Medaliatii concursului Premiile de Excelenta 2012, prezentati pe 5 noiembrie – Hotel Marshal Garden

Rezultatele concursului Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2012 vor fi anuntate oficial luni, 5 noiembrie, in cadrul unui eveniment de gala, organizat la hotelul Marshal Garden din Bucuresti, incepand cu orele 19.00.

Publicitate
Excursii

Cea de-a patra editie a Premiilor de Excelenta Vinul.Ro s-a desfasurat anul acesta la Dragasani, in perioada 26-30 octombrie, si a fost organizata cu sprijinul Asociatiei Producatorilor de Vinuri din Dragasani. In concurs au fost inscrise 350 de vinuri din Romania, Africa de Sud, Australia, Chile, Franta, Italia, Liban, Portugalia, Republica Moldova, Spania, Statele Unite si Ungaria.

La cea dea patra editie a Premiilor de Excelenta au participat in comisiile de jurizare 14 jurati straini, din 9 tari: Christy Canterbury MW (Statele Unite), Caroline Gilby MW, Angela Muir MW (Marea Britanie), Darrel Joseph (Austria), Yves Paquier (Elvetia), Luigi Salvo si Roberto Gatti (Italia), Mariusz Kapczynski (Polonia), Jaime Arraujo si David Cobbold (Franta), Nemeth Agnes (Ungaria), Yana Petkova, Marina Karakonova si Vili Galabova (Bulgaria). Alaturi de acestia din juriul competitiei au mai facut parte si sase degustatori romani, membri ai Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania: Liviu Grigorica, Delia Statescu, Cristi Tudor, Petre Badea, Mihai Banita si Aurel Popa.

Publicitate
Caloian

Invitatii Premiilor de Excelenta Vinul.Ro 2012 s-au declarat impresionati de atat de evolutia vinului romanesc din punct de vedere calitativ, cat si de nivelul investitiilor facute in domeniu in ultimii ani.

Identitatea vinurilor analizate in cadrul concursului in cele doua sectiuni, retail si non-retail, a fost secreta pana la calcularea punctajelor finale. Probele ce au intrat in concurs au fost clasificate in serii, in functie de urmatoarele criterii: paliere de pret, categorie (vin linistit/vin spumant), culoare, soi si rest de zahar. Degustarile pentru toate seriile s-au realizat in orb, garantandu-se un anonimat total al probelor, singurele indicii prezentate juratilor fiind anul de recolta si categoria de pret. Vinurile degustate au fost evaluate urmarindu-se fisa de degustare Vinul.Ro, inspirata dupa modelul sugerat de Organizatia Internationala Vitivinicola. Comparativ cu fisa agreata de OIV, fisa de degustare Vinul.Ro a fost modificata asa incat ponderea aspectului vizual sa fie de 0% din nota finala, si nu de 15%, punctele luate fiind distribuite celorlalte criterii de analiza (olfactiv, gustativ si impresie generala). Serviciul vinurilor a fost asigurat de catre somelierii din Organizatia Somelierilor din Romania 2011.

Punctajele finale pentru fiecare proba au fost realizate prin eliminarea extremelor (nota cea mai mica si nota cea mai mare dintre cele acordate de catre membrii comisiei de jurizare) si prin efectuarea mediei aritmetice a notelor ramase. Notele acordate au fost cuprinse intre 0 si 100 puncte, conform fiselor de degustare Vinul.Ro. Vinurile care au fost punctate intre 84 si 86,9 vor primi medalii de Argint, cele cu punctaje intre 87 si 92,4 puncte, medalii de Aur, iar vinurile ale caror punctaje au depasit 92,5 puncte vor fi distinse cu Mari medalii de aur.