Sibiul la MaxRating:♣♣♣♣♣ Preturi: €€€€€
O recenta vizita prin fosta Capitala europeana a culturii m-a convins, din nou, ca nemtii sunt mereu capabili de fapte duse la extrem. De data asta, in sensul bun: orasul e curat, primitor, centrul vechi este exact ceea ce „ochii plansi” ai bucurestenilor ar vrea sa vada, traiesti acolo un pic din ceea ce ne-ar placea sa simtim mereu – o veritabila mandrie si un autentic sentiment al apartenentei la spatiul Europei civilizate.
Dar nu in general despre nemtii din Sibiu as vrea sa povestesc acum, ci despre un neamt anume, care nici macar nu-i neamt, ci elvetian. Care, venit in Romania cu gand sa-si cumpere o gospodarie la tara, s-a indragostit de o casa veche din Sibiu, a lasat balta planul de intoarcere la natura si s-a apucat sa faca un restaurant. Dupa parerea mea, unul dintre cele mai fermecatoare din Romania. Nu numai ca restaurarea cladirii a fost facuta „la micron”, dar amenajarea ulterioara pentru scopul propus evita cu eleganta kitsch-ul „traditionalist” si integreaza perfect elementele de functionalitate moderna in spatiul casei burgheze, reusind sa creeze un efect general de caldura umana, intimitate, rafinament si utilitate.
Recunosc: pe elvetian nu l-am cunoscut in carne si oase, ci doar prin treaba pe care a facut-o si prin reprezentantul permanent in restaurant… Verena Feller, cea care se ocupa de administrarea localului, reuseste cumva performanta ubicuitatii: unde te uiti, la orice ora, dai de ea, in cel ai nimerit mod cu putinta. Sigur, succesul unei astfel de case nu sta doar in restaurarea de calitate si in prezenta managerului, asa ca e musai sa spun cateva cuvinte si despre mancare si personal.
Exista un meniu al zilei, pe baza prospaturilor de sezon si dupa inspiratia bucatarului, si exista un meniu „al casei”. Nu incerc sa transcriu aici toata lista (dar hai sa va vad! Cum transcrieti voi „Geschnetzeltes Kalbfleisch Zurcher Art”?!?), insa cateva tot merita mentionate: risotto al limone e gamberoni, carnati de vitel la gratar, cu sos de ceapa si cartofi elvetieni „rosti”, filet de porc cu sos de cognac si orez, cotlete de miel in suc de verdeturi si mamaliga prajita etc. Lista de vinuri cuprinde majoritatea „caselor bune” din Romania si cateva de-afara, iar ospatarii merita o mentiune speciala din cel putin trei motive: sunt de o politete impecabila, stiu sa explice felurile de mancare si vinurile din pivnita si nu se hapsanesc sa recomande cele mai scumpe pozitii din oferta.
Toate cele de mai sus fac din Max un loc unde te simti respectat si care impune respect la randul lui, intr-un fel plin de caldura.
Restaurant Max
www.max-restaurant.ro
Sibiu, Str Ocnei 22