Cred ca marile diferente sunt de natura pur economica, de nivel de viata, pentru ca de traume am avut parte ambele popoare. Romania a fost distrusa de comunisti, Italia de razboi, deci decenii grele am avut si unii, si altii…