Master of Wine la Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2011

Master of Wine Caroline Gilby se va numara printre degustatorii care vor alcatui juriul celei de-a treia editii a concursului de vinuri Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2011, competitie ce se va desfasura in perioada 2-4 noiembrie, in sediul din Bucuresti a Bancii Nationale a Romaniei. Este pentru prima data in istoria moderna a concursurilor de vinuri organizate in Romania cand un detinator al titlului Master of Wine va degusta si juriza vinurile romanesti.

Publicitate
Excursii

Competitia „Premiile de Excelenta Vinul.Ro” se diferentiaza de alte competitii de profil din lume prin existenta a doua sectiuni distincte: una pentru vinuri non-retail, (etichete distribuite doar in Hoteluri, Restaurante, Cafenele sau firme de Catering si inregistrate in concurs de catre producatori, distribuitori sau importatorii de vinuri, contra unei taxe de inscriere), si cealalta in care participa vinurilor achizitionate de catre organizatori direct de pe rafturile magazinelor. Prin introducerea sectiunii destinate vinurilor de retail, in 2009, Vinul.Ro, organizatorul competitiei, a incercat sa realizeze o ierarhie cat mai obiectiva a vinurilor romanesti de pe rafturile magazinelor, precum si o segmentare cat mai clara a palierelor de calitate. In 2010, competitia a devenit una internationala, insa obiectivele initiale au ramas aceleasi: relansarea credibilitatii vinurilor romanesti, reconditionarea ideii de valoare destinata consumatorului si informarea acestuia cat mai obiectiv.

La cea de-a treia editie a „Premiilor de Excelenta Vinul.Ro” producatorii, importatorii sau distribuitorii de vinuri din Romania si din strainatate au posibilitatea sa inscrie in concurs probe care nu exista in marele retail, contra unei taxe de participare de 60 de euro / proba.

Publicitate

EVALUARI DUPA FISA VINUL.RO

Vinurile analizate in cadrul concursului in cele doua sectiuni, retail si non-retail, vor fi secrete pana la calcularea punctajelor finale. Probele ce vor intra in concurs vor fi selectate in functie de urmatoarele criterii: paliere de pret, categorie (vin linistit/vin spumant), culoare si rest de zahar. Degustarile pentru toate seriile se vor realiza in orb, garantandu-se un anonimat total al probelor, singurele indicii prezentate juratilor fiind anul de recolta si categoria de pret. Vinurile degustate sunt evaluate urmarindu-se fisa de degustare Vinul.Ro, inspirata dupa modelul sugerat de Organizatia Internationala Vitivinicola, principalele criterii de jurizare fiind aspectul vinurilor (limpiditate, claritate si efervescenta, in cazul vinurilor spumante), miros (intensitate, calitate si expresivitate), gust (intensitate, expresivitate, calitate si persistenta) si nota globala. Sesiunile de degustare se vor desfasura pe parcursul a trei zile, juriul concursului fiind impartit in comisii, a cate cinci membri fiecare (majoritari in fiecare comisie vor fi juratii straini).

Comparativ cu fisa agreata de OIV, fisa de degustare Vinul.Ro a fost modificata asa incat ponderea aspectului vizual sa fie de 10% din nota finala, si nu de 15%, punctele luate fiind distribuite celorlalte criterii de analiza (olfactiv, gustativ si impresie generala). Pentru o mai buna relevanta a rezultatelor, anul acesta, vinurile care vor primi punctaje de peste 80 de puncte vor fi supuse unei reevaluari realizata de catre degustatorii concursului.

Jurizarea va avea loc in sali cu luminozitate, temperatura si umiditate controlata, precum si cu un serviciu pe masura: aerare corecta, pahare de degustare standard si monitorizare constanta a temperaturii vinurilor. Punctajele finale pentru fiecare proba vor fi realizate prin eliminarea extremelor (nota cea mai mica si nota cea mai mare dintre cele acordate de catre membrii comisiei de jurizare) si prin efectuarea mediei aritmetice a notelor ramase. Notele acordate sunt cuprinse intre 0 si 100 puncte, conform fiselor de degustare Vinul.Ro.

JURATI DIN OPT TARI EUROPENE

Si in acest an, din juriul concursului Premiile de Excelenta Vinul.Ro vor face parte cativa dintre cei mai importanti jurnalisti europeni de vin, cu functii de conducere in cadrul Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor de Vin (FIJEV), alaturi jurnalisti de vin din Europa, oenologi, consultanti, precum si experti din cadrul Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania. Pana in acest moment, au confirmat participarea in juriul concursului de vinuri organizat de Vinul.Ro, alaturi de Caroline Gilby MW, Luigi Salvo, Roberto Gatti, Fabio Pracchia, Maddalena Mazzeschi (Italia), Christian Callec (Olanda), Alvaro Cerrada Bueno, Antonio Casado (Spania), Richard Fox (Marea Britanie), Marina Karakonova (Bulgaria), Agnes Nemeth (Ungaria), Marc Dworkin, Bruno Merle (Franta) si Yves Paquier (Belgia).

117 MEDALII ACORDATE IN 2010

La editia de anul trecut a „Premiilor de Excelenta Vinul.Ro”, in cele doua sectiuni ale concursului au fost degustate si evaluate 355 de vinuri din Romania, Argentina, Australia, Bulgaria, Chile, Franta, Georgia, Spania, SUA, Republica Moldova si Ungaria. In total au fost acordate 117 medalii de aur si argint, dintre care 61 de distinctii pentru vinurile HoReCa si 56 pentru vinurile de retail. Sase dintre vinurile inscrise in sectiunea non-retail au primit medalii de aur, iar in sectiunea vinurilor de retail au fost medaliate cu aur doar trei probe. Nici unul dintre vinurile intrate in concurs nu a reusit sa obtina punctaje mai mari de 95 de puncte, astfel ca nu a fost acordata nici o Mare medalie de Aur.

PARTICIPAREA IN SECTIUNEA NON-RETAIL

Taxa de participare pentru sectiunea non-retail a Premiilor de Excelenta Vinul.Ro este de 60 euro / proba + TVA. Din fiecare proba, producatorii vor trimite cate 3 exemplare. Probele trebuie sa ajunga in posesia organizatorilor pana cel mai tarziu la data de 10 octombrie 2011. Plata taxei de participare trebuie facuta pana pe data de 5 octombrie 2011 in contul:

SC Cezar Connaisseur SRL
Bucuresti, Sector 2
B-dul Ferdinand I Nr. 131, Bl. E2, Sc. A, Et. 4, Ap. 18
RO 15016781
J40/11634/2002
Cont IBAN: RO33 FNNB 0001 0259 1818 RO01
Banca: Credit Europe Bank, SMB
Adresa pentru expedierea probelor:
Str. Ienachita Vacarescu Nr. 12, Ap. 9, Et. 2,
Sector 4, Bucuresti