Pentru ca se apropie sarbatorile de iarna, ne-am gandit sa va prezentam cateva retete mai deosebite. Asa ca am apelat la mai multi chef-i din restaurantele de top din Bucuresti pentru a ne oferi retete care isi pot gasi locul in orice meniu de Craciun sau de Revelion. Reteta Bernd Kirsch, Executive Chef Radisson Blu Bucuresti Ingrediente: 500g pulpe de gasca, 100g miere, 80ml suc de portocala, 1kg varza rosie rasa. Marinada de varza rosie: 100ml vin rosu dulce, 100ml suc de portocale, un baton scortisoara, 50g gem de coacaze, 50g piure mere, 20ml otet de vin, 10g sare, 5g piper. Galuste de cartofi: 500g cartofi, un ou, 5g nucsoara, 10g sare, 3g piper, 80g unt, 100g pesmet. Mod de preparare: Se amesteca toate ingredientele necesare marinadei impreuna cu varza si se pastreaza la frigider timp de 24 de ore. Dupa trecerea celor 24 de ore, se poate incepe gatitul efectiv. Pulpele de gasca se asaza intr-o tava de cuptor si se ung cu pensula cu un amestec din sucul de portocale, miere si putina apa. Se introduc la cuptor la o temperatura de 100 grade Celsius timp de aprox. 6 ore (sunt gata in momentul in care, la atingere, carnea este moale). Inainte de a se opri focul, se recomanda cresterea temperaturii pentru a se forma o crusta crocanta deasupra pulpelor. Varza rosie marinata se pune intr-o oala cu putin unt. Se soteaza si se gateste la foc mic pana ce capata o consistenta legata, cu un gust dulceag. Galustele de cartofi. Cartofii se curata de coaja si se fierb in apa cu putina sare. Se paseaza (ca pentru piure) si se lasa deoparte pana ce se tempereaza. Se adauga in compozitia obtinuta ouale, nucsoara, sarea si piperul. Se formeaza cu mana bile rotunde si se fierb din nou in apa cu sare. Se tapeteaza in pesmet si se adauga putin unt topit. Se servesc impreuna. Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 68, decembrie 2013