Marius Nae, vasal devotat al Prinţului Matei

Pentru iubitorii de vin din România, Prince Matei nu mai are nevoie de prezentare. E un brand, un vin etalon, cu istorie, un reprezentant de seamă al eşalonului superpremium. Dar, ca orice prinţ, a avut –şi are în continuare – nevoie de cea mai strictă supraveghere şi de cele mai bune condiţii pentru a-şi păstra blazonul nepătat. Părinţii lui enologi, fie că a fost vorba de Fiorenzo Rista, fie, acum, de Iustin Urucu, au impresionat curţile regale cu odrasla lor, însă distincţia alteţii sale se datorează nu numai lor, ci şi sfetnicului de taină Marius Nae, cel ce, de la începuturile dinastiei Vinarte, păstoreşte viile de la Villa Zorilor.

Publicitate
Vinarte

Un articol despre vinurile Prince Matei degustate în ianuarie 2016 „pe verticală” (începând de la anul 1998 până la 2010) găsiți aici.

Marius Nae bunOm al locului, Marius Nae şi-a urmat de mic tatăl prin viile Buzăului, prinzând drag de struguri şi de vin. Aşa că a ales să facă aceleaşi studii ca şi părintele său, terminînd, în 1985, ştiinţele agricole, specialitatea horticultură. Repartiţia de stat l-a trimis taman prin Munţii Măcinului, însă în 1988 Marius revenea în zona natală, ca inginer principal la IAS Săhăteni. Câţiva ani mai târziu ajungea şef de fermă taman în regiunea Zoreşti, de unde nu a mai plecat nici în ziua de astăzi. Pentru că, în 1998 în zonă ajungea Vinarte, un pionier al vinului românesc modern, un producător cu ambiţii mari de calitate. Marius Nae era acolo, iar noul proprietar al viei l-a cooptat repede în echipă. Iniţial cu statut de colaborator, însă în anul următor, văzând că viticultorul nu numai că ştie fiecare butuc şi ciorchine al viei, dar că este şi extrem de pasionat de proiect, Vinarte l-a angajat definitiv. Probabil şi pentru faptul că inginerul viticol rezona 100% cu ideea de transforma producţia dintr-una de cantitate într-una mai mică, dar de maximă calitate. Calitate pe care Prince Matei 1998, primul vin al Cramei Villa Zorilor –Vinarte, o anunţa cu surle şi trâmbiţe, chiar dacă, în acel an, via fusese lucrată fără asistenţa noului producător. „Ţin minte că Fiorenzo (n.r.- Rista, actualul director general al Cramei Viile Metamorfosis) a fost entuziasmat de potenţialul strugurilor şi a ştiut că se pot obţine vinuri mari”, povesteşte Marius Nae

Publicitate
IPPU

Din 1999 a început un amplu proces de selecţie, necesar creşterii continue a calităţii. S-au identificat cele mai bune parcele, iar via bătrână a primit toată dragostea care i-a lipsit în anii tinereţii. „Doar câteva parcele îndeplinesc cerinţele nostre de acumulare, de extract şi de mineralitate. De aceea şi producţia limitată, de numai 50-55.000 de sticle anual. E puţin, dacă ne gândim că aici avem în exploatare 80 de hectare, însă ştim că oferim doar ce e mai bun”, ne explică actualul director al punctului de lucru Villa Zorilor.

Mai greu a fost să schimbe mentalitatea oamenilor din zonă, care nu acceptau nici în ruptul capului ideea tăierilor în verde. „Cam trei ani a durat să-i facem să înţeleagă de ce dăm ciorchini jos. Până când au realizat că vinul e, cu adevărat, mai bun. De atunci, prin toate viile din vecinătate oamenii nu mai lasă şase sau chiar opt corzi pe butuc, ci se limitează la maxim două. Cu un impact evident asupra calităţii vinului. E încă o contribuţie a societăţii Vinarte la schimbarea la faţă a vinului românesc” spune, cu mândrie, Marius Nae.

Crama Villa Zorilor – Vinarte

Numele cramei: Crama Villa Zorilor – Comuna Verneşti, sat Zoreşti, Jud. Buzău, cod postal 127687 coordonate   GPS : 45.172821 ; 26.704623
Numele firmei: S.C. VINARTE S.A. – Bucureşti, str. Nicolae Filipescu, 43, sector 2, cod postal 020961
Branduri: Prince Matei Merlot, Villa Zorilor Merlot, Villa Zorilor Fetească neagră
Suprafaţa de vie în exploatare: 80 ha
Soluri din categoria argiluvisoluri de tip brun roşcat , cu urme de carbonat de calciu. Texturi lutoase şi luto-argiloase.
Altitudini de la 70 la 202 m
Expozitie: estică şi sud estică pe coline
Forma de conducere: Guyot pe semitulpină
Soiuri în plantaţie: Merlot 41.74 ha, Cabernet Sauvignon 15.53 ha, Fetească neagră 11.66 ha, Fetească regală 11.07 ha
Capacitate cramă: producţie : 8 000 hl; stocare: 12 000 hl
Winemaker: Iustin Urucu
Director punct lucru: Marius Nae
Degustări grupuri: Da – max. 12 pers
Cazare: Nu
www.vinarte.ro