Meci pierdut la raportul pret-calitate

degustare ro-straine - ethic wineDe cativa ani, vinul romanesc da semnale imbucuratoare, mai ales in privinta cresterii calitatii. Au aparut vinuri care rivalizeaza cu etichete de afara, producatori cu ambitii, poate peste cei de afara, dar, mai important, a crescut nivelul de asteptare din partea consumatorilor, in special pe segmentul premium. Insa, odata cu cresterea calitatii vinurilor romanesti, a crescut si numarul vinurilor de import prezente pe raftul autohton. Astfel, din ce in ce mai multa lume a inceput sa compare oferta interna cu cea de import, in multe cercuri de cunoscatori si pasionati aparand subiecte de discutie precum „pretul ridicat al vinurilor romanesti”, „raportul pret calitate” sau „oferta generoasa a vinurilor de import”. In luna septembrie, am hotarat, impreuna cu prietenii de la magazinul Ethic Wine din Bucuresti, sa facem un exercitiu: o degustare in care sa comparam vinuri romanesti si straine, produse din acelasi soi si pe acelasi palier de pret. Selectia a fost facuta aleatoriu, cu ajutorul lui Bogdan Sandu, proprietar al magazinului Ethic Wine si un mare pasionat de vinuri, categoriile de pret vizate de noi fiind intre 40 si 120 de lei. Degustarea s-a realizat in orb, in demersul nostru „analitic” fiind ajutati de catre Liviu Gututui, proprietarul firmei importatoare Vinimondo, Cesar Filip, proprietarul restaurantului Ginger si Lucian Pruna, somelierul magazinului Ethic Wine.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Cele 15 vinuri au fost degustate pe perechi – cate doua, sau trei, unde a fost cazul – au fost analizate si punctate, iar apoi li s-a dezvaluit identitatea. Poate ca rezultatele acestei degustari nu sunt foarte elocvente pentru intreaga piata, dar ele vin cu cateva indicii privind raportul pret-calitate al vinurilor romanesti si straine.

Asadar, la capitolul vinuri albe, singurul vin romanesc care a reusit sa se impuna la categoria sa de pret a fost Sauvignon Blanc Liliac 2012, care a punctat in fata competitorului prin prospetime si prezenta de spirit. Restul vinurilor romanesti albe nu au facut fata concurentelor straine de pe acelasi palier de pret, parand a fi deficitare la capitolul exprimare. La categoria de rosii, se pare ca vinurile romanesti stau cel putin la fel de bine precum concurenta externa. Syrah Corcova 2010 a reusit sa ia fata tanarului Syrah Saint Cosme 2012, batandu-l cu propriile arme (soi si stil de vinificare). Cabernet Sauvignon Karkter 2009 si Cabernet Sauvignon Oprisor 2010, au fost iarasi doi concurenti care s-au descurcat excelent pe palierul lor de pret, pierzand la mustata in fata unor adversari mai experimentati, Cabernet Sauvignon Cono Sur Reserva 2011, respectiv Cabernet Sauvignon Viu Manent La Capillo 2008. Surprizele mari si neplacute au venit din partea a doua vinuri cu pretentii, atat calitative, dar mai ales de pret: Merlot Primus Rotenberg 2008 (pret intre 100 si 120 de lei) si Cabernet Sauvignon Chateau Valvis 2009 (111 lei). Acestea au dezamagit in evolutie, parand a fi usor supraapreciate, deoarece au fost concurenti cu preturi mai mici care au obtinut punctaje mai mari.

Publicitate

1

2

3

4

5

67