Meniurile Vinul.Ro – Foie Gras Poelé

A manca bine, sanatos si chiar usor sofisticat nu presupune neaparat un efort de preparare deosebit. Acest lucru ni l-a destainuit Nicolai Tand, proprietar al deja renumitului restaurant-galerie de arta La Cantine de Nicolai, care nea prezentat doua farfurii pentru care nu trebuie sa stai in bucatarie mai mult de 20 de minute.

Ingrediente pentru o persoana: 150 g foie gras intreg (escalop de 1-1,5 cm grosime), o jumatate de mar (preferabil verde, dar merge si un Golden), 10 g unt, 10 g dulceata de afine, sare si piper negru macinate mai gros.

Preparare: Escalopul de foie gras se cresteaza usor si se prajeste in tigaia incinsa, fara ulei, cate un minut, un minut si 15 secunde pe fiecare parte. Separat, in alta tigaie, se topeste untul la foc mic si se caramelizeaza usor feliile de mar taiate la cel mult un centimetru grosime, pana cand se inmoaie usor, mai mult la suprafata. Se aseaza foie gras-ul si feliile de mar pe farfurie, se condimenteaza cu sare si piper proaspat macinate si se orneaza cu dulceata de afine.

Recomandare vin: La acest preparat, la care nu trebuie intervenit prea mult tocmai pentru a-i mentine textura si gustul, Nicolai nu poate recomanda decat un Sauternes veritabil. La Cantine de Nicolai are un Chateau Lafon deosebit, noi intregim lista cu alte vinuri dulci, licoroase sau fortificate. O Sirena Dunarii, de la Vinarte, un Rai de Murfatlar sau o Tamaioasa dulce, de la Stirbey sau Basilescu pot reprezenta o alternativa viabila.