Meniurile Vinul.Ro: Tagliatelle cu creveti

Ingrediente pentru 4 persoane: 500 gr. tagliatelle proaspete, 500 gr. creveti nedecorticati proaspeti, 50 ml. ulei de masline extravirgin, 4 catei de usturoi (se poate pune si o ceapa mica, daca nu suportam usturoiul), 8 rosii cherry, o jumatate de legatura de patrunjel, sare, piper negru proaspat macinat, 50 ml. vin alb sec.

Preparare: Se separa capul de crevete, iar crevetii se curata si se spala. Intr-o tigaie inalta se pun 40 ml. de ulei, se adauga cateii de usturoi sparti, se rumenesc un pic, apoi se pun capetele de creveti, sare si piper. Se rumenesc doua minute, apoi se adauga vinul, rosiile taiate jumatati si putin patrunjel. In prealabil, rosiile trebuie sarate un pic, ca sa-si pastreze gustul. Se lasa la fiert, timp in care capetele de crevete sunt presate cu o lingura, ca sa imprime gustul in sos. Dupa 5 minute se scot capetele si usturoiul si se adauga un pic din apa in care fierb pastele. In paralel, intr-o oala se pune apa la fiert, iar cand clocoteste se adauga sare (20 gr la un litru de apa), o lingura de ulei de masline extravirgin, apoi se pun tagliatellele, care se lasa maxim 3 minute, daca sunt refrigerate. Cele preparate in casa stau cel mult doua minute. Dupa ce au fiert, pastele se scurg si se adauga peste sos, impreuna cu crevetii decorticati. Se continua fierberea 2-3 minute, cu crevetii la bata, ca sa se rumeneasca un pic. La nevoie, se mai adauga putin ulei de masline si sare. La acest preparat Daniel Anca recomanda un vin alb sec, de preferat cel care a fost folosit in prepararea sosului. Un Grillo de Marsala ar merge perfect, dar si un Biancolella din Ischia, vin care poate fi gasit la Restaurant Neptunus. Un Cuvee d’Excellence Sauvignon Blanc de la Vinarte sau chiar o Cramposie din Dragasani reprezinta alternative la fel de savuroase.