Masteratul international ERASMUS MUNDUS

O cale de specializare catre un inalt nivel de experienta: Masteratul international in viticultura si vinificatie VINTAGE – sub egida ERASMUS MUNDUS

Publicitate
IPPU

„VINTAGE – VINE, WINE AND TERROIR MANAGEMENT” este un program international de excelenta destinat persoanelor cu functii de executie, experti si manageri din industria vinului. Un curs care aduna anual la un loc 30 de studenti selectati din intreaga lume. Un program de Master care transmite cele mai noi cunostinte tehnice, economice si de marketing din domeniul vinului, in ceea ce se vrea a fi o abordare completa si de o maniera internationala a filierei vinului.

Pe langa competenta profesionala, in lumea de astazi se pune un accent deosebit si pe experienta multiculturala si capacitatea de a lucra in medii internationale, diverse. Flexibilitatea, mobilitatea si capacitatea de a lucra eficient in echipa sunt calitati personale care pot deschide usile catre o pozitie importanta intr o companie, chiar de la inceputul carierei profesionale.

Publicitate
Excursii

Masteratul international VINTAGE ofera calea catre o astfel de pozitie, un drum care poate duce direct la integrarea cu succes in viata profesionala, imediat dupa absolvire. Masterul VINTAGE ofera sanse deosebite de studiu si de lucru in tari straine si subliniaza abordarea globala in toate stadiile de pe filiera vinului, fie ca e vorba de ingrijirea viei si producerea strugurilor, vinificatie sau marketingul produsului final.

Un Masterat orientat catre o abordare internationala a sectorului vie-vin:

Schimbarile continue si globalizarea pietei vinurilor au condus catre cerinte noi pentru industria vinului. Venind in intampinarea acestei realitati, masteratul VINTAGE isi propune sa formeze manageri si persoane cu functii de executie care sa manifeste flexibilitate si deschidere catre inovatie, capabili sa joace un rol activ in imbunatatirea domeniului vinului din punct de vedere tehnic, strategic sau comercial.
Absolventii VINTAGE vor putea profita de cunostinte multiple privind viticultura si vinificatia europeana, putandu-se adapta usor la diferentele culturale ale diversilor parteneri internationali. Tarile in care lucreaza in prezent absolventii nostri sunt: 3% in Argentina, 3% in Austria, 7% in Australia, 39% in Franta, 15% in Italia, 3% in Luxemburg, 3% in Marea Britanie, 7% in Spania, 10% in Ungaria, 10% in alte tari.
Pana in prezent au absolvit acest curs studenti reprezentand 37 de nationalitati, care au avut astfel sansa sa lucreze si sa interactioneze intr-un mediu multicultural.

Acces catre pozitii de executie

Locurile de munca in care pot activa absolventii masteratului VINTAGE necesita abilitati complexe, atat tehnice, cat si strategice (de know-how). Iata cateva exemple de pozitii reale obtinute de absolventi ai nostri in industria vinului:
– consultant pentru marketingul vinului intr-o companie internationala;
– manager intr-o firma de consultanta din regiunea Bordeaux, Franta;
– director de marketing intr-o firma din sectorul materialelor oenologice;
– manager responsabil cu productia viticola la o companie din Italia;
– oenolog responsabil al unei crame din Australia;
– inginer responsabil cu asigurarea calitatii intr-o companie vinicola.
Statisticile noastre arata ca absolventii masterului VINTAGE din ultimii trei ani lucreaza: 37% in comert si marketing, 27% in productie, 9% in organizatii viti-vinicole, 6% in consultanta, 6% in invatamant si cercetare si 15% in alte domenii.
Prestigiul si recunoasterea de care se bucura acest masterat rezulta poate cel mai bine din faptul ca 80% din absolventi au deja un loc de munca asigurat chiar din ziua in care isi obtin diploma.

VINTAGE este organizat si coordonat de Groupe École Supérieure d’Agriculture d’Angers, Franta, in parteneriat cu 10 institutii de invatamant superior din 9 tari diferite, intre care si Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB).

Partenerii Masteratului VINTAGE, in ale caror tari pot fi urmate diverse module ale cursului sunt (in ordine alfabetica) :
– Africa de Sud: University of Stellenbosch;
– Chile: Pontifica Universidad de Chile;
– Elvetia: École d’Ingénieurs de Changins;
– Greece: TEI of Athens, Department of Enology and Beverage;
– Hungary: Corvinus University of Budapest;
– Italia: Università di Bologna;
– Italia: Università Cattolica Del Sacro Cuore di Piacenza,
– Portugalia: Universidade de Trás-Os-Montes e Alto Douro, Vila Real;
– Romania: Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti;
– Spania: Universidad Politécnica de Valencia.

Cursuri moderne, de o mare diversitate:

Studii de caz, excursii de studii si un proiect de finalizare a studiilor completeaza cursurile si laboratoarele tinute in sistem clasic. Toate acestea ofera studentilor posibilitatea si sansa de a capata noi abilitati practice in direct contact cu mediul international.

