Masi – La Famiglia di Amarone

p1140289Pentru a celebra cei trei ani de colaborare fructuoasa cu celebra casa de vinuri din Italia Agricola Masi, Cramele Recas l-a invitat in Romania, la inceputul luni martie, pe cel care a decantat si rescris filosofia Amarone, Sandro Boscaini, presedintele companiei italiene. Acesta nu a venit singur, ci insotit de seful grupului tehnic de degustare de la Masi, Andrea Dal Cin, precum si cu o selectie impresionanta de Amarone, „cel mai renumit vin italian”.

Un asemenea episod nu se putea trece necelebrat, asa ca el a luat forma unei intalniri-eveniment la care au fost invitati sa participe mai multi pasionati de vin din Romania. Inca de la inceputul intalnirii Sandro Boscaini a tinut sa specifice ca misiunea Masi nu este doar aceea de produce si vinde vinuri, intregul demers al companiei bazandu-se pe o abordare diferita a procesului de vinificare: loialitate si respect pentru ceea ce inseamna terroir, dar si fata de calitatile intrinsece ale soiurilor locale si ale tehnicilor de vinificare traditionale, rafinate prin expresia tehnologiilor avangardiste.

„Traditia si inovatia sunt cele doua cuvinte magice ale intreprinderii noastre. Ne dorim ca prin vinurile noastre sa devenim un ambasador al culturii, artei si istoriei din zona «le Venezie»”, a afirmat Sandro Boscaini. De asemenea, acesta a mai precizat ca noua abordare este menita sa propuna vinuri cu personalitate unica, dar care sa fie usor de inteles de consumatori.

p1140267In acest moment, Masi este leaderul mondial in productia de vinuri istorice, precum Amarone si Recioto della Valpolicella, folosirea tehnicii „appassimento” (metoda de uscare a strugurilor inainte de zdrobire, cunoscuta inca de pe vremea romanilor) contribuind la formarea acestui statut. De asemenea, Masi a redescoperit si improvizat tehnica dublei fermentari, care presupune refermentarea unui vin tanar cu struguri uscati prin metoda appassimento, prin acest proces vinul capatand un plus de extract si de arome. Legat de pasiunea sa pentru Amarone, Sandro Boscaini a afirmat usor amuzat ca „Amarone este cel mai bun vin italian. Altfel nici nu poate fi! Amarone incepe cu A, pe cand Barolo si Brunello incep cu litera B!”.

Dupa un scurt istoric al companiei, aflata la a sasea generatie, precum si o trecere in revista a tehnicilor de vinificare si a principalelor zone de productie, Sandro Boscaini, ajutat de Andrea Dal Cin, a prezentat invitatilor selectia de vinuri propusa pentru acest eveniment. Vinul care a deschis seria de degustari a fost Masi Campofiorin 2005, un vin intens, dar in acelasi timp sobru, cu senzatii dulci de stafide si curmale si un gust mineral, cu accente sangvinic- vegetale si final de fructe confiate si masline. Acesta a fost urmat de argentinianul Masi Tupungato Corbec 2006, un vin hotarat ca un pas de tango, rotund si echilibrat, cu note de coacaze negre, cacao cu lapte, ardei verde, stafide si caise coapte.

Odata cu intrarea in scena Masi Costasera Amarone Classico 2006 interesul celor prezenti asupra vinurilor din pahare aproape ca s-a dublat. Primul indiciu anul de cinci stele pentru Amarone. Aromele de coacaze negre si brusture, atacul exploziv si parcursul elegant si liniar, dominat de senzatii dulci de fragi, visine, vanilie, pere coapte, cu intensitati de piper, etaleaza un vin impresionant, sangvinic. Ca o continuare naturala, in pahare a urmat Possessioni Serego Alighieri Vaio Amaron 2003, vinul realizat de Masi in colaborare cu descendentii lui Dante Alighieri, pe o proprietate ce dateaza din 1353. Acest vin reuseste sa te uimeasca inca de la primul nas, aromele sale electrizante, variind de la coacaze negre, caise confiate si ardei, pana la curie de lemn si trufe. Gustul viu de coacaze, fragi, cire se si piper se desfasoara elegant, liniar si natural, senzatiile dulcege stand intr-un echilibru perfect cu taninii subtili.

A urmat Masi Mazzano Amarone della Valpolicella Classico 2001, un vin foarte rar, produs numai in anii favorabili. In timp ce nasul acestui vin exceptional aduce senzatii de violete, cacao, ciocolata, martipan, oregano si nuci, gustul supramaturat, sustinut de tanini fermi ce contribuie la o evolutie constanta, propune o paleta la fel de exotica: smochine, nuci, cafea si mirodenii uscate, dar si o nota animala. Ultimul vin a fost un exponent al vinurilor dulci de succes, Masi Reciotto Valpolicella Classico 2005. Secretul acestui vin nu consta in complexitati naucitoare, ci tocmai in simplitate si in echilibrul minunat al zaharului cu aciditatea si senzatiile amaruiiodate conferite de tanini. Arome de cafea, curmale, caju, miere, brusture si trufe, pe un final lung, usor condimentat.