Medie ridicată la degustarea de vinuri moldovenești pentru meniul restaurantelor La Mama

76,6 puncte pentru vinurile albe și 84,5 puncte pentru cele roșii – aceasta a fost media degustării de vinuri albe și roșii pe care a organizat-o proprietarul restaurantelor La Mama la început de ianuarie, în București.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Catalin Mahu 1Degustarea s-a desfășurat în “blind” (fără să se știe identitatea sticlelor) și a avut scopul de a-i ajuta pe proprietarul și pe directorul de operațiuni al rețelei HoReCa să aleagă ce vinuri din Republica Moldova vor figura în viitor în meniu. Evaluatori au fost Cătălin Mahu (foto alăturat), proprietarul restaurantelor, Cristian Nicolae, directorul de operațiuni, Cătălin Păduraru, degustător expert ADAR și Doctor al USAMV, Marian Timofti, președintele Organizației Somelierilor din România, Răzvan Stoenescu, degustător autorizat și blogger de vin, Mirela Mateescu, WSET Certified, Cosmin Pop, WSET Certified și – din partea Vinul.Ro – colegul Horia Hasnaș și sussemnatul. Dincolo de calitățile intrinseci ale vinurilor, discuțiile s-au axat mult pe caracteristicile lor comerciale. Aș remarca, aici, că într-o lume a restaurantelor în care criteriul de acceptare în meniu a unui vin este mărimea taxei plătite de către furnizor localului, decizia de a lista pe baza calității este una demnă de tot respectul clientelei!

S-au degustat zece vinuri albe și zece roșii, provenind de la Equinox, Et Cetera, F’autor, Gitana, Purcari și Vartely. Cum scopul nu a fost acela de a face o ierarhizare publică, ci una de uz intern, cu caracter comercial, și nici nu s-a folosit o fișă de punctaj OIV, ci una modificată substanțial, nu publicăm această relatare cu scopul de a semnala unul sau altul dintre “câștigători”, ci pentru a sublinia faptul că media punctajelor a fost una foarte ridicată. Acest aspect, al calității ridicate, ca și acțiunile de promovare derulate de #WineOfMoldova pe parcursul și după Târgul Good Wine, precum și numărul producătorilor reprezentați în acest “trial” din La Mama, sunt semnale din ce în ce puternice că există probabilitatea ca publicul român să se împrietenească din ce în ce mai mult cu vinurile moldovenești, în perioada următoare.

Publicitate
IPPU

Deși am spus că nu vom publica un clasament complet al vinurilor degustate, e totuși cazul să spun că au existat câteva pe care “jurații” le-au remarcat (ordonarea următoare nu este în funcție de punctaje): asamblajele albe Affinite de la Et Cetera, Petit Sophie de la Gitana și Vinohora de la Purcari și Shirazul de la Equinox, Serendipity și Cuvee Rouge de la Et Cetera.