Module din cadrul masteratului VINTAGE
– No. 1: doua limbi straine aplicate in sectorul viti-vinicol: 5 saptamani: o parte in Semestrul I (in Angers/Franta) si o parte in Semestrul II (in tara in care se desfasoara si modulul 5);
– No. 2: „Terroir”-uri europene (regiuni viti-vinicole): 3 saptamani in Semestrul I (Angers/Franta): metode de caracterizare a „terroir”-urilor vinicole, a relatiilor dintre „terroir” si tipicitatea vinurilor, „terroir”-ul si valoarea comerciala adaugata.
– No. 3: Aspecte economice din lumea vinului si organizatii din regiuni viti-vinicole: 6 saptamani in Semestrul I (in Angers/Franta): Piata mondiala a vinurilor, modul in care functioneaza sectorul vinicol, aspecte internationale si legatura acestora cu regiuni viti-vinicole specifice;
– No. 4. Strategii de marketing in industria vinului: 6 saptamani in Semestrul I (in Angers, Franta): Intelegerea pietei vinului, a consumatorilor si a asteptarilor consumatorilor, marketingul produselor viti-vinicole, plan si strategie de marketing;
– No. 5. Viticultura si mediul: 6 saptamani in Semestrul II (in Vila Real/Portugalia sau Piacenza/Italia, sau Valencia/Spania, prin rotatie): Secvente tehnologice, sisteme de productie, restrictii de mediu;
– No. 6. Excursie de studii in diverse regiuni viti-vinicole europene: 3 saptamani in Semestrul II (deplasare in 2 sau trei tari partenere sau asociate; o data la trei ani, aceasta excursie se desfasoara in Romania)
– No. 7. Oenologie: 9 saptamani in Semestrul III (Bologna/Italia sau Budapesta/Ungaria sau Valencia/Spania sau Bucuresti/Romania, prin rotatie): aspecte stiintifice si tehnologice privind producerea vinului, analiza senzoriala a produselor viti-vinicole, managementul calitatii etc.
– No. 8. Pregatirea „proiectului profesional” / teza de dizertatie: 4 saptamani in Semestrul III (in aceeasi tara in care se preda modulul 7 de oenologie din anul respectiv)
– No. 9. Realizarea proiectului profesional” / a tezei de dizertatie: 6 luni in Semestrul IV (in tara preferata de student): Plasarea studentului intr-un mediu de cercetare sau productie, intr-o institutie gazda; experienta practica intr-un context profesional.

Pe scurt despre Masterul VINTAGE

Durata cursului: 2 ani (4 semestre), 120 credite ECTS
Studii minime necesare pentru admitere: studii de licenta in stiinte (agro-alimentare, chimie, horticultura etc.) sau intr-un domeniu economic
Conditie obligatorie: participare la activitati in cel putin 3 tari diferite
Limbi straine : cel putin 2 limbi straine (de preferinta engleza si franceza) + limba materna
Excursie de studii: in 2 sau 3 tari
Proiect de dizertatie: 6-8 luni de studiu/cercetare intr-o firma/intreprindere sau intr un laborator
Diploma: se acorda o diploma comuna de catre cel putin 2 universitati in care studentul a participat la activitatile din program
Costul taxelor de scolarizare: 5600 Euro/an (posibilitati multiple de obtinere a unor burse de studii pentru acoperirea partiala a costurilor)
Examen de admitere: Evaluarea dosarului individual (rezultate academice, scrisoarea de intentie a candidatului, nivelul de cunoastere a limbilor straine) si un interviu (care poate fi si prin telefon)
Fomular de aplicatie: http://www. vintagemaster.com

Persoana de contact pentru USAMV Bucuresti:
Prof. Arina Oana ANTOCE
Facultatea de Horticultura, Catedra de Viticultura si Vinificatie
E-mail: aantoce@yahoo.com

Aplicatiile pentru acest an trebuie trimise direct la ESA Angers, pana la sfarsitul lunii martie 2009.
Persoana de contact la ESA Angers:
Christel RENAUD – responsabil MASTER INTERNATIONAL VINTAGE
Tel. 0033 (0) 2 41 23 55 55
E-mail: vintagemaster@groupe-esa.com
http://www. vintagemaster.com

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Inainte de a concluziona, si un cuvant adresat intreprinderilor viti-vinicole :
Comitetul academic al Master International VINTAGE doreste sa infiinteze un club al intreprinderilor partenere ale Masteratului International Vintage in cadrul caruia ne propunem urmatoarele obiective:
– Sa adaptam permanent formarea profesionala realizata in cadrul Masterului in conformitate cu necesitatile reale ale filierei viti-vinicole
– Sa punem in valoare numeroasele legaturi formate in timpul lucrului intr-un mediu multicultural al absolventilor, in beneficiul tuturor celor care isi desfasoara activitatea in filiera viti-vinicola;
– Sa asiguram perenitatea acestui master prin sprijinirea, inclusiv financiara, a activitatilor didactice, profesionale si de cercetare